Kategorier
Høye innlegg

Å innse sitt barns nivå

Snart ruller sesongen i gang på mange baner rundt om i landet på aldersbestemt nivå. Mange klubber driver stort og går for en sesong der kun gode resultater er tillat. Dette bør man ha lov til, dersom man er åpen og ærlig om visjonen i klubben og laget. Det er enkelte foreldre som ikke takler at andre barn står foran i køen. Slik blir dessverre hverdagen raskt når man kommer seg opp i ungdomsalder fra 13 år. Alle skal få et nivåtilpasset opplegg for å føle mestring og riktig utfordring. Å ha et lite fokus på dette med nivåer i forkant av sesongstart er nok lurt og her er mine betraktninger.

Surt eple
At ditt barn ikke er inne blant de aller beste i klubben bør ikke gjøre deg forbanna. Det kan være en indikasjon på at noe mer arbeid og trening må til. I andre tilfeller er det muligens fysiske faktorer som spiller inn. Er treningsoppmøtet på topp? Er det noe med spillerens holdninger som ikke er helt på plass? En prat med treneren kan være med på å sette riktig fokus slik at spilleren kommer seg opp til det nivået som er målet. I enkelte tilfeller er det dessuten foreldrene som er mest lysten på at barnet skal være på det øverste nivået, mens spilleren selv trives på nivå 2 eller 3. Det er klart at det kan være et surt eple å svelge for enkelte, men dette er bare en etappe på veien. Å utvikle seg i rolig tempo skader ingen. Det er dessuten flere toppspillere som ikke slo igjennom før de var ganske gamle i «fotballalder». Ikke stress med nivåer, men ha fokus på det arbeidet som må legges ned hver bidige uke.

Alder og utvikling
Noen spillere er tidligere utviklet når det kommer til fysikk og koordinasjon. Disse spillerne er kanskje født tidlig på året? Det er lett å se hvilke spillere på et lag som har den fysiske fordelen i kamper. De vil dominere spillet og vinne de fleste dueller. Denne gruppen danner ofte det man kan definere som Nivå 1 i klubben. Dette betyr ikke at de som er på Nivå 2 er noen dårligere fotballspillere, men at de ikke er helt der oppe med gruppen på nivået over. Teknisk sett kan de være briljante, men mangler noe for å kunne trives på Nivå 1. Det som er gøy med å jobbe med grupper i ung alder er å se den raske utviklingen enkelte kan ha. På en liten sommerferie kan f.eks en spiller komme tilbake på trening som en helt annen person. Mer muskler, konsentrert og fått orden på armer og ben. Fotballen har de i hodet og er nå i stand til å kunne utføre de valgene de alltid har visst at har vært lure, men ikke klart å få til. På samme måte kan spillere på dagens Nivå 1 ta et par steg tilbake. De kan bli mindre sultne og bli tatt igjen av de andre. Her må spilleren muligens ned på Nivå 2 for å finne tilbake til seg selv igjen. Dette krever god kommunikasjon med både spilleren og foreldrene. Dette synes jeg skiller den gode og den dårlige treneren fra hverandre.

Lukket dør
Å sette sammen Nivå 1 og 2 før påske og beholde gruppene som de er ut sesongen er overtramp. Her lukker man døren for utviklingen og mulighetene for spillerne i klubben. Døren må alltid være på gløtt. Nivå 1 krever mer av spilleren og denne gruppa må vite at de må jobbe for å beholde plassen sin. Du vil dessuten møte mer motiverte spillere på Nivå 2. Denne gruppa kan være grunnstammen til et fremtidig juniorlag og må få topp oppfølging. Å la de få ta steget opp i ny og ne er viktig. Da blir motivasjonen skrudd opp fordi de da vet at målet deres er innen rekkevidde. Noen trenere er veldig ambisiøse og tenker å vinne Champions League inneværende sesong, men i realiteten er det alltid fremtidige mål som ligger lenger frem som er det det virkelige målet. Åpne alle dører mellom nivåene og gjør en analyse hver måned. Det er mulig at du sitter igjen med samme tropp på Nivå 1 og 2, men da har du i det minste tenkt deg om.

Nivå 3
Vi har brukt mye tid på de to øverste nivåene i dette innlegget, men det er viktig å også tenke på breddetilbudet i klubben. På Nivå 3 kan du ha en rekke gode spillere som ikke bryr seg om hvor de spiller, så lenge de er med. På sikt kan det hende at noen av disse ønsker å gjøre noe mer ut av fotballen. Da er det viktig at de samme mulighetene ligger for de også. Denne gruppen er mest klar for å leke på trening og ha det gøy sammen. De bør uansett være med i evalueringen av troppen de også. Det er mye mulig at noen av de kan brukes i Nivå 2 kamper og få lysten til å satse. Det skal være mulig å ha et tilbud for absolutt alle i klubben.

Foreldrenes rolle
Det er viktig at du som forelder inntar en observerende rolle. Om du lurer på noe er det lurt å sende en mail til treneren om hvilke muligheter ditt barn har, hva som skal til og hvordan man raskest kommer seg dit. Viktigst av alt er spillerens egen motivasjon. Er ikke den helt topp, så er det lurt å kose seg og ikke stresse. Fotball og all idrett skal være bygget opp under et indre ønske om å holde seg aktiv. Om det er på Nivå 1, 2 eller 3 er ikke så farlig. Det skal være gøy og det hjelper lite med en overivrig forelder som prater sin egen sak på vegne av barnet sitt som kan ha en annen mening. Kos deg på sidelinja og kjøp vaffel etter kampen. Det skaper kos, gode opplevelser og tar bort all press fra spillerens skuldre. Det er vel ikke så farlig å ikke spille med de aller beste?

Blogglisten hits