Kategorier
Internasjonal fotball

En tankevekker av en fotballkamp

I går satt jeg på plass på tribunen for å se landslaget spille fotballkamp mot de regjerende verdensmesterne Tyskland. For å være ærlig så kom jeg for å se Tyskland spille, men med et håp om at Norge skulle dra frem en gedigen overraskelse. Det ble en ganske trist forestilling sett med norske øyne og en innsats som var helt fryktelig å se på. Det er ikke bare trenerens feil at landslaget spiller dårlig, men en del av helheten. Det blir dessverre en stund til jeg drar på landskamp igjen. Vi er så utrolig langt unna toppnivået i Europa og må nå sette i gang tunge prosesser over hele landet for å ta igjen forspranget som de andre nasjonene har fått.

Starten av kampen20160904_210034
Det var tydelig helt fra fløyta gikk for første omgang at Norge ikke ønsket å spille offensivt. Taktikken bar preg av å være livredde for Tyskland, noe man bør være, men hvordan skal man utvikle sitt eget spill ved å bare stå i forsvar? Joshua King ble brukt som forsvarsspiller og presset ble satt på vår egen 16 meter. Da blir det lengt frem dersom man er interessert i å gå på kontringer. Det er også snodig at backene våre ikke greier å henge med på sidene. Tyskland lekte seg på kantene med backer som til slutt ble svimle og verst var det på vår høyreside. Jeg vet at det er vanskelig å spille mot Tyskland, men jeg forventer litt mer av de 10 utespillerne som skal representere vårt absolutte toppnivå. Hele høyresiden få av meg strykkarakter. Det var vondt å se på…

Å være norsk landslagsspissreceived_10157353397890463
I mange tiår har jeg synes synd på de som skal spille spiss på landslaget. De ligger ganske ensomme mot en forsvarsfirer som har full kontroll. Ballen spilles opp på hodet og ingen kommer bakfra på løp for å få tak i stussen. Spissen løper og løper mens motstanderne triller ball. Det dukker opp en og annen skuddmulighet, men stort sett utfra halvsjanser. Å sette den ene scoringen på den ene muligheten man får i en kamp er noe de aller beste spissene i verden gjør, men der er ikke vi. Jeg forstår frustrasjonen godt når spissene blir trukket så langt ned i banen som i går. Det er nærmest helt umulig å kunne skape noe fremover og motivasjonen for å spille på den plassen blir ikke høy. Stakkars våre spisser på landslaget som jobber og sliter under ganske umulige forhold. Det var mer sprut i vanningsanlegget i pausen enn i Norges angrepsspill.

Kvaliteten på spillerne
I går var det tydelig hvilket nivå vi er på. Tyskland er et lag som er sterkt, men slike lag møter vi i både EM og VM om vi risikerer å kvalifisere oss. Jeg tror ikke jeg ønsker å se Norge i et mesterskap slik kvaliteten er på spillet og spillerne i dag. Enkle feilpasninger, enkle mottak, møte ballen, orke å løpe og evne å krige om ball bør være noe som sitter innarbeidet i de spillerne som er på landslaget. Det er godt mulig at Høgmo plukket ut helt feil folk til kampen og gjorde for dårlige bytter. Stefan Johansen var utrolig svak og spilte bort ballen flere ganger. Berisha og Svensson var på et så lavt nivå at det er vanskelig å forklare hvorfor de fikk spille hele kampen. Når vi dessuten ligger under med 0-3 må det da i tillegg være duket for noen yngre og sultne spillere? Jeg er kritisk til hvordan vi legger opp spillet i denne kampen og jeg er kritisk til hvordan enkelte spillere velger å løse det å spille på landslaget. Er det like dårlig i klubbene de spiller? I går lå vi flere lysår bak Tyskland i helt grunnleggende ferdigheter. Ferdigheter folk på et landslag burde ha ferdigutviklet.

Ikke alt var dårlig
Jeg vil gjerne trekke frem vår keeper Jarstein. Han var en gigant i målet og er mye av årsaken til at vi ikke gikk på et styggere tap. Fantastiske redninger gjør at vi ikke blir totalt ydmyket på eget gress. Etter denne kampen er det få eller ingen spørsmål om hvem som bør stå de kommende kampene for Norge. Diomande gjør en fin kamp og viser at han har fysikken og teknikken som hører hjemme på landslaget. King får løsnet skudd på målet, men blir ellers veldig opptatt av å gjøre jobben selv. Det som er positivt med han er at han gjorde så godt han kunne og ønsket å bidra. Aleesami fikk etterhvert grei kontroll på backen og var også med oppover i andre omgang. Offensive backer trenger vi fremover.

Jeg tror ikke at vi hadde gjort et dårligere resultat mot Tyskland med vårt U21 lag…

Delta gjerne i debatten på Facebook.

-Fotballhue-

Blogglisten hits