Kategorier
Høye innlegg

Dana Cup – Dag 8

Finalespill i B-sluttspill i en av verdens største turneringer er ikke noe man opplever hver dag. Vi måtte forlate feriehusene allerede før første kamp. En hektisk pakke og rydde morgen kan ikke kalles gode forberedelser, men spillerne fikk ihvertfall våknet skikkelig. Den aller siste dagen av Dana Cup ble ellers et eneste stort fyrverkeri.

Første hinder på veien20160729_095836
Den aller første kampen som skulle spilles denne dagen, og muligens den aller siste også var 1/8 finaler. Begge våre lag var klare for denne runden. Det første laget tapte 3-0 mot Borre IF, et lag som skulle vise seg å komme seg helt til finalen. Mitt lag måtte gjennom en kamp mot Trøgstad Båstad FK. Det var tunge og slitne ben som måte varmes opp lenge. Vi startet tidlig med forberedelsene og spillerne var nervøse og spent på hva som ventet de. Vi lykkes godt med å fyre hverandre opp før kampen og gikk ut i et forrykende tempo. Når 2 x 20 minutter var gått, sto det 7-0 i vår favør. En maktdemonstrasjon i å holde konsentrasjonen oppe selv om seieren var klar ganske tidlig. Vi gliste alle sammen fra øre til øre når det gikk opp for oss at vi faktisk var klare for kvartfinale. Så utrolig gøy!

Fortjent feiring20160729_115724
Uten noen hus å reise tilbake til for å hvile ut i, bestemte vi oss for å la spillerne kose seg med en velfortjent pizza lunsj inne i Hjørring. Her fikk vi skygge, ro og en fin mulighet til å holde laget samlet. Etter måltidet klaget spillerne over støle ben, så vi gikk oss en rusletur inne i sentrum. Noen fanget Pokemon, mens andre skravlet. Jeg tror at denne gåturen var veldig lur. Ingen klaget over stølhet, men kun over å være slitne. Det er en trøst å vite at motstanderne våre har det akkurat på samme måte. Vi var nå klare for å ta fatt på kvartfinalen mot Vidar FK .

Kvartfinale
Vidar FK er et veldig godt lag. Dette visste vi før kampen. Det handlet om å ha riktig innstilling 20160729_150117og å være villige til å gå helt ned i kjelleren for å hente frem ekstra krefter. Også til denne kampen er oppvarmingen lang. Spillerne løp seg en liten tur før de gikk sammen parvis og ga hverandre en lett massasje av legger. Lett risting og lit tøying gjør underverker. Spillerne måtte glise over å kjenne at bena var blitt mye lettere etter denne massasjen. Vi kjørte på med videre oppvarming med løpsøvelser og til sist five-a-side. 10 minutter før kampstart samlet jeg spillerne for å drikke, feste leggskinn ordentlig og for den siste motivasjons talen. Den siste delen er min favoritt. Å fyre opp spillerne gir meg masse adrenalin og et kjempekick. Å føle at gruppa responderer og at jeg har klart å påføre de energi er en dødskul følelse. Game on!

Dette blir en tett kamp med masse sjanser til begge lag. Vi putter et herlig mål på dødball med en kontant heading. Ganske raskt etterpå legger de på til 1-1. På dette tidspunktet står kampen og vipper. Det er jevnt og det er utrolig spennende. Kanskje litt for spennende. Mot slutten skjer det. Vi spiller først ut på kant. Vår sentrale midtbanespiller flytter seg inn i et ledig rom og får ballen. Han slår et perfekt gjennomspill på vår spiss som stormer gjennom forsvaret til Vidar. Et vakkert angrep sørger for 2-1 seier og SEMIFINALE. Senere på ettermiddagen blir det klart at vi skal møte Shkupi FC fra Makedonia. En spennende motstander og et lag fra et land vi aldri har spilt mot.

