Kategorier
Høye innlegg Internasjonal fotball

EM er snart over

EM er over

Det er trist, men det gjenstår kun én eneste kamp igjen i EM. Enkelte her hjemme synes nok at EM har vart altfor lenge, men det blir et stort savn for min del. Jeg synes mesterskapet har vært en forunderlig skue og det har skjedd mye rart de siste ukene. Stjerner har skuffet og innfridd om hverandre og lag har enten over- eller underprestert. Det er vel slik som kjennetegner fotballen. Cup er som kjent cup.

TrendsetterneIsland_klappe
Island har gjort det svært godt i mesterskapet, gjennom innsats og en mental innstilling som vi sjelden eller aldri har sett maken til. Det er langt fra noen tilfeldighet at de kom så langt som de gjorde. Å bli slått ut av Frankrike er nok noe alle islendinger synes var helt greit å akseptere, men selvfølgelig skuffende uansett. Noe som kommer til å prege fotballen i lang tid fremover er denne artige «Viking Klappen». Etter at Islands tilhengere introduserte denne, har den blitt kopiert av flere. Sist ut var Frankrike i går, etter å ha slått ut Tyskland. Det blir gøy å se om dette blir brukt på de virkelig store stadionene i sesongen som kommer. 80.000 tilskuere med et unisont «Ohh!», vil nok høres langt utover i byene rundt om i Europa. For spillerne på landslaget til Island så tror jeg at EM har vært et bra utstillingsvindu for å kunne ta steget videre i karrièren.

Together Stronger
Wales er et annet land som jeg har blitt imponert over. Et fellesskap som jeg sjelden har sett maken til. De har stått sammen og kjempet med nebb og klør, samtidig som at angrepsspillet har gått knirkefritt. Ramsey og Bale har vært supre, men det er flere spillere som kan være stolte. Jeg vil trekke frem spesielt Joe Allen. Han har nok løpt mer enn noen andre på laget og bundet sammen midtbanen. Han har også vært en kreativ spiller som har bidratt mye offensivt. Det var også herlig å høre sympatiske walisiske tilskuere brøle ut nasjonalsangen inne på stadion. Vakkert og ikke minst en motivasjonsfaktor for spillerne. All honnør til alle fra Wales, både på og utenfor banen.

Skuffende innsats og EXIT
Få hadde sett for seg at Spania skulle ryke ut så tidlig som de gjorde. De spilte god og underholdende fotball, men det er sjelden nok. Absolutt alt skal klaffe og man er avhengig av å få flyten og å sette sjansene. At David De Gea endelig fikk tillit mellom stengene, var ikke et sekund for tidlig. Det ble bråk på kammerset, om vi skal tro rapportene, med en grinete Casillas som mente at han var det soleklare førstevalget. Del Bosque gjorde det eneste riktige ved å sette ungdommen inn i dette mesterskapet. De Gea har en lang periode foran seg som førstekeeper på det spanske landslaget. Casillas har nok mest sannsynlig vært med for siste gang. Det samme har nok Andres Iniesta, som forøvrig var god under dette mesterskapet.

England er det laget som skuffet meg mest. Jeg hadde aldri dette laget som noen favoritt i forkant, litt basert på historikk. At de store stjernene skal luske rundt og gi så lite av seg selv er høyst merkelig. Å være på ferietur med landslaget er ikke godt nok. I tillegg oppførte engelskmennene seg så dårlig i gatene at jeg mistet sympatien for laget også. Veldig dårlig sportslig vurdering av meg tenker du kanskje? Jeg er enig, men totalpakken må være tilstede. England har slitt med slikt i lang tid og det vil neppe slutte etter dette mesterskapet. Nå må England tenke helt nytt, få inn nye krefter og pensjonere mange av sine store stjerner. Bygg lag for fremtiden, som attpåtil klarer å samhandle.

Tyskland har imponert meg og gjorde det i går også, men de har en dårlig dag med en sjelden liten effektivitet. Når motstanderne Frankrike har formspilleren Griezmann på laget blir det vrient. Tyskland kommer sterkere tilbake i neste VM og da muligens med nye og unge spillere. Det kommer til å bli umåtelig spennende.

FinalenAntoine-Griezmann
Portugal mot Frankrike i finalen blir et oppgjør der mye kan skje. Jeg tviler på om Portugal vil løpe i angrep og jeg tror at det blir få mål. Portugal har vært direkte kjedelig å se på og de har knapt imponert i noen av kampene de har spilt. Kampen mot Kroatia var så kjedelig at jeg tok meg en tur ut for å gå meg en tur. Da jeg kom tilbake hadde det ikke skjedd noenting. Jeg håper ikke at man kan vinne EM med slikt spill, men fotball er fotball. Ronaldo har våknet etter å ha spilt svakt i over to måneder. Kanskje det er med på å vekke til livet en bedre flyt og fighter vilje hos Portugal? Han har rotet bort ballen, misset pasninger, slått oppgitt ut med armene og virket utbrent. Sist kamp var han litt vassere, men det er mye å gå på for Ronaldo. Han trenger nok å bli ferdig med denne finalen for å dra på ferie i noen uker.

Frankrike er min soleklare favoritt i finalen. De har spilt fantastisk fotball og er den moralske vinneren av EM. Her er det mange spillere som får høye terningkast og en samhandling som har vært god over mange kamper. De imponerte ikke stort i starten av kampen mot Tyskland, men kom som en blå kule mot slutten. Tommel opp for det franske teamet! Jeg ser frem til finalen og håper på to tente lag som går rett i strupen på hverandre fra første spark på ballen.

Norges sjanser i EM
Det er synd å si det, men dersom Norge hadde kvalifisert seg til dette EM, er jeg usikker på utfallet. Det er mulig at vi hadde klart 0-0 eller 1-1 mot noen nasjoner, men sett i sammenligning med de beste ville vi ha vært sjanseløse. Jeg er glad for at vi ikke møtte Frankrike, Wales, Island, Tyskland, Spania eller noen av de andre. Vi er ikke gode nok akkurat nå. Her i Norge må vi nå få fart på ledelsen på landslaget og våge å satse på de unge sultne spillerne. Vi trenger fart og teknikk og det er det få spillere som kan på dagens utgave av Norge. Jeg har troen på norsk suksess dersom vi våger å spille med f.eks Samuelsen og Ødegaard fra start i alle landskamper fremover. Det er slik vi skaper et godt lag for fremtiden. Akkurat nå er laget totalt sett for dårlige, så det spiller ingen rolle om vi ikke klarer å kvalifisere oss til det neste mesterskapet. La de spille på seg selvtillit og la den nye generasjonen få føle at de er fremtidens Norge. Å spare de er et merkelig valg som jeg skjønner lite av. Tenk nytt og glem kortsiktige resultater!

Det er godt at det ikke er lenge til OL i Rio!!!

-Fotballhue-

Blogglisten hits