Kategorier
Høye innlegg Trenersnakk

5’er og 7’er taktikk: Cornere

I 5’er og 7’er fotball er det drøssevis av både innkast og cornere. Utnyttelsen av spesielt cornere er altfor dårlig. Hvorfor man skal slå en corner i 6-10 års klassen i høyden er høyst merkelig. Som regel vil disse cornerne fly rett gjennom feltet og ut til innkast på andre siden. Det er selvfølgelig enkelte spillere som klarer å heade disse i mål, men prosentandelen av disse spillerne er lav.

Lave og harde innlegg

Det som har vist seg som mest effektivt på de lagene jeg har trent, er lave «markkrypere» som slås hardt inn foran mål. Her scores det mange mål av enten våre egne spillere, men også mange selvmål. Det er vanskelig å klarere et hardt skudd foran mål der det er mange bein i veien. Plasser en spiller en halv meter foran keeper for å hindre sikten. Her kan man enten styre ballen inn på første stolpe, eller bare være så utrolig i veien at det blir kaos i feltet. Få spillerne til å starte inn og øve på å time løpet godt. Da vil du få en effektiv corner variant som vil føre til mange mål.

Kort corner
Av og til må man forandre på corner trekkene sine for å ikke bli forutsigbar. En kort variant er hensiktsmessig for å kunne trekke motstanderne ut av eget målfelt og ut i press. Om det da overraskende kommer et innlegg mot bakre stolpe, vil spillerne mest sannsynlig stå alene. Barn er veldig opptatt av ball og glemmer markeringene iløpet av et lite øyeblikk. Man kan også slå ballen 45 grader ut der det står en skuddlysten spiller og venter. Å sette igang et helt ordinært spill uten å være interessert i å gå på innlegg kan også være en fin variant. Det er uansett viktig å stille opp inne i målfeltet hver eneste gang, slik at motstanderne ikke har peil på hva som kommer.

Corner_kort
Bruk en kort corner som en overraskelse.
Corner_hardt inn foran
Slå ballen hardt inn foran mål. Effektivt!

Det er viktig at den spilleren som har best tilslag tar cornerne. Det er bedre å bruke en spiller med gode ferdigheter til akkurat dette. Selve corneren er nemlig det viktigste. Ballen spretter alle retninger når den slås inn foran mål og hvem som helst kan score. Dersom ballen ikke kommer dit den skal, er hele corneren bortkastet. Ikke vær fristet til å sette alle de beste spillerne inne foran mål.

Keepers oppgaver
For å ha så mange spillere inne foran motstandernes mål bør keeper stå langt ute på banen for å hindre kontringer. Når laget har alle spillerne sine inne foran målet, vil mest sannsynlig motstanderne trekke alle sine inn for å markere. Keeperen får derfor mest sannsynlig et rolig opphold helt oppe ved midtstreken. Kanskje det dukker opp en sjelden skudd mulighet også? Det hadde jo vært gøy! På corner til motstanderne må keeperen være den som tar ansvar og dirigerer egne spillere. Markeringer er der det svikter aller oftest og keeperen ser enkelt hvem som ikke er dekket opp. Det er også god øvelse for keeperen å være høylytt og fremstå som dirigent defensivt.

VarianterKroos_corner_kick_-_Euro_2012
Det er mye morsomt man kan gjøre på corner. Spillerne kan selv få lov til å være kreative og finne på artige ting som de prøver ut i kamp. Om de lykkes med egen taktikk er jo bare gøy og kanskje enda mer motiverende enn å utføre det treneren sier de skal gjøre. Å surre bort en corner i ny og ne har ikke så mye å si. La de få prøve seg. De oppdager raskt hva som fungerer og ikke. Mange av trekkene har de sett på TV, så helt snodig blir det sjelden. Corner skal være gøy!

-Fotballhue-

Blogglisten hits