Kategorier
Høye innlegg

Å spille keeper

Smak litt på overskriften, Å SPILLE KEEPER, i noen sekunder før du leser videre… 

spille-keeper

Lagenes bakerste spiller blir ofte glemt og rollen blir ikke alltid anerkjent av foreldrene. Det er vanskelig å få ungene til å ville ta på seg hansker og være keeper i kampene, kun på trening. Hvorfor dette er en plass på banen som så få barn har lyst til å spille på skyldes en viktig faktor. Det er kunnskap om hva keeperrollen egentlig handler om. Det er en stor forskjell på å stå i mål, til det å faktisk spille keeper.

Keeperen modell 1.0
Å beskrive keeperen som modell 1.0 er bare en morsom greie for å understreke at rollen som keeper har vært i en voldsom utvikling de siste 5-10 årene. I de gode gamle dagene da dagens foreldre var unge, husker de sine barndoms idoler. Der handlet det om å redde skudd, skyte langt ut, samt å kaste langt. Fikk man til de tre elementene var det høy karakter på børsen etter kamp. Når det ble spilt en støttepasning inn mot keeperen var det tusenvis av tilskuere som gispet høyt. Den moderne keeperen er mye mer komplett enn de gamle heltene.

Keeperen modell 2.0manuel_neuer_2012_cropped
Dagens keepere som spiller i de største ligaene er enkle å dra frem som eksempler. Dette fordi alle kjenner de og har sett de spille. Det er spesielt en keeper som de fleste ser på som en perfekt utgave av modell 2.0. Han heter Manuel Neuer og er den mest komplette og stabile keeperen i verden. Det som er så spesielt med han er at han er en medspiller og ikke bare en keeper. Når Bayern München og Tyskland spiller kamper har de i realiteten 11 utespillere på banen til enhver tid. Neuer er like god i mål som med beina. Han har neppe bare voktet buret på treningsøktene opp gjennom årene.

En ny definisjon av keeperen
Når trenere skal spørre spillerne sine om hvem som skal få hanskene før kampen må er det ofte slik: Hvem vil stå i mål? Det man heretter skal spørre om er: Hvem vil spille keeper?

Keeperen er en viktig brikke i laget og er en del av forsvarsrekka. Keeperen er alltid der for en støttepasning og fungerer ofte som en gammeldags sweeper. Når laget er i angrep står den moderne keeperen langt ut av målet og er raskt på pletten dersom det sendes av gårde en langpasning opp mot spissen i håp om den perfekte kick’n’run kontringen. Slike situasjoner er enkelt for en godt trent keeper. Å spille keeper, er en god beskrivelse for hvordan alle bør se på den posisjonen på banen.

Foreldre som kvier seg for å la sin håpefulle spille keeper må snarest plaske vann i ansiktet for å våkne opp. Å være en keeper bærer kanskje det aller største ansvaret på hele banen. Man skal være en sjef for alt det defensive, men også den spilleren som setter i gang spillet på den siden med minst press og størst muligheter for laget til å ta seg raskt fremover på banen. Det er heller ingen som forventer at keeperen redder ballen i én mot én situasjoner, eller på straffe, men de blir heltene når det skjer. En slik spiller må vi bli stolte av å få dyrket frem i laget. En forelder må også være stolte av barnet sitt, selv om han eller hun helst burde spille spiss i mor eller fars øyne. Alle kan ikke være spiss og ikke alle ønsker det heller. Jeg gleder meg til første gang jeg hører: – Jeg vil spille keeper i dag trener!

Hvordan skal vi trene?
En spiller som vil ha på seg drakt nummer 1 ute på banen bør i prinsippet ha like gode ferdigheter med bena som en utespiller. Pasninger, mottak, medtak, spilleforståelse, dra av en spiller og ikke minst ta riktige valg på igangsettinger er utrolig viktig. Da må de inn i øvelsene under treningen, gjerne som oppvarming. Det er veldig viktig å trene keeperteknikk som en slags hoveddel av øktene og her slurves det mye på de fleste lag. Å trene som en keeper handler ikke bare om å få knallharde skudd på seg. Trenerne må sette seg inn i øvelser for keeperne sine og sørge for spennende økter. Det er ikke enkelt i starten, men det går seg til med litt øvelse.straffespark

Keeperøvelser og det å trene som keeper er utrolig artig. Jeg vil våge å påstå at keeperne på elitenivå er mer gjennomtrent enn utespillerne, bortsett fra muligens utholdenhet. Styrke, spenst, hurtighet, reaksjon, balanse, smidighet, turning og koordinasjon går hånd i hånd i keepertreningen. Det er til tider beinhardt arbeid og med mye kontakt med bakken. En god hardtrening som keeper har mye felles med en Cross-Fit økt i høygir. De som er uenig kan booke en keepertrener som PT i en måneds tid. Da blir det fart på forbrenningen kan jeg tenke meg. Keeperne trener annerledes og er derfor unike ute på en fotballbane. Ofte er de et produkt av trening, men naturtalenter finnes det også mange av.

Starte tidlig og starte sent
Det er mange toppkeepere i dag som startet relativt sent med å være kun keeper. Det er en stor fordel å ha spilt ute på banen i barne- og ungdomsårene. Da har man lært seg en del forståelse for spillet og handlingsvalg som vil være nyttig i fremtiden. Automatiseringen av når, hvor og hvordan pasninger skal slåes er det fint å ha inne i beina. Det bør også være mulig for noen spillere å ønske å spille keeper allerede fra de starter dersom dette gir størst lykkefølelse. Man kan bli en veldig god keeper ved å starte tidlig og dersom klubben har et godt opplegg for keeperne. Husk da, slik jeg skrev tidligere, å delta på så mange tekniske øvelser som mulig i øktene.

Det er viktig å ta keeperne på alvor. Vi har hatt mange gode keepere i Norge og flere skal det bli!

-Fotballhue-

Blogglisten

OKS logo hits