Kategorier
Høye innlegg

7’er taktikk: Spille 3-1-2

En formasjon som er ganske spennende innen 7’er fotballen er 3-1-2. Her ligger man ganske solid bakover, mye trøkk fremover, men med litt få sentralt. Det er nettopp dette store rommet til spilleren som ligger alene på midten som er formasjonens styrke. Denne burde du prøve ut!

7'er_3-1-2
Klikk på bildet og lagre.

Bakre treer
Å ligge med tre bak kan virke som noe bunnsolid. Det kan det også være, men det avhenger i om oppgavene utføres riktig. Du har sikkert hørt at angrep er det beste forsvar. Dette stemmer stort sett. Backenes rolle er å følge løpene til motstandernes kantspillere, eller en back som synes det er på tide å spurte litt. Det er også helt avgjørende at backene i denne formasjonen er flinke til å flytte seg oppover i banen. Da skaper man en situasjon der man får trykket motstanderne nedover og hindrer de i å stå høyt. Backene må være gode til å sentre pasninger, samt forstå spillet. Her blir det mye veggspill og kombinasjoner med både midtbane og angriperne. Spillerne på denne plassen bør også være raske til beins for å komme seg raskt hjem ved kontringer. Det vil overraske deg hvor ofte disse backene kommer seg til avslutninger.

Den sentrale forsvareren må bli liggende dypt i banen. Man skal alltid vite at denne spilleren er den bakerste til enhver tid. Dersom den sentrale forsvareren finner på å gå på raid (gøy det også), må den sentrale midtbanespilleren falle bakerst. Denne posisjonen krever en spiller med godt tilslag på ballen og evner å se hvilken spiller som har minst press. Hurtighet er fint, men duellstyrke og timing vil demme opp for hurtigheten.

Sentral midtbane
Denne sentrale midtbanespilleren bør være den på laget med mest spilleforståelse. Å bevege seg riktig i denne posisjonen er avgjørende. Ut av pasningskygge hele tiden og orientere seg godt. Spilleren bør ligge en meter unna nærmeste motspiller ved mottak av ball. På den måten kan spilleren vende opp og tre igjennom en stikker til angriperne. I denne posisjonen trenger man ikke så god fysikk, men som nevnt et klokt fotballhode. Teknikken er avgjørende, men driblinger lønner seg sjelden. Hurtige og enkle valg bør roses.

Angriperne
Angriperne i denne formasjonen må være på hugget hele tiden etter å gå på løp. Løpene burde starte allerede da midtbanen vender opp. Løpene kan komme innover-utover og frem i banen. Det må også terpes på å komme imot når back har ballen. Her trenger backen spill alternativer. Pasning på tvers frem til motsatt angriper er svært effektivt, ettersom barn er mest opptatt av ballen og ikke på løp fra motsatt kant. Her kan det komme mange mål. Støttepasninger 45 grader bakover til sentral midtbane, som igjen setter motsatt kan igjennom er også gøy å se.

Keeperrollen
Keeperen må alltid hurtig kaste ballen opp til den backen som er ledig og med minst press. Å sparke ut til den ensomme sentrale midtbanen er en heller dårlig idé. Det er noen ganger effektivt å sparke opp mot en av de to angriperne dersom motstanderne står høyt, men pass på at ballen spretter før den går over midten. Hurtige igangsettinger kan ikke repeteres for ofte.

-Fotballhue-

Blogglisten hits