Kategorier
Høye innlegg

De beste i mål

Hvem som skal spille keeper er ofte et strevsomt tema i forkant av kamper i barneidretten. Det er ikke alle som har lyst og det er ikke alle som bør. Barn med en lav mestringsfølelse vil sjelden ha godt av å få utdelt en keeperdrakt. Men hva med de beste spillerne på laget?

Livredd for resultatet

Mange trenere er livredde for at resultatet i kamper skal bli dårlig. Å tape en kamp med barn under 12 år på banen bør gå greit så lenge laget lærte noe av å spille. Det er jo ikke slik at laget må vinne og at treneren må stable sammen kremen av spillere og gå for gull hver eneste gang? Mange barn får ikke forsøke seg på nye plasser på banen fordi både trener og foreldre er redde for konsekvensene. Mange barn får heller aldri prøve seg som keeper fordi foreldrene synes at det er durabelig feil å ha et barn med nr.1 på ryggen. Les mer om dette her.

De beste spillerne

På ethvert lag har man barnestjerner. De spillerne som har gode ferdigheter og som har kommet litt lenger i den motoriske utviklingen. De har også ofte kommet seg litt forbi barnestadiet og muligens bedre konsentrasjon og overblikk. Disse spillerne ville mest sannsynlig ha ligget langt foran de andre i alle typer idretter. Disse spillerne er også trenernes viktigste brikker og de som hele laget hviler seg på. Med de på banen vil resultatet som regel gå lagets vei. Når disse barna er gode i det aller meste så er det helt opplagt at de vil være helt råe som keepere.

Fordeler i spillet

Å ha sine beste spillere som keeper vil ha enorme fordeler. I fotball vil laget ha en ekstra utespiller som enkelt kan ta med seg ballen helt opp til midten av banen. De kan slå perfekte pasninger, være i støtte og dessuten rekke å løpe opp en kontring. Den beste spilleren er faktisk den PERFEKTE KEEPER. Vi ønsker alle spillende keepere som vi kan stole på. Vi ønsker også de som kan stå i veien for ballen. Alt dette besitter de beste spillerne på laget, men de får rett og slett aldri sjansen. Treneren og foreldrene er noen feiginger og egoister!

De svakeste

Mange trenere vil helst sette sine svakeste spillere i målet. De tenker kanskje at de gjør minst skade i den posisjonen fordi forsvaret er så sterkt uansett? Ikke vet jeg, men det er helt sikkert flere av de svakeste som får et utrolig negativt forhold til idretten ved å bli presset inn i målet. Foreldrene til de svakeste spillerne får man dessverre aldri høre så kraftige reaksjoner fra. Dette burde de faktisk reagere på. Hvorfor skal alltid de samme rotere på keeperplassen? Keeperplassen er ikke et sted der man havner fordi man er for dårlig til alt annet. Keeperplassen er ment for helt andre typer, men dette er det få som skjønner seg på.

De råeste og best trente

Å spille keeper krever enormt mye. På denne plassen skal man kunne lese spillet og sette i gang laget hurtig og fordelaktig. En keeper skal redde skuddene som kommer mot mål og akkurat dette krever en hel liste av egenskaper. De skal være litt gale og våge å gå inn i dueller for å vinne ballen. De bør kunne gi pasninger både med fot og hånd. Det er en fordel å kunne mestre grunnleggende turnøvelser. Man skal også være en ledertype og styre laget sitt med gode og tydelige beskjeder.

Hvem er denne typen på ditt lag?

Tvungen utprøving

Jeg synes vi bør ta keeperen på alvor, noe jeg har skrevet om flere ganger tidligere. Treneren har et ansvar for å skape gode keepere og ikke bare gode midtbanespillere. Å tvinge trenerne til å sette de aller beste i mål er bra på mange måter. Laget vil få en skikkelig god keeper i målet, men spilleren vil oppdage helt nye sider ved fotball av å være bakerst på banen. Det er mulig at trivselen vil bli så stor at laget kan godte seg over en helt rå keeper i tiår fremover, bare fordi spilleren fikk sjansen? Tør din klubb å tvinge sine trenere til å sette de aller beste på laget i mål?

-Fotballhue-

Blogglisten hits