Kategorier
Høye innlegg

Allsidighet er nøkkelen

Som aktiv var jeg både en fotball- og håndballspiller. Jeg synes selv at dette gav meg flere fordeler i begge idretter. Nå for tiden skal barna velge idrett altfor tidlig for å satse. Er det så lurt? Allsidighet er alltid en klar fordel. Jeg vil se litt på hvorfor fotball og håndball er en perfekt kombinasjon.

Håndballkamperfotballhue_allsidighet
En håndballkamp består av mange elementer i forhold til individuelle prestasjoner. Mange små spurter og raske bevegelser i alle retninger. Selv om håndball spilles med hendene er det føttene som beveger seg mest. I håndball er det mange dueller og man må tåle noen ganske harde smeller. Det er sjelden en håndballspiller kan stå stille på banen. Det er dessuten mange ball berøringer i hver omgang, noe som gjør hver eneste spiller en langt viktigere brikke på laget.

Å orientere seg krever mye mer av en håndballspiller. Når motstanderne setter i gang med et innøvd trekk må det følges nøye med. Å ha kontroll på sin spiller når alle krysser og beveger seg krever enormt med konsentrasjon. I tillegg har du ballen å forholde deg til. Å skyve etter i forsvar er viktig og det vil ha langt mer dramatiske følger å ikke gjøre dette korrekt. Da blir det luker som motstanderne drar nytte av i løpet av et sekund. Det er langt mindre risiko dersom en kantspiller i fotball glemmer å skyve etter. I håndball er det ikke tid til å være slapp.

Å memorere innøvde trekk og utføre disse med centimeters presisjon er viktig. I fotball er det tunge og trege bevegelser og med liten grad av den presisjonen som håndballspillere har. Noen lag klarer å få det til, men stort sett er det vrient å få et trekk til å fungere med fotballspillere.

Fotballkamper
I fotball er banen stor og det er stor avstand mellom spillerne. Det krever muligens mer utholdenhet å løpe i godt driv ute på en fotballbane i en hel kamp. I og med at ballen ligger på bakken vil blikket automatisk bli tvunget ned. Da er det ikke så lett å få med seg alle bevegelser. I fotball er det få skikkelige dueller slik som i håndball. Når spillerne er nær hverandre stykkes spillet opp i småbiter med hyppige frispark, som det for øvrig tar en evighet å få utført.

Bevegelsene i fotball er langsommere og det er lengre avstander å bevege seg på. Timingen av pasningene blir vanskelig og bevegelsene henger sammen med dette. Å vite hvor fort en annen spiller løper i forhold til vektingen av pasningen er det ikke lett å holde styr på med så mange forskjellige spillertyper på banen.

Lengden på fotballkamper tilsier at man ikke kan ha et intensivt tempo i begge omganger. Det er også sjelden man ser at lag sette opp tempoet i deler av kampene for å forsøke å presse motstanderne tilbake. De som får til dette vil som regel lykkes. I håndball ser man ofte at lag plutselig eksploderer i hurtige kontringer og scorer 5 mål på svært kort tid. Denne egenskapen besitter ikke fotballspillere i like stor grad.

Å velge idrett for tidlig
Mange foreldre ser på barna sine og oppdager at de får til noe ganske bra i en eller annen idrett. For mange voksne handler det om resultater. Å trene mye på en og samme ting gjør at man blir ganske god. Ved å trene ganske ensidig fra ung alder vil mest sannsynlig resultere i at man mister en god del egenskaper rent fysisk. At mor eller far er stolte av barnets mål nr.70 i sesongen ved fylte 12 år er hyggelig, men hva skjer i 18 års alderen? Hvilke egenskaper vil mangle hos en spiller som ikke har fått lov til å røre en annen type ball, hoppet på trampoline, klatret i en vegg, løpt orientering, spilt tennis, eller svømt? Å velge idrett for tidlig for å satse er den største feilen foreldre gjør. Allsidighet er nøkkelen til suksess.

