Kategorier
Høye innlegg

3’er taktikk: Dybde

I år er det mange barn som skal spille sine første fotballkamper. En ganske ny spillform er den mest aktuelle, nemlig 3’er fotball. Små baner med vegger og få spillere på banen trenger ikke å bli et stort virrvarr.

Få kjøreregler

Spillformen 3’er er ment å øke antall touch på ballen i løpet av en kamp for de små. Dette vil nok spillformen egne seg godt til, selv om jeg mener at keeperrollen bør få innpass i fotballen med en gang og ikke vente et helt år.

3’er taktikk høres kanskje litt vel ambisiøst ut, men det er viktig at barna har noen få kjøreregler å forholde seg til. Spillerne vil nok frese rundt inne på denne forminskede banen, men en viss plan bør ligge i bunnen. Læringen kan du enkelt legge inn i treningsøktene og passer fint under NFFs råd om mye smålagsspill. Du skal rett og slett la barna jobbe i trekanter og med fokus på pasningsspill med mange bevegelser.

Dybde i spillet

Å sette en trekant i spill og i lengderetning er selve konseptet med 3’er fotball. Det er uhyre viktig for barnas opplevelse at de hele tiden forsøker å gjenvinne dybde og at de rokkerer i laget dersom dybdeholder velger å gå på et raid, noe som er utrolig gøy og veldig lov. Ved å ha en spiller som ligger i dypet vil det bli enklere å spille ballen i laget. Går spilleren seg fast, spilles ballen tilbake til spilleren i dypet, som igjen kan vende spillet over til motsatt side.

Å gjenvinne dybde i laget er elementært i voksenfotball og det er fantastisk om barna blir introdusert for dette momentet av spillet allerede i sitt første spilleår. Da har du lagt et ordentlig godt grunnlag for fremtiden.

Pass på at ikke denne dybdespilleren ligger tilbake som en burvokter. Spilleren skal oppover i banen for å slå de kreative pasningene som resulterer i scoring. Det er viktig å stoppe motstandernes kontringer også, men aldri på bekostning av å våge seg fremover.

Bevegelsene i front

Får at dybdespilleren skal kunne finne medspillere med gode pasninger, må de i front bevege seg. Å bli tildelt venstre og høyre side i 3’er fotball er ingen vits. Det gir ingen store fordeler for noen inne på en så trang bane å kunne slå inn med utover- og innoverskru. La de bevege seg fritt, men også gradvis forstå at ikke begge kan ligge på samme side. Dersom de plutselig skulle gjøre dette, vil dybdespilleren kunne spasere ballen helt inn i målet. Det er jo et smart taktisk valg det også og bør applauderes.

Du som trener bør ha fokus på dybdespiller, pasninger og bevegelser i front, og ikke noe mer enn det…

Lykke til med en knakende god fotballsesong med 3’er. Det kommer stadig nye artikler om 3’er fotball utover sesongen.

-FOTBALLHUE-

Blogglisten hits

Meld deg på Tilleggstid med Fotballhue. (trykk på bildet)