Kategorier
Høye innlegg Internasjonal fotball Øvelser Trenersnakk

Å trene for mye

Det er sunt å trene, men å trene altfor mye er ikke bra. Det ødelegger alt av overskudd i kroppen, øker faren for skade og til slutt blir du lei av all idrett. Hvem har ansvaret for å holde treningsmengden på et forsvarlig nivå? Utøveren selv vet ikke når grensen er nådd og her må treneren inn med kompetanse og guiding.

Sent og tidlig

Jeg var selv en ivrig utøver i mine yngre dager. En treningsdag så ganske ofte ut som dette på det aller mest ivrige:

  1. Teknisk trening før skolen med ball, hurtighet og koordinasjon.
  2. Gym på skolen med klassen.
  3. Valgfag i idrett/ballspill.
  4. Utenfor blokka og trikset med ball.
  5. Trening eller kamp med laget.
  6. Noen dager i uka var det håndballtrening eller kamp.
  7. Styrkeøvelser de dagene jeg tenkte at dette var smart.

Når man er ung og lovende ser man ikke konsekvensen av for mye trening. Faresignalene ignorerer man glatt og enkelt. Alle rundt ser på det som positivt at man er aktiv, noe en selv også tenker. Ble jeg egentlig noe bedre av det? Jeg husker ihvertfall at jeg følte meg tung i kroppen ofte, men hadde en god ballkontroll og styrke i kroppen. Heldigvis har jeg holdt med skadefri hele livet, bortsett fra noen overtråkk. Jeg elsket fotball helt opp til 18 års alder, men til slutt ble gleden borte. Alt føltes som stress og mas og jeg ville heller se på TV enn å ta de ekstra øktene. Jeg undres ennå på hvor langt jeg ville kommet dersom jeg ikke brant opp kruttet altfor tidlig. Å bli nektet trening, eller holdt tilbake, kunne ha utviklet mer overskudd og sult. Valg som er gjort og tiden vi har lagt bak oss er det ingenting å gjøre noe med. Akkurat der og da føltes det man gjorde riktig.

Trenerens rolle
Å se at noen spillere trener mye på egenhånd er stort sett bare positivt for en trener. Det er uansett signaler man må være våkne på og ta på alvor. Om de mest ivrige får en liten formsvikt, hjelper det ikke å bli krass i tilbakemeldingene. Da er det lurt å ta noen dager på sofaen og heller komme tilbake med fulle batterier igjen. Treneren ser disse signalene best og bør ha en dialog med foreldrene og spilleren direkte. Å legge tilrette for en riktig balanse av egentrening med tilpasset intensitet er effektivt. Her kan man sette opp øvelser på spesifikke ferdigheter spilleren må bli flinkere på. Ikke noe løping i skogen eller 100 burpies står på menyen. I løpet av en uke blir den totale belastningen uansett ganske stor, spesielt i kampsesong. Jeg tror at den moderne treneren må tenke mye mer på hele uken til spillerne og ikke kun de få timene laget møtes. Da er jeg sikker på at de mest ivrige får større utbytte av all treningen.

Lett og gøy
All trening skal oppleves som gøy og noe man har lyst til å gjøre. Når man merker at det blir pes og mas, er dette kanskje kroppens signaler på at noe bør gjøres. Hvile er effektivt, men det kan også føles energibringende å dra på kino eller noe annet gøy. Vi voksne vet med oss selv at å gjøre de samme tingene dag ut og dag inn er dørgende kjedelig. Det er ikke noe annerledes for unge idrettsutøvere. Å gjøre artige ting på trening kan være en energibringende bombe. Det er ikke uten grunn at de store lagene leker mye på trening.

Ta en kikk på Bayern Münchens «Bucket Ball»:

Skader av for mye trening
Jeg kan ikke mye om idrettskader, men vet at mange skader kunne ha vært unngått dersom man lyttet til egen kropp. Å spille og trene med noe som føles som kjempevondt bør man unngå, med mindre man har fått en diagnose. Å ha vondt behøver ikke å være noe alvorlig. Dette bør man få undersøkt hos en med kompetanse innen idrettskader. At ting ikke får gro skikkelig er med på å gjøre skaden mer alvorlig. Man trenger ikke hvit frakk for å kunne trekke den konklusjonen. Unge utøvere under 18 år som hinker eller halter rundt i lengre perioder, er jeg jeg sikker på kunne ha vært unngått med litt mer klokskap. Oppsøk hjelp tidlig for å få råd og veiledning.

Legg lista lavere
Må man være så hinsides god hele tiden? Må man være best i absolutt alt? Unge mennesker i dag lever under et enormt press i forhold til prestasjoner. Dette gjelder skole, fotball, klær og en hel rekke med andre ting. Det er ikke så rart at man finner unge med angst, som er utbrent, eller der de bryter helt med det alle andre mener at de skal gjøre. Senk lista, ha det gøy og sørg for at det du gjør er innenfor hva du klarer å prestere. Ingen er god på alt og ingen kan kreve at du er det heller. Man skal sørge for å gjøre en innsats, men ikke føle seg mislykket fordi man har skuffet alle andre. Noen hopper høyt, andre løper fort og noen er sterke uten noen av de andre egenskapene. Alle er forskjellige, men uten et smil i hverdagen blir alt veldig tungt.

Tren med måte, lytt til kroppen og sørg for å ha det gøy!

-Fotballhue-

Blogglisten hits