Kategorier
Høye innlegg

7’er og 9’er neste sesong?

Akkurat nå er det mange trenere som sitter med en usikker følelse. Dette er knyttet opp til ny spillform og overgang til 7’er og 9’er fotball. Det er ingen grunn til bekymring, for alle stiller med likt utgangspunkt.

Treningsarbeidet

Det er ikke så veldig mye du som trener bør gjøre annerledes før overgangen til de nye spillformene 7’er og 9’er. Det viktigste er å holde fokus på å utvikle ferdighetene til spillerne dine. Du bør blåse i å kjøre formasjons trening med masse stopp i spillet og mye prat. Da er det faktisk bedre å ha en mot en øvelser, eller smålagspill på større områder. Det du bør legge inn er mer intensitet i øktene, noe du gjør enkelt med å nettopp blåse opp størrelsen på områdene øvelsene utføres på.

Det er greit å la barna føle litt på egne fysiske grenser ved å innføre 4 minutters intervaller på slutten av økta. Dette har de en klar fordel av senere da mange barn aldri har kjent på hvor sitt eget nivå egentlig ligger. Resten av utholdenhet gjøres med ball slik som nevnt.

Mange kamper

Når det kommer til det å forberede seg til ny spillform, finnes det ingen bedre måte å øve på enn kamptrening. Book mange treningskamper og legg alt det taktiske til disse kampene. Å ha fokus på bakre firer, offsidelinje og høyt/lavt press på de 90 minuttene dere har til rådighet på øktene er bortkastet tid. Barna forstår konseptet etter meget kort tid og har forstått dette med offside for mange år siden. Du kan med andre ord slappe helt av.

Dersom dere er flere trenere i teamet kan det være en smart løsning om dere fordeler arbeidet med coachingen. Om en av dere fokuserer på det defensive og den andre på det offensive, blir dere mer effektive. Da kan dere ha få spillere å jobbe med, noe som gjør arbeidet litt enklere.

Bruk litt tid på å booke treningskamper mot lag som er på deres eget nivå. I treningskampene skal mestring settes i fokus når dere arbeider med nye ting. Utfordringene kommer i hopetall utover året og da bør forståelsen av spillformen sitte. Prat med motstandernes trenere og bli enige om hvilket nivå hvert lag stiller med, gjerne med nivå 1, 2 eller 3.

Bruk bilder

For at spillerne skal forstå hva i alle dager du prater om, kan bruk av bilder være lurt. Bruk gjerne spillerne ute på treningsfeltet en solfylt søndag der du plasserer de i formasjon. Merk at dette bør være en tilleggs økt. Du kan også laget et Power Point show i klubbhuset ditt der du forsøker å gjøre presentasjonen litt spennende. Å unngå at spillerne gjesper er vanskelig, men det er lov til å bruke humor for å klare å nå frem med budskapet ditt. Fotballtaktikk på storskjerm er ikke det kuleste barn vet om. Kanskje du kan kombinere dette med en kamp på tv?

Om du vil ha litt hjelp på veien kan du søke her på Fotballhue etter bilder om 7’er og 9’er fotball.

Lykke til med forberedelsene frem til sesongstart!

-Fotballhue-

Blogglisten hits