Kategorier
Høye innlegg Trenersnakk

Detaljert coaching

Å være en fotballspiller er ikke alltid enkelt. Du skal spille sammen med og mot noen og i tillegg skal du ha kontroll over deg selv. Dette er et komplisert spill med stort sett bare utfordringer i hvert eneste sekund. Den som vet hvordan ting skal gjøres er treneren. Brøling fra sidelinjen om ting man burde ha gjort, eller valg som må gjøres, er ikke enkelt å forholde seg til. Høye skuldre og frustrasjon er det eneste man for ut av en slik setting.

Human PlayStation
Trenerne er ihuga og veldig engasjerte i kampene. Spark hit, dit, støtte, cross, gjennombrudd… Det er ikke rart at ungene føler at de spiller fotball med kladder under skoene. De får i liten grad forsøke seg på å ta egne valg og dersom de gjør det kommer det noen velvalgte ord fra treneren da også. Altfor mange trenere styrer spillerne sine i detalj og glemmer det store og langsiktige bildet. De er å regne som figurer de kan styre som om de skulle ha vært i FIFA 16 på PlayStation. Det er ofte fryktelig å høre på enkelte trenere, samt å se fjesene på spillerne ute på banen. Det er klart at de må få beskjed og coaching underveis i kampen, men ikke en bruksanvisning for hvordan man skal spille en fotballkamp.

Tilpasset veiledning
I forkant av kampen kan man på enkelt vis illustrere formasjoner og andre taktiske elementer. Da vil alle spillerne forhåpentligvis forstå helheten i hva du mener er riktig Game Plan. Underveis i kampen er det få ting du som trener har mulighet til å påvirke med tilrop. Her er det mer påminnelser om plassering og sørge for at troppen er «skrudd på». Dersom du er en modig trener, lar du spillerne feile. Ja, du vil mest sannsynlig slippe inn et mål eller tre, men spillerne vil automatisk tilpasse seg etter de feilene de gjør. Helheten har du fortalt de flere ganger, men utførelsen må de finne ut av på egenhånd. Dette er nok krevende for den treneren med størst vinnerskalle.

Repetisjon virker Football_Formation_-_WM
Å fortelle spillergruppa si gjentatte ganger hvilke kjøreregler som gjelder under kamp er nødvendig. Noen spillere vil ta det til seg raskt, mens andre bruker noen uker på å forstå. Det kan også hende at enkelte spillere har godt av å spille på en plass på banen der forholdene og arbeidsoppgavene er litt enklere. Da sparer man seg for mye frustrasjon hos både trener og spiller. Det kan godt hende at denne spilleren er den med best ferdigheter teknisk, men noe lærevansker på det taktiske. Dette er ikke unormalt og bør ikke belønnes med en bøtte med kjeft. Repetere beskjedene dine til det kjedsommelige.

Prate enklere
Mange trenere har så høy kompetanse som både trener og spiller at de har tilegnet seg vanskelige terminologier innen fotball. Spillerne vil ikke skjønne et kvekk når du forklarer med faguttrykk om ditt eller datt. Det er også veldig enkelt å bruke lang tid når du skal forklare et eller annet i garderoben. Spillerne vil mest sannsynlig huske det du sa ført og sist, men det midt i som kanskje var viktigst er borte. Vis på skjerm eller tavle. Tegn og bruk enkle ord. Da vil du spare deg for det bryet det faktisk er for spillerne når du har en detaljert coaching stil. Om du har behov tar du en runde til under pausen for å friske opp hukommelsen til slitne fotballhjerner.

Øvelse: Se om du klarer å moderere deg i neste kamp. La makkeren din få lov til å evaluere deg.

Blogglisten hits