Kategorier
Høye innlegg Trenersnakk

7’er taktikk: Angrepssoner

I Fotballhues serie om 7’er taktikk har vi kommet til et viktig moment i en 2-3-1 formasjon. Jeg har valgt å kalle det for angrepssoner, rett og slett fordi det er noe spillerne forstår med en gang. Når man fryser situasjoner på treninger og påpeker hvor det er ledig rom å utfordre i, er det med en gang der med hånda vaiende i lufta. For å ha et vellykket angrepsspill er det flere enn kantspilleren som må fungere. Hele laget har hver sin oppgave.

Ved gjenvinning av ball
Med en gang laget har vunnet tilbake ballen fra motstander, skal kantene trekke helt ut til krittet. Dette er en forutsetning for å kunne sette fart i ballen på vei opp mot målet. Det er lurt å raskest mulig få ballen opp til den sentrale midtbanespilleren. Denne spilleren setter fart og utfordrer mot midten av banen. Da trekker motstanderne sine spillere mot denne spilleren. Veien er da åpen på kantene og opp i området fra midtbanen og til mål, som jeg kaller angrepssonen.

Forflytning av spillere
Hele laget må gå i angrep for å skape mest mulig trykk mot motstanderne. Som regel har motstanderne en enslig spiss, så en forsvarer kan bli igjen for å sikre sammen med keeper som står langt ut av mål. Keeperen står så langt ut for å plukke lange paniske oppspill. Den andre stopperen går inn som en støttespiller i tilfelle kantspilleren setter seg fast. Kantspilleren skal angripe hurtig langs kanten og bør være i god fart fremover allerede før ballen blir slått. Det er viktig å sette kursen mot målet og ikke cornerflagget. Sentral midtbane holder omtrent samme høyde som kantspilleren, men i midten av banen. Spissen beinflyr inn foran målet, mens motsatt kant tar bakre stolpe.

Målsjanser
Det er flere målsjanser som kan skapes med denne angrepssone taktikken. 1.Kantspiller kan avslutte, 2 og 3. spille til en av de to foran målet, eller slå 4. 45 grader ut til den sentrale midtbanespilleren. 5.Forsvarer kan også komme på overlap, eller få en støttepasning som kan resultere i et skudd på mål. Dersom det ikke blir mål må alle komme seg hurtig på plass igjen.

Forsøk denne taktikken, så lover jeg mye underholdning i kampene! Bildene kan åpnes i egen fane, slik at de kan brukes på spillermøter.

-Fotballhue-

Angrepssone

Angrepssoner-målsjanser

Blogglisten hits