Semifinale20160728_120135
Det skal gå 3 timer fra kvartfinalen til semifinalen. Spillerne er spredt over flere steder for å hvile seg. Noen får også en massasje i et telt som Dana Cup har satt opp for lag som er med i sluttspill. Her jobber flere profesjonelle fysioterapeuter for å ta vare på ømme ben som skal tåle ennå mer juling. Vi føler at vi er så klare som vi kan få blitt før den spennende semifinalen. I forrige kamp hadde krampene begynt å melde seg, så det var ikke uten bekymring jeg så at regnet bøttet ned på en allerede ganske tung gressbane. Utgangspunktet er like for begge lag, så det er bare å mobilisere og fokusere.

Shkupi FC var utfra det jeg kunne se på oppvarmings øvelsene et godt teknisk lag, men ganske lave. Vi er høye og med fysisk råskap som den største styrken. Det blir en kamp mellom to forskjellige stilarter. En kamp vi er villige til å ofre mye for å vinne. Fergen senere på kvelden får bare gå uten oss, for vi vil til finalen. En lang biltur hjem til Norge er langt på vei planlagt oppe i skallen.

Spillet bølger frem og tilbake på banen og ingen av lagene klarer å score i den første omgangen. Det er en god gjennomføring, men vi må score for å unngå straffespark og for å sikre oss finaleplassen. Andreomgangen blir helt lik den første og ingen mål. Vi går til ekstraomganger på 2 x 5 minutter med et mål for øyet, nemlig å score det avgjørende målet. Helt på tampen av den siste ekstraomgangen bryter Shkupi FC gjennom vårt forsvar og er alene mot keeper. Han redder en, to og TRE ganger og dommeren blåser av kampen. Det blir straffespark konkurranse. Nå kan absolutt alt skje, for dette er ren og skjær bingo…20160729_194601

Jeg plukker ut spillernes rekkefølge utfra hvem som var mest sikker på straffene på økta i forkant av turneringen, samt de som burde ha best mental styrke. Det er viktig å få en god start. Litt kjedelig er det å se at straffene skal tas på den siden der straffemerket ligger i en fordypning. Det blir like vrient for begge lag, men det gjør det vanskeligere å treffe rent på ballen. Spenningen er helt uutholdelig og jeg synes synd på spillerne som skal frem. Dette er en utrolig viktig lærdom for unge spillere og en fantastisk erfaring å ta med seg videre i karrièren. Praten i forkant av straffene går på å takke de for en utrolig innsats i kampen, at alt kan skje, at vi uansett er stolte av arbeidet vi har gjort sammen, at alle er vinnere, at straffer er bingo, men aller viktigst er det å bestemme seg før man går frem for hvor man skal skyte. Aldri ombestemme seg og sørge for å gjøre sparket teknisk riktig.received_10154444439617193

Det blir utrolig spennende, men vi taper etter å ha bommet tre ganger, mot Shkupis 2 bom. Sånn er livet og sånn er fotball. Det er uansett bedre å tape på straffer enn på den gode gamle kron/mynt måten. Vi gjør uansett et mesterlig Dana Cup og er utrolig stolte over å ha kommet så langt i en av verdens største turneringer. Dette er et fotballminne alle spillerne kan ta med seg i livet og tenke tilbake på med et smil på lur. Absolutt ingen henger med hodet etter tapet, men takker motstanderne for kampen og ønsker de lykke til i finalen. I vårt hode ender kampen 0-0 og vi er akkurat like gode som våre motstandere. Etter kampen tar vi et felles lagbilde som et fint minne fra kampen. I alles hoder rører det seg gode tanker om hvilken bragd vi har klart å oppnå. Semifinale i B-sluttspillet i Dana Cup er utrolig bra!

Jeg skal innrømme å ha vært skjelven i stemmen da jeg samlet laget for å takke de rett etter den siste straffebommen. Det er veldig rørende og ikke minst inspirerende å lede en gjeng med spillere med ulik mestringsnivå, en jente med tæl, en god keeper og flere spillere som tar store steg gjennom uka. At de som et lag skal levere en så vanvittig god prestasjon, innsats og styrke er jeg utrolig stolt av. Denne opplevelsen kommer til å sitte i kroppen lenge og dette kan ingen ta fra oss noen gang…

-Fotballhue-

Blogglisten hits