Kategorier
Trenersnakk

Differensiering – «farlige greier…»

Å nevne ordet differensiering og å antyde at man vil sette spillerne inn i grupper på trening, kan få et foreldremøte til å koke. Ofte blir dette sammenlignet med å toppe laget, men dette er langt ifra det som er hensikten eller det som skjer.

Når trenerne setter enkeltspillere sammen i gruppe under treninger er det for at alle spillerne skal få gode treningsøkter og føle at de mestrer. Det er hverken gøy for den gode spilleren å score 40 mål på trening, eller for den svakeste å ikke takle tempo eller å aldri være i nærheten av ballen.

Jeg vil si at man gjør de svakeste spillerne en tjeneste ved å differensiere. De vil mye raskere utvikle gode ferdigheter og samtidig selvtillit ved å spille på et tilpasset nivå. Om du som leser dette innlegget har en trener som gjør dette ofte skal du være en glad og fornøyd forelder.

På neste foreldremøte bør du som trener fortelle alle foreldrene om hvordan, hvorfor og hva man får ut av differensiering. Forvekslingen med det å toppe vil snart være historie ved å informere godt rundt temaet. Sørg for å gjøre dette på trening, men sett sammen en god miks av spillere fra forskjellige nivåer under kamper, slik at de sammen kan utvikle seg som lag. Spesielt i barnefotballen er det sosiale noe av det aller viktigste.