Kategorier
Høye innlegg

Cupfinalen G19

I helgen ble cupfinalen i G19 klassen spilt inne i Telenor Arena. Molde mot Vål’enga er et oppgjør det lukter høy spenning av. Jeg gledet meg til å se denne kampen i opptak senere samme ettermiddag. Det jeg så i første omgang sjokkerte meg av flere grunner. Dette var en omgang jeg håper tilhører det svært sjeldne i norsk ungdomsfotball.

Stygge episoderfotballhue_cupfinalen
Jeg noterte meg hele 13 tilfeller med i overkant tøft spill. Mye av det er direkte tilsiktet og der spillerne går inn for å skade en annen. Omgangens store spiller, Thomas Amang fra Molde, blir så brutalt håndtert av VIF spillerne i flere tilfeller og blir ikke passet godt nok på av dommeren. Tilfellene der han blir taklet og klippet ned er så stygge at det etter min mening hadde kvalifisert til rødt kort. En svak og feig dommer våger ikke å sette standarden. Da utvikler omgangen seg i en horribel retning.

Kampleder
Jeg mener at en av dommernes viktigste oppgaver er å verne spillerne mot stygt spill. I denne kampen var det så mange klare situasjoner ganske tidlig der han kunne ha grepet inn. Å være redd for å vise ut noen tidlig i kampen er et tegn på svakhet. Vi må kunne forvente mer av en cupfinaledommer på dette nivået. Episoden som skjer rett før 24 spilte minutter er stygg. Hverken keeper eller stopper er interessert i ballen og dundrer rett inn i Amang. Dette ville ute på gaten ha vært overfall. I det 35 minuttet blir han taklet stygt ute på kanten. I det 43 minuttet går igjen keeper hodeløst inn i Amang, som ikke aner hva som kommer bak han. Begge får seg en smell i hodet, men verst går det ut over Molde spilleren, igjen. Her er det keeper som må ta ansvaret som kommer på et løp på mange meter før han dundrer inn i spissen. Situasjonen ender med at Amang må ut på båre med nakkekrage. Heldigvis var ikke nakkeskaden alvorlig. Keeper bør her etter min mening få sitt andre gule kort. Egentlig skulle han ha hatt en annen farge i den første duellen i det 24 minuttet.

Dersom denne duellen hadde blitt utført av en midtstopper ville det høyst sannsynlig blitt gult kort. Altfor få keeper får kort for aggressivt spill. Det skjer flere stygge taklinger og forseelser, flest fra Væl’enga, der det burde ha blitt gitt advarsler og kort. Det er ikke rart at denne kampen utvikler seg til å bli ufin. Dette er og blir kampleders ansvar. Trenerne kan ta en del av ansvaret de også ved å forsøke å roe ned spillerne sine. I den tomme hallen på Fornebu kunne jeg ikke høre mange rop fra trenerbenken til Vål’enga som lignet på slik coaching. Akkurat det synes jeg er synd.

Bedre andreomgang
Etter pause ser vi en normal fotballkamp med kun 4 tilfeller der jeg merker meg situasjoner på kanten av reglene. Spillet bølger frem og tilbake og med fine prestasjoner. Akkurat slik jeg håpet alle 90 minuttene skulle bli. Til tider litt kjedelig, men to godt organiserte lag med godt forsvar i begge ender av banen. Kampen ender med Molde seier etter straffer. Kjedelig at en cupfinale avgjøres på denne måten, men slik er gamet.

I etterkant av kampen er det helt tydelig at begge lag var overtent i førsteomgangen. Vål’enga hadde mest problemer med å holde hodet kaldt. I tillegg hadde de store problemer med å ha kontroll på Moldes nr. 20. Jeg elsker fysisk fotball med mange dueller, men de må være fair. Jeg er også glad i Vål’enga etter å ha brukt store deler av ungdomstiden min der som spiller. Jeg håper at episodene har blitt tatt med spillerne på Valle i etterkant av kampen. Slikt ønsker vi ikke å se igjen. Man må vinne og tape kamper på ferdigheter som har med fotball å gjøre.

Her er noen artikler fra Aftenposten som du gjerne kan lese:

http://www.aftenposten.no/100Sport/fotball/eliteserien/Her-er-Amang-pa-vei-hjem-til-Molde-864179_1.snd

http://www.aftenposten.no/100Sport/fotball/Juniorfinalen-ble-et-Valerenga-NM-i-grisetaklinger-223744b.html

 

-Fotballhue-

Blogglisten hits