Det er drøssevis av toppidrettsutøvere som har holdt på med to idretter helt frem til antall reisedøgn fratok de muligheten. Mange av landets fremste langrennsløpere har spilt fotball. Det har gitt de en annen type kondisjon i tillegg til det å beinfly bratte bakker. Hopperne har jeg sett på tv spiller mye volleyball og fotball under sine samlinger. Håndballag spiller mye fotball som oppvarming og det er grunner for det. Når toppidretten tenker allsidighet under sine samlinger. Hvorfor skal da foreldre få 8-12 åringer til å kun ha fokus på en idrett for å bli så god som mulig? For det første er det altfor tidlig og for det andre går man glipp av massevis av god trening.

Overføringsverdi fra håndball til fotball
Det er mange egenskaper en håndballspiller vil dra nytte av på en fotballbane. En av styrkene til håndball er dynamikken i samtidige bevegelser. Det er en flyt og forståelse for hvor og hvordan bevegelser skal være kollektivt. Når vi i fotball prater om 1. 2. og 3. bevegelser, vil vi se spillere som ser ut som om de har fått en tung mattelekse. I håndballen skjønner spillerne dette enklere er min erfaring med fartstid i begge idretter. Å vite når en skal starte ved å se på en annens bevegelse vil komme naturlig for en håndballspiller ute på en fotballbane.

En håndballspiller er vant til å bevege seg på små flater. En håndballspiller vil få det langt enklere på en stor fotballbane og vil kanskje oppleve å ha kjempegod tid til å bevege seg. En annen ting er at det vil føles som en evighet fra ballmottak og til når spilleren må gjøre noe fornuftig med ballen. Det er knapt med tid på en håndballbane og håndballspilleren har lært seg å orientere seg i forkant. Å bruke disse egenskapene på en fotballbane er gull verdt. Å fatte riktig valg på kort tid er noe fotballspillere bør bli flinkere på og dette får man øvet mye på i håndball. Reaksjonsmønsteret til en håndballspiller er annerledes enn hos en fotballspiller.

Når vi er inne på dette med tid. På en håndballbane er det masse knuffing og harde tak. Selv om en håndballspiller får en forsvarer i ryggen er det sjelden at spilleren får hetta. En fotballspiller får nesten krøll på nervetrådene dersom en motstander er nærmere enn 2 meter. Tenk hvilken ro en sentral midtbanespiller ville hatt dersom vedkommende hadde erfaring som strekspiller i håndball? Der er det tett med motstandere og disse spillerne er mestere til å skjerme seg selv ved bruk av egen kropp.  Prøv å kom deg rundt en strekspiller i håndball uten å ty til ulovligheter. Det er sannelig ikke enkelt.

Koordinasjonen i håndball er på et høyt nivå. Jeg skrev litt innledningsvis om fotarbeidet til en håndballspiller. Raske bevegelser med mange retningsforandringer i høy fart er kjennetegnet på en god håndballspiller. En håndballtrening vil utvilsomt gi en langt bedre effekt enn å løpe i stiger eller rundt kjegler på en stivfrossen fotballbane. Disse stegene vil gjøre en håndballspiller til en fotrapp dribler, eller en bevegelig spiller det er vanskelig å holde markeringen på.

God styrke i hele kroppen er aldri feil. Dette kan trenes på mange måter. En håndballspiller har en mye mer eksplosiv muskelstyrke og er råere i akselerasjon. Dette er egenskaper en fotballspiller bør trene mer på. I tillegg vil jeg si at håndballspillere er langt mer akrobatiske enn fotballspillere.

Overføringsverdi fra fotball til håndball
En håndballspiller er vant med små og kjappe spurter ute på håndballbanen. Disse intervallene er utrolig god trening, men en stor fotballbane vil være en utfordring for mange. Større aerob utholdenhet kan bygges ute på fotballbanen og være veldig nyttig å ta med seg inn i hallen. Å løpe opp en back som har valgt å gå på løp langs hele langsiden på banen er beinhardt arbeid. Den syre opplevelsen er nok nyttig for mange.

I håndball er det ofte faste rammer i forhold til posisjon på banen. Denne begrensningen oppheves i situasjoner i det offensive spiller i fotball. Krav til å tenke på egenhånd og utnytte de muligheter som plutselig dukker opp er nyttig for en håndballspiller. Dynamikken er helt annerledes og setter helt andre krav til spillerne. Å oppfatte disse situasjonene kan være enkelt for en håndballspiller ute på en fotballbane, men utførelsen gir et unikt treningsutbytte.

I fotball er man flinke til å komme seg ut av pasningsskygge. Det vil si at man tar ut de nødvendige meterne for å kunne spille pasninger uten brudd innad i laget i forhold til motstandernes plassering. Dette kan muligens bedre håndballspillernes evne til plassering i forhold til hverandre og hindre at forsvaret snapper ballen? Å finne ledige rom eller lommer ute på banen der man kan motta pasningen i ro og mak handler om å bevege seg riktig og vurdere situasjonen. En bakspiller kan kanskje stanse pådraget sitt tidlig dersom han eller hun vurderer at forsvarer står så langt ute at det vil være sannsynlig å havne i pasningsskygge?

Småspill i fotball er nyttig for håndballspillere. Å sette opp trekanter er like aktuelt i håndball. Å kunne spille seg gjennom handler om relasjonelle handlinger. Evnen til å se disse situasjonene og utføre riktig valg til riktig tid er det mye av i fotball. Spillet på den ene siden av banen, for så å vende spillet for å skape overtall motsatt er likt i begge idretter. Relasjonelle handlinger på fotballbanen er etter mitt syn en god læring for håndballspillere.

Å behandle en ball med bena er med på å bygge en helt annen koordinasjon hos en håndballspiller. Fotarbeidet kan være ganske bra allerede, men med en ball og de samme bevegelsene blir det litt vanskeligere. Ren kroppskontroll er allsidigheten med på å bygge opp. Fotball og håndball er i så måte en utrolig match på veldig mange områder som handler om koordinasjon.

Balansen i begge idretter gir også en god overføringsverdi. Når en håndballspiller skal finte seg forbi en motstander er alltid balansen viktig. I tillegg til den er tyngdepunktet helt avgjørende. Om en fotballspiller hadde vært like flink til å sette riktig tyngdepunkt og å bruke overkroppen til å lure en forsvarsspiller med, ville en mot en situasjoner blitt langt enklere. I de duellene setter jeg en knapp på en håndballspiller som finter med kroppen, enn en fotballspiller med hundre step-over finter. Det ser kanskje kult ut, men er ikke særlig effektivt.

Valget er enkelt
Når du nå setter deg ned sammen med poden for å prate om fremtiden bør du tenke deg litt om. Hva er det dere egentlig vil? Skal man bygge opp hele mennesket og så mange som mulig av menneskets individuelle egenskaper, eller skal man kun øve seg på få ting. Det er helt udiskutabelt at allsidigheten til slutt kommer seirende ut. Overføringsverdien fra andre idretter i kryss og tvers er helt enorm.

Det som til sist blir utslagsgivende er hvordan øktene har blitt utført og selve kvaliteten. 2 økter fotball og to økter håndball pr. uke med et lag vil gi stor effekt. Alle andre detaljer som går på den idretten man liker best kan øves på fritiden. Det er den tiden som uansett er mest utslagsgivende. Fotballen har en enorm fordel i forhold til egentrening med alle de banene som er anlagt rundt omkring. Håndballen må utføres i en hall med mindre man er på sommerstid. Det er sikkert mange kreative måter å trene håndball på som jeg ikke har god kunnskap på.

Ikke velg en spesifikk idrett før man er nødt til det av rent praktiske årsaker. Det er min mening!

-Fotballhue-

Blogglisten hits