Kategorier
Høye innlegg

9’er taktikk: Spille 3-2-3

En formasjon som er veldig offensiv i 9’er fotballen er en 3-2-3. Mange vil kanskje tenke at det blir litt lite folk i forsvar  med denne taktikken, men dersom toer på midten tar 4 skritt bakover og kantene faller ned, ligger man i en 5-2-1. Alt sammen iløpet av et par sekunder. Like raskt går det når spillerne finner tilbake til utgangsposisjonene sine. Det blir veldig ofte til at man defensivt ligger i en 3-4-1 i forsvar helt automatisk dersom motstanderens backer ligger høyt.

9'er taktikk 3-2-3
Klikk på bildet og lagre

Bakre treer
Den sentrale forsvareren må også her bli liggende litt dypere i banen enn backene. Det er den sentrale forsvareren som setter og styrer offsidelinja. Dersom den sentrale forsvareren finner på å gå på et lite raid, må den sentrale midtbanespilleren falle bakover. Denne posisjonen krever en spiller med et godt tilslag på ballen. Hurtighet er fint, men duellstyrke og timing er viktigst. Backene må sørge for å skyve sidelengs når spillet flytter seg. Backene må også være klare for å stå høyt i banen og gjerne gå på overlap med kantspilleren. Nærmeste defensive midtbane faller da inn som back. Det er viktig at hele treer bak har gode pasningsferdigheter. Det er ofte at de avgjørende pasningene slås fra denne posisjonene, ettersom banene på 9’er ofte er små og trange. Ligge tett og skyve sidelengs er viktig for alle de tre bak.

Sentral midtbane
De to sentrale midtbanespillerne skal dekke store rom, men får uansett gode arbeidsforhold. Det er ganske tett med medspillere i alle ledd og dermed god muligheter for å slå målgivende pasninger. Det er viktig at disse to spillerne blir med opp i angrep, men faller hurtig ned defensivt igjen ved balltap. God teknikk er viktig på denne posisjonen, men også duellstyrke. Her blir det ganske fysisk krevende å spille med mye løp og muskler. Disse to spillerne må sørge for å være tilgjengelige for støttepasninger hele tiden. Bruk av masse finter og triks på denne plassen er ingen stor fordel. Pasning, mottak og det å gjøre det enkelt er forutsetninger for å kunne lykkes. På 9’er har man liten tid med ballen og valgene må skje raskt. Orientering i forkant er avgjørende.

Angriperne
Angriperne i denne formasjonen må være klare for å true bakrommet, men også være klar over at det å møte ballen er like viktig. Å slå opp på kant-tilbake til midtbane-igjennom på spiss, kan være et solid angrepsvåpen. Her kreves det mye bevegelser og gode tanker fra alle angriperne. Smarte løp og starte bak ryggen på motstandernes forsvarere er utrolig effektivt. Motsatt kant må fylle opp inne i boks hos motstander. Med sentral midtbane, vil laget kunne ha 4 spillere inne foran mål når innlegget kommer. Midtspissen skal ligge sentralt i banen og være klar for å gå på løp. Denne spilleren kan også motta ballen, vende opp og slå gjennombrudd på både kant og sentral midtbane som kommer fra en dypere posisjon. Slikt er det vanskelig å forsvare seg mot.

Keeperrollen
Keeperen må alltid hurtig kaste ballen opp til den backen som er ledig og med minst press. Å sparke ut til den ensomme sentrale midtbanen er en heller dårlig idé. Forsøk heller da å treffe helt opp på kantspilleren. Å sette spillet hurtig i gang er noen ganger smart, men ofte står motstanderne ganske høyt i banen. Keeperen på 9’er bør stå høyt opp på banen når laget er i angrep. Da kan keeperen enkelt få kontroll på lange klareringer og pumpe ballen inn igjen. Keeperen er forsvarets øyne og i 9’er blir det viktig å fortelle forvaret dersom markeringer glipper etc. På 9’er kan man endelig sparke ballen over midten. Forsøk dette, men ikke for ofte. Det er ikke lett å få bygget opp noe spill med kælking opp mot spiss.

-Fotballhue-

Blogglisten hits