Kategorier
Høye innlegg

Barn som ikke vil sentre

Det er sikkert mange som undrer seg over enkelte barn som ikke vil sentre pasninger til andre på laget. Disse kalles ego spillere og omtales som dårlige lagspillere. Dette med god grunn. Har du tenkt over hvorfor enkelte barn velger denne løsningen?

Ferdigheterfotballhue_barnsomikkevilsentre
Unge spillere har ikke utviklet gode nok individuelle ferdigheter og får med det et kapasitetsproblem. Å håndtere ball og samtidig ha med seg blikket kan være vanskelig. Voksne som ikke har spilt mye fotball tidligere og som kaster seg ut i en bedriftskamp vil ha det samme problemet. Det er ikke slik at barna ikke vil sentre, men de ser ikke sine medspillere. Blikket er festet til ballen og med nakken bøyd. Når i tillegg barns synsfelt ikke er helt utviklet, kan man tenke seg selv hvor vanskelig det kan være. Ballkontroll er derfor noe man bør prioritere mye når man trener unge spillere. Spill med smålag for å skape få valgmuligheter, men med mye plass, er med på å få løftet hodet til spillerne. De får rett og slett bedre tid til å se seg om. Det er heller ikke lett å være liten og måtte glede både foreldre og trenere som krever ganske ulike ting i kampene.

Gjøre jobben selv
Mange spillere føler at de er så mye bedre enn de andre vennene sine. Mange foreldre er også veldig påpasselig med å fylle opp egoet deres ved å fortelle de at de må ta ansvar selv dersom det skal bli seier. Det er mange unge spillere som drar fordel av en godt utviklet fysikk i tidlig alder. Dette innebærer høyere fart med ball, raskere akselerasjon og det blir vanskelig å ta fra de ballen i kropps dueller. Disse spillerne vil som regel suse avgårde med ballen og score titalls må i hver kamp, til stor glede for mor og far. Resten av laget vil få en begrenset mulighet for utvikling. Dersom denne spilleren plutselig flytter, skifter idrett, eller slutter, vil laget svekkes enormt. Et annet viktig poeng er at denne spilleren som er vant med å gjøre jobben selv, vil møte veggen om noen få år. Da har de andre kommet på samme fysiske nivå. Løpeturene opp mot motstandernes må vil bli stanset før midtbanen. Da er det lett å tenke at drømmen om å bli proff ser ut til å briste og at selvbildet får seg en trøkk. Det er viktig å rose valgene som tas ute på banen og markere samspill på en god måte. Å gjøre jobben helt alene vil aldri lønne seg i lengden.

Å ikke stole på andre
Du har kanskje sett fenomenet «selektiv pasningsfot»? Noen spillere sentrer utelukkende til noen få på laget. Når disse ikke er ute på banen velger spilleren å gjør hele jobben alene. På trening og i tidligere kamper har spillerne helt sikkert opplevd at pasninger til medspillere ender med innkast. Det kan være frustrerende for spillere som mestrer godt og ikke få til et mer avansert pasningsspill med spillere som ikke klarer å ta i mot ballen. Vi må derfor ta inn over oss de valgene som fører til det vi kalle å være ego. Det er uhyre viktig å jobbe med de spillerne som har en selektiv pasningsfot. Over tid vil samspillet fungere godt, men spillerne på laget må få ballen dersom det skal bli bedre. De spillerne som mester godt må også få lov til å hospitere oppover, eller spille på lag med andre gode for å utvikle ferdighetene sine. Å stole på sine medspillere er bærebjelken i et godt lag. Differensiering på trening vil hjelpe de svakeste spillerne til å mestre pasning og mottak i et annet tempo og på tilpasset nivå. Da vil de etterhvert få et godt grunnlag til å spille sammen med alle spillerne på årstrinnet sitt.

Fotballforståelse
Å utvikle en god forståelse for spillet, bevegelser, ta riktige valg, er noen av de ferdighetene vi utvikler over tid. Noen av de svakeste spillerne i gruppa kan ha en mye større forståelse for spillet enn de som scorer 10 mål i hver kamp. Ferdighetene er ikke utviklet på lenge, men det taktiske kan være langt bedre utviklet i tidlig alder. Mange av barna får mye nyttig lærdom av å spille fotballspill på PC og på konsoll. Disse spillerne må vi ta vare på, for disse slår ut i full blomst ut i tenårene. Jeg har selv sett mange eksempler på akkurat dette. Når spillerne får kontroll på armer og bein, vil de også bli en god fotballspiller. Spillerne som mestrer på et godt teknisk nivå kan være taktisk helt grønne og få store problemer når spillet blir mer avansert. Er du god på 5’er og 7’er, vil du kunne møte en vanskelig hverdag på 9’er og 11’er. Å lære å sentre og å spille på lag fra tidlig alder er med på å gjøre denne overgangen enklere. Alle disse faktorene utvikles ved å møte opp på trening. Når de slår ut i full blomst vil altså være ganske ulikt fra person til person.

Konsekvenser

For å forsøke å få et barn som ikke sentrer til å endre handlingsvalg ute på banen er det mange ting vi kan gjøre. Vi må ihvertfall ikke bli sinna og pelle de ut av banen hver gang de dribler. Å drible utvikler gode evner til å utfordre i en mot en situasjoner senere i karrièren. God coaching og definerte roller på banen har jeg mer troen på. Å sette en som ikke mestrer det å se andre bakover på banen vil utvikle bedre blikk for spillet. Fra denne posisjonen kan spilleren styre spillet og operere i en playmaker rolle. De kan også gå på raid og score målene sine for å tilfredsstille dette behovet også. Da må medspillerne ta ansvar og dekke det rommet som spilleren etterlater seg. Å ta spilleren ut av banen for å forklare, og gjerne tegne, er også lurt. Da vil spilleren forstå mer og mer og glede seg over å få til den planen som ble lagt ute på sidelinjen. Når laget leder en god del bør også de spillerne som ikke sentrer, men scorer mange mål, få hvile. Da må resten av laget ta ansvar og sørge for å løfte seg opp på neste nivå.

Jobb smart og skryt masse av situasjoner der spilleren sentrer. Ikke kommentere negativt hver gang spilleren mister ballen. Etterhvert vil spilleren hige etter rosen fra trenerne og foreldrene når de tar gode valg til fordel for seg selv og eget lag.

-Fotballhue-

Blogglisten hits