Kategorier
Høye innlegg Trenersnakk

En keeper som aldri får bli keeper

Innbytterbenken er fullsatt av forventningsfulle spillere som venter på sin sjanse. En av de er ganske sikker på å ikke få sjansen i denne kampen heller, med mindre laget leder med mer enn tre mål. Han vet at han ikke er god nok, men vet samtidig at foreldrene på motsatt side er stolte over å ha en sønn som er spiss. Hjemme på rommet henger plakatene av keeperne Neuer, Casillas, De Gea og Buffon på veggen. Tankene og drømmene er et helt annet sted, nemlig som keeper. Hanskene har for lengst blitt for små og drømmen om å bli en toppkeeper svinner sakte hen.

Den forhatte keeperplassen?Football_Gloves_Cone1
Det er en kjent sak at mange voksne mennesker ikke anerkjenner barns ønske om å stå i mål. Det er enkelt å forby barnet sitt i å stå i målet, fordi det er flaut og pinlig når ens eget barn forårsaker lagets tap ved å surre ballen over målstreken på tampen av kampen. Nei, da er det pinadø bedre at barnet spiller spiss. På den måten blir ikke familien satt i forlegenhet dersom kampen tapes. Da er det ikke deres skyld, men noen andres barn. Å leve med den følelsen føles langt enklere for mange voksne der ute, men har disse tenkt på barnas beste? Nei, tenker du muligens når du leser dette. Har du noen gang nektet ditt barn å ta på seg keeperhanskene? Bruk noen sekunder på å tenke nøye etter…

Hvorfor det er slik at det å være keeper er ansett som døvt er en ingen stor gåte. Mye av problemet sitter mellom ørene på ambisiøse foreldre som forsøker å leve ut sine egne drømmer gjennom barna. En gang i tiden var kanskje pappa eller mamma en flink forsvarer, midtbane strateg, eller scoringsmaskin? Det er langt fra deres talent til deres egne barn. Det er ikke sikkert at barna har lyst til å drive med den samme idretten som deres foreldre heller, bare så det er sagt. Enda mer ille er det når barn nektes å stå i mål, bare fordi foreldrene synes den plassen på banen ikke er deres eget barn verdig. Oppi deres eget hode er barnet den nye Messi, eller Kroos. I hvert fall ikke den nye stjernekeeperen som debuterer på klubbens a-lag allerede som 15 åring.

Den forhatte keeperplassen er ikke noe barna har noe forhold til. Det er utelukkende kun enkelte foreldre som synes at keepere er en type annensortering av fotballspillere. Keepere og dommere i samme kategori. «-De som aldri ble noe endte opp på de plassene der», proklameres ved frokostbordet hver søndag. Det himles med øynene når blikket glir over keeperplakatene på rommet.

Om du er en av de foreldrene som passer godt under denne beskrivelsen, eller kjenner noen som kanskje hører til i kategorien, har jeg noen få ord å si. WAKE UP!

En helt annen idrett
En keeper holder på med noe helt annet enn utespillerne og det kan ikke sammenlignes. Å være keeper handler om vanvittig variert trening og å fin tune reflekser og teknikk. Det handler om finmotorikk, akrobatikk og evnen til å lese spillets ulike situasjoner. Det handler om å reagere akkurat i riktig øyeblikk og lynraskt. Å være en leder som dirigerer muren riktig ved frispark og sørge for at alle markerer motstanderne på corner. De er der for å redde ballen i det siste minuttet av kampen der laget leder 1-0. Å sette i gang spillet hurtig for å sørge for den ene kontringen som resulterer i scoring. Helten på straffespark konkurransen. Å vinne duellen mot spissen som kommer alene mot mål og som alle tror at vil komme til å score.Michael_Rensing_goalkeeper_FC_Bayern_Munich

Vil du virkelig ikke at barnet ditt skal ta del i denne idretts opplevelsen? Å være banens desidert viktigste spiller?

Det handler også om det å bomme på ballen og gjøre tabber, men det hører med til det å lære. De gode opplevelsene vil alltid være flere enn de dårlige. Hvem snakker om alle de scoringene som spillerne ute på banen burde ha satt i mål? Skulle det egentlig stått 3-1, men så endte det 0-1 og keeperen fikk skylda? Akkurat dette skjer skremmende mange ganger hver eneