Kategorier
Høye innlegg Trenersnakk

Baneforhold for de yngste

Baneforhold for de yngste spillerne er på ingen måte bra nok og det er på tide at det tas ansvar fra klubber, kretser og kommuner. Når spillere i alderen 6-9 år spiller 5’er fotball på en forholdsvis kort og smal bane og med store mål som er egnet for 7’er og 9’er, er det lett for at det blir håndball resultater. Dette er også synd for de som ønsker å bli keepere. Mestringen forsvinner totalt når kampene avgjøres med høye skudd som er helt utenfor keeperens rekkevidde. 

Dødlinje og målstengerFemmermål
En 5’er bane er ikke spesielt bred og heller ikke lang. Når målet som er satt på banen er ment for 7’er spill så snakker vi om en ganske kort avstand ned til hjørnet fra stolpen. Setter man en keeper på f.eks 6 år i midten av det målet vil det omtrent være umulig å redde et skudd som går inn i hjørnet. Her er det viktig at klubbene og kommunene i landet tar ansvar. Det er kommunene som ofte har driftsansvaret for anleggene og det er vel anvendte penger å investere i noen nye mål i korrekt størrelse. Hvorfor kommer ikke dette på plass? Jeg er dypt bekymret for hvordan det skal gå med rekrutteringen av unge keepere her i landet når den første erfaringen kan være å plukke ballen ut av målet en 10-15 ganger på en drøy halvtime. Om målet hadde vært i riktig størrelse ville kanskje over halvparten av skuddene blitt reddet og mestrings følelsen hadde boblet over i keeperen.

Hvem vil stå?
Det samme spørsmålet som stilles før hver kamp er: «-Hvem vil stå i mål i første omgang?»…det blir helt stille… I forrige kamp tapte kanskje laget med flere mål og alle er derfor livredde for å bli syndebukken. I tillegg spilles dagens kamp i 5’er fotball på 7’er mål. Frykten spres i gruppa da ingen rekker opp hånden. De vet at et helt vilkårlig valg snart skal gjøres. Jeg skjønner veldig godt at ingen ønsker å ta på seg keeperdrakt og hansker og man får en dårlig følelse av å sende et barn inn i målet i ren tvang. De har gledet seg til kamp, men tapt allerede før kampen har startet. Det er rett og slett trist, men keeper må man ha.

Rene 5’er anlegg
Jeg har i de siste to årene sett at det har dukket opp rene 5’er anlegg i Oslo med riktig størrelse på baner, oppmerking og korrekte mål. Dessverre er dette svært sjeldent å se, men vi får håpe at det bygges flere slike anlegg rundt om i landet. Her spilles det jevne og gode kamper der resultatene sjeldent kommer opp i tosifret for noen av lagene. Det er en ren og skjær glede å spille på slike baner og keeperlysten er formidabel.

Hva vil gjøres?
Det er flere som har spilt inn spørsmål til kretsene sine om hvorfor det settes opp 5’er kamper på baner med 7’er mål. De fleste får ingen svar på mailene sine og jeg vet at flere har fått svar om at det er klubbene selv som har ansvaret for å holde orden på baner og mål. På de fleste baner er det kommunen som styrer og har ansvaret for anleggene, slik som Bymiljøetaten i Oslo. Jeg tror mye av problemet ligger i at klubbene ikke tar opp problemet med de som har selve driftsansvaret for banene. Det er et økonomisk spørsmål om å ha nok og riktige mål på plass på banene. Et mål er dyrt i innkjøp, men burde være en selvfølge dersom man velger ulike spillformer i fotballen. Jeg tipper at det fortsatt vil være mange kamper som spilles med feil mål type i mange år fremover, til stor frustrasjon for trenere, spillere og foreldre. Det vil kanskje skje noen utskiftninger, men stort sett vil det stå ganske stille.

Kanskje noen der ute vil produsere en duk som kan festes på 7’er målene som omgjør de til 5’er størrelse? Her er det mulig å tjene store penger!

-Fotballhue-

 

Blogglisten hits