Kategorier
Høye innlegg Trenersnakk

Bilturen

Å spille kamp med laget iført drakt og det hele er for mange barn en utrolig stolthetsfølelse. Å løpe rundt på banen med nummer på ryggen er veldig gjevt. Hvordan kampen til slutt ender er veldig ofte helt uvesentlig. Det er gøy uansett.

Når vi så vender oss mot foreldrene er de ofte ville i blikket og roper så blodårene spretter ut av halsregionen. Å vinne kampen er det viktigste som finnes og i deres øyne er nettopp deres barn selve nøkkelen til å gå seirende ut av oppgjøret. Nå er kanskje ikke dette det generelle bildet av fotballforelderen, men de finnes nok i enhver gruppe. Noen er villige til å gå langt, som vi også kunne lese om i en artikkel i Aftenposten sist uke: http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/Nar-hooligansforeldre-tar-over-8043279.html

Noe av det jeg synes er aller kjedeligst med å være fotballtrener er en forvirret spiller som ser på trener og forelder før et valg skal tas ute på banen. De husker far eller mor sin klare tale i bilen på vei til kampen. Beskjeder og instruksjoner som kan være stikk i strid med det lagets trenere arbeider med ukentlig. Spilleren vet hvilke oppgaver som laget har blitt enige om på hver av plassene på banen og usikkerheten og mageknipet er et faktum. Å stå ute på banen er ikke da like lystbetont og gøy slik jeg beskrev innledningsvis. 

Kampen endte med enten seier eller tap, men i bilen på vei hjem er spilleren sikker på å få høre hvordan han eller hun egentlig burde spilt. Dørene lukkes, bilen triller avgårde og det er stille… «hvorfor scora du ikke?», «Du er nødt for å sette sjansene!», «Neste kamp står du ikke i mål, hører du?»

Det er kanskje ikke så lett å moderere seg i bilen, men her er et par regler som du kan ha for deg selv til både før og etter kamp:

  1. Snakk om noe annet på vei til kamp og ikke fokuser på ditt eget barn.
  2. Sørg for å få humøret på topp med musikk eller noe annet gøy.
  3. Finn et par bra ting barnet gjorde sist kamp og skryt. Da kommer man i kampmodus.
  4. Si noe hyggelig til andres barn. Det forsterker godfølelsen.
  5. Si «Heia laget!» og ikke bruk navnet. Skryt gjerne ved å si, «Bra Bertram!»
  6. La treneren dirigere spillerne og ikke du. Bit deg heller i leppa!
  7. Etter kampen sier du noe hyggelig til noen andre barn.
  8. Si noe bra til barnet ditt på vei til bilen.
  9. Når bilen ruller avgårde er kampen glemt og fokus rettes over på noe annet.
  10. Skru opp musikken og vær litt crazy!

Med denne oppskriften vil absolutt alle ha det mye bedre. Selvtilliten stiger til værs og spillegleden bobler over.

Blogglisten hits