Kategorier
Høye innlegg

Blås i dommeren når det blåses

Barneidrett er engasjerende, men for mange tipper det over i galskap. Ikke den galskapen man smiler av da for eksempel treneren legger seg paddeflat på bakken etter en thriller av en innspurt. Den negative galskapen er den mest synlige. Mye av frustrasjonen går i retning dommeren og man kan av og til lure på hvordan de kom frem til ulike avgjørelser. Det jeg vil til bunns i er hvorfor enkelte trenere, for svært unge lag, velger å løpe ut på banen for å konfrontere en ung dommer etter kampen. Totalt meningsløst og ikke minst destruktivt for absolutt alle.

Alder og resultatFotballhue_BLÅS I DOMMEREN
Det viktigste for unge utøvere, uansett idrett, er å lære. Resultatet kommer av alle de riktige tingene som skjer i konkurranse mot andre. Når man er ung spilles det som regel aldri om poeng eller arrangeres rene utslagscuper. I disse kampene eller konkurransene, er det som regel klubbens egne dommere som dømmer. Disse har kanskje sin første sesong som dommer og synes at det er såpass artig at de vurderer å satse videre. Det er helt til brøleapen av en trener braser inn på banen med fråden sprutende vannrett til siden. Det er sikkert tusenvis av frispark, frikast, innkast, hands, cornere, straffer osv som det ikke blåses for i hver sesong. Det er sikkert mange feilaktige avgjørelser som også kommer lagene tilgode. I en jevn kamp er det lov å bli ivrig, men ikke ufin.

Sette en negativ standard
Trenere som blir ufine mot dommere i barne kamper, som ikke betyr noen verdens ting, hører ikke hjemme i idretten. De setter en negativ standard for lagene de leder og lærer barna at det er greit å bli sint på dommeren. De lærer at alle avgjørelser må klages på. Foreldre kan også bli smittet av denne overivrige og sinte treneren og bli med på hylekoret. Hvordan kommer en gutt eller jente på under 18 år til å takle en slik opplevelse? Denne trenertypen bryr seg nok ikke, men klubbene bør sette inn grep mot slik oppførsel. Det er mange måter å reagere på som en klubb, men laget må også ha en trener. Totalt utestengelse er utrolig fristende, men er det nødvendigvis rett? Å lede kamper og  å lede økter er to helt forskjellige ting.

Klubbenes virkemiddel
En klubb kan reagere på forskjellige måter. Det aller første skrittet er å gi vedkommende en skriftlig advarsel. Dersom det gjentar seg må treneren utestenges fra kamper. Om det heller ikke bedrer seg og at han eller hun mister fatningen på øktene, må treneren utestenges fra all aktivitet rundt laget. Ofte er det vanskelig å håndtere slike tilfeller ettersom disse personene også er foreldre på lagene de trener. Det må samtidig læres opp dommere som vet hvilke verktøy de kan trekke frem dersom de føler seg utilpass ute på en bane med ufine folk på sidelinjen, være seg trener eller tilskuere. Jeg er tilhenger av å blåse av kampen, uansett hvor lang tid som er gått. Vi er vel ganske enige alle som en om at sinte folk på sidelinjen ikke er ønsket.

Når det betyr noe
Jeg skal ikke sitte bak skrivebordet og hevde at jeg aldri har mistet besinnelsen ovenfor en dommer. Det skjedde senest i sommer da jeg var på cup med laget jeg trener. Da spilte vi en viktig plasseringskamp i puljespillet, men det hele ble ødelagt av en dommer som ikke fulgte med på kampen. Da kokte det over for meg og jeg fikk også støtte fra motstandernes trener. Når det spilles om poeng og utøverne har trent i måneder for å oppnå resultater, er det å forvente at dommerne er like ivrige. Noen ganger kan man lure på motivasjonen enkelte har for å fungere som dommer. Det er uansett ikke greit å være usaklig og ufin på dette nivået heller. Tydelige tilbakemeldinger på det faglige må dommerne uansett tåle. Spennende kamper bør avgjøres på god måte og ved idrett og ikke på feilaktive avgjørelser, men de kommer i hopetall. I ungdom og på seniornivå har dommerne kort i flere farger, karantener osv å spille på mot trenere som blir ufine. Der er ikke barneidretten like heldige.

Hva gjør du?
Du som tilskuer eller foreldre som er tilstede under arrangementer der det utvikler seg til ufine scener mellom trener og dommer, må gripe inn. Det er ikke greit for barna, dommeren, treneren og alle som ser på å oppleve dette. Det ødelegger rammene rundt idretten og gir ihvertfall ikke spillerne noen større lyst til å fortsette. Eget ego og vinnervilje må skyves til side. Gi tydelig beskjed til de som er ufine om å sette seg ned og holde kjeft. De må ikke få lov til å tøffe seg og komme unna med det. Meld fra til klubben dere spiller mot dersom en av deres representanter går langt over streken. Da kan vi sammen rydde opp i denne ukulturen og skape et mer positivt miljø i barneidretten og alle de idrettsgrener barn og unge prøver ut. Blås i dommeren når det blåses!

-Fotballhue-

Blogglisten hits