Kategorier
Høye innlegg

7’er taktikk: Forsvarsduoen

I min formasjon 2-3-1 på 7’er, er det viktig at samarbeidet mellom de to bakerste fungerer godt. Dette er også en fin inngang til både 9’er og 11’er, der stoppernes samhandling er avgjørende. Jeg vil gjerne få presisere noen nøkkelmomenter innen forsvarsspillet:

Press og sikringPresse og sikre

Selve konseptet med forsvaret på 7’er er å hindre scoring. Slik er det jo ellers i fotball også, men for å få til dette må press og sikring fungere. Dersom man har to forsvarere med samme oppgave, vil det bli svært enkelt for motstanderne å flytte seg inn foran målet og enkelt sette en scoring. Dersom spillerne har fordelt høyre og venstre side, vil det være enkelt å vite hvilken av de som skal opp å presse motstander. Spilleren som ligger på siden der angrepet kommer må ut! Den andre må falle inn i bakrom og fungere som sikring og etterhvert muligens andreforsvarer. Dersom motstander kommer fra en posisjon midt i banen, må den spilleren som ikke har en motspiller å markere ut å presse. Det er meget viktig at disse to spillerne hele tiden prater sammen med såkalt ute stemme. Keeper kan også dirigere dersom forsvarerne overser noe. «Jeg går! Jeg sikrer!», skal brøles…

Skråstilling
Når man går ut for å presse en spiller på 7’er bane er det lurest å lede motspiller ut av banen. Skråstille kroppen slik at du hindrer angriperen i å komme seg inn i banen. Ha som et mål om å få spilleren ut til innkast, eller til målspark. I enkelte tilfeller kan det være lurt å lede motspiller i retning andreforsvarer. Dette er lurt dersom det kommer en motspiller fra en posisjon midt på banen. Man må derfor orientere seg hvor medspiller og motspiller befinner seg.

Be om hjelp
I noen kamper eller i perioder er det sårt nødvendig å be om backup fra midtbanen. At den sentrale på midtbanen faller ned i midten av forvaret er gjort på 2 sekunder. Treneren eller forsvarduoen kan rope «midtbane falle», så skal dette gå hurtig. Når faren er over er det bare å sende spilleren opp i midtbane leddet igjen. Når midtbane må falle, er det lurt om kantspillerne legger seg litt lenger inn i banen. Spissen kan med fordel komme lenger ned.

Orientering
Det er utrolig viktig å fokusere på de å se etter motspillere på løp fra motsatt side fra der ballen befinner seg. Å være for opptatt av ball som andreforsvarer er farlig. Jeg har sett et titalls scoringer komme på den måten. Å være skråstilt slik at man ser både spiller som presser og på motsatt side er veldig lurt. Stå med ansiktet rett frem. Da kan du enkelt se både til høyre og venstre. Ser man noe skummelt på motsatt side, kan man be om hjelp fra midtbanen.

igangsetting
Igangsetting fra keeper.

Igangsetting
Når keeper har ballen i hendene og presslinjen etableres, skal duoen trekke seg ut mot siden av banen. Her kan keeper velge hvem som skal ha ballen og sette den i spill. Når den ene spilleren mottar ballen, flytter motsatt side inn i midten for å sikre. Det er viktig at forsvarsduoen forsøker å finne spillalternativer, fremfor å lempe ballen opp uten noen adresse. Å tuppe opp er ikke med på å utvikle spillet. I noen kamper kan det være nødvendig, men vi forsøker alltid å holde ballen i laget.

Komme seg oppover
Når laget er i angrep må forsvarerne flytte seg oppover. Det er liten vits å ligge alene på egen halvdel når vi kunne trenge spillere i retur rom, eller som støtte. Det er også viktig å trene inn akkurat dette med tanke på at laget ganske snart skal begynne å tenke på offside i 9’er og 11’er. Å rope høyt og tydelig «UT», vil fungere som skremsel for en fiskende spiss. Spilleren vil mest sannsynlig følge etter sammen med forsvaret. Det er like gøy å se dette hver eneste gang. Keeperen ligger langt ute på banen når forsvaret går oppover. Keeperen blir da å regne som en god gammeldags sweeper. Forsvarsspilleren har som regel mye krutt i støvelen, noe som kommer godt med når det skal skytes. Da er det viktig å ha de med oppover så langt det går. fall hurtig tilbake ved ball tap.

Elementære ting som må fungere er: Kommunikasjon, samhandling, press og sikring (1 og 2 .forsvar), be om hjelp og lede motspiller ut av banen.

-Fotballhue-

Blogglisten hits