Kategorier
Høye innlegg

Blikket over skulderen

I barnefotball er det vanlig å se spillere med bøyd nakke og blikk festet til ballen. De aner lite om hva som skjer andre steder på banen. Det er helt normalt å ikke kunne se noe annet enn egen fot og ball, men  i barnealderen er det viktig å trene opp evnen til å se seg rundt. Et blikk over skulderen er alt som skal til.

Øyne og hjerne er sjefen

Jeg pleier å si til mine yngste spillere at fotball handler om 90% øyne og hjernearbeid. Resten tar føttene seg av. Dersom man ikke ser de rette tingene og raskest mulig klarer å ta et godt handlingsvalg, så kan det oppstå vanskelige situasjoner der man blir satt under press. Med et godt fokus på den delen av spillet kan de med mindre god teknikk spille på et høyere nivå. Å gjøre ting enkelt og raskt er noe unge spillere må legge mer vekt på i trening og kamp. Det er for mye terping på små tekniske detaljer på trening og for lite spill etter min mening.

Jeg vil gjerne ha øvelser med vendinger, medtak og finter, men kun som en oppvarmingsdel. Dette kommer nemlig godt med når man skal komme seg ut av situasjoner der man har observert noe viktig. 2/3 av øktene bør bestå av en eller flere spillformer, men med få spillere involvert. Da får man øvet på det viktige blikket en fotballspiller må ha.

Innlæring av blikket

Å sette opp øvelser for å trene opp blikket er såre enkelt. Det jeg liker å gjøre er å hele tiden stresse spillerne på at det kommer noen bak de. I starten skvetter de og blir nervøse slik at ballen flyr avgårde, men så skjer det noe. Etter tre runder med dette så tar de en liten titt over skulderen og ser at det er klar bane for å vende opp. Verre er det faktisk ikke. Det er uansett noen øvelser som er gode for innlæring av blikket.

Nyttige øvelser

Spill 3 mot 3 er smart. Sørg for at ikke banen er for liten. Barna må få god nok tid på seg til å gjøre gode valg med ballen og også få til gode løp uten ball. I forkant av mottak bør spilleren ha orientert seg om hvor motstanderen befinner seg. På den måten vet spilleren hvilken vei det er lurest å vende opp, eller om man bør velge å slå ballen tilbake til spilleren man fikk den fra. I denne øvelsen trenger man ikke mål, men kun et stort areale. Sett gjerne inn en joker for å få overtall slik at det er enklere å holde ballen i laget.

Jeg liker også en øvelse der en gruppe på tre jobber sammen. En står i midten med 15 meters avstand til hver av de andre. Man fører ballen før man spiller den fra seg. Når ballen er sentret må spilleren kaste et blikk over skulderen for å se om det kommer noen. Nå vet spilleren når mottaket skal gjøres at det er trygt å vende opp. Hver spiller holder på i 3-4 min før de roterer.

Å føre ball i en firkant er en annen god øvelse. På signal skal spillerne utføre en vending, men før den utføres må spilleren kaste et blikk over skulderen for å se om det er noen man kan kollidere med. Bruk god tid før vendingen og legg vekt på bruken av blikket. Varier type vending for å terpe på teknikk samtidig.

Vanlig spillform er den aller beste treningen. Her er det motspillere over alt og mange utfordringer. Stopp spillet når du ser det du er ute etter. Om noe observerer og ser seg om i forkant av mottaket, bør spilleren få mye ros. Trekk gjerne ut en og en spiller for en god prat underveis. Det er spillsituasjoner vi må øve mye på for å kunne lykkes i kamp, men ikke gå i den klassiske fella ved å spille 7 mot 7, 9 mot 9, eller 11 mot 11 på hver trening fordi det er enkelt. Antall touch går dramatisk ned.

Mestere i blikk

Når du ser en fotballkamp sammen med barnet ditt kan dere forsøke å bruke noen minutter på å se på hoder. Det er helt utrolig hvor flinke proffene er til å observere og å kaste et raskt blikk over skulderen. Det er kanskje ikke så rart at de har kommet så langt i karrièren heller? Kloke og riktige valg er det som betyr noe i fotball. Om du kan 100 finter så er det gøy å se på, men det vil aldri kunne måle seg mot spillere som gjør ting enkelt og effektivt på bakgrunn av observasjoner de gjør i 90 minutter. Enkelte spillere ser ut som ugler, men en 360 graders roterende nakkevirvel.

Om du blir en mester i blikk vil du nå langt på fotballbanen!

-Fotballhue-

Blogglisten hits