Kategorier
Høye innlegg Trenersnakk

9’er taktikk

Etter å ha publisert både 5’er og 7’er taktikk, var det naturlig å dele hvordan jeg velger å løse taktikken rundt 9’er fotball. Her har jeg testet ut ulike formasjoner, men en 4-3-1 formasjon har gitt mest suksess. Her kommer en liten forklaring for roller og lagdeler.

Keeperen
Keeperen er med i spillet og må være flink på pasninger, mottak og tilslag. Min keeper står langt ut fra målet når laget er i angrep og fungerer på den måten som sweeper. Keeperen er også forsvarets øyne og dirigerer alle foran seg, være seg markeringer eller gjennomløp. Keeperen skal ha litt is i magen og vurdere igangsetting i form av spark, kast, høyt, langt, kort osv. Keeperen må tenke fotball og være en naturlig sikring dersom forsvaret finner få pasningsmuligheter.

Forsvaret
Toeren i midten fungerer som et team på lik linje som i 7’er fotball. Hvem som presser/støter og hvem sikrer kommuniserer de underveis. Det er forøvrig en av disse i midten som setter offsidelinja. Backer skal alltid rette seg etter denne spilleren og lytte etter beskjeder om å komme seg ut, eller å falle. Backene på mitt lag skal alltid forsøke å stå høyt som en støtte til indreløperne. De er også en naturlig del av igangsettingen og slår ofte de avgjørende offensive pasningene, enten i midten, langs kant eller faktisk gjennombrudd i bakrommet. Evnen til å holde roen og komme seg raskt på plass er viktig. De må gjerne komme på overlap og da må forvaret skyve over for å dekke rommet, eller at midtbanen tar turen hjem.

Ankeret
Spilleren jeg kaller for ankeret ligger mellom forsvaret og indreløperne. Her veksler jeg ofte på med spillere som er gode på å vinne ball og å sette fart fremover, litt ut fra kampbildet. Pasnings ferdighetene og plasseringsevne er avgjørende for å kunne spille i denne rollen.

Indreløperne
Disse spillerne er kreative, raske og offensive. Her er det viktig å ha spillere med god teknikk og turbo motor. Når laget ikke har ballen ligger de kompakt og mer inn mot midten mens de skyver sidelengs, men når vi har ballen skal de søke ut mot sidene for å skape bredde. Det er viktig at disse spillerne flytter seg inn i boks når innlegg eller angrep settes opp på motsatt side.

Spissen

Jeg bruker kun en spiss på 9’er fordi det er så liten plass på banen med to. Denne spilleren vandrer ganske sentralt på banen og jakter på gjennombrudd. Spissen må også kunne vurdere om det er nødvendig å komme i mot for å møte ball. På den måten kan midtbanen bryte gjennom enklere. Skape rom ved å trekke med seg forsvaret er også smart. Spissen skal være sterk og krige ballen inn i mål i duell foran motstanderens mål.

På cornere og andre dødballer er det gøy å være kreativ. Jeg pleier å legge en spiller i bakrommet bak målet på corner for å plukke opp for lange cornere. De er det bøttevis av og mange mål kommer på denne måten.

Bruk gjerne bildet på spillermøtene dine!

9er formasjon_Fotballhue
Oppstilling for 9’er fotball slik jeg liker å ha det.

Blogglisten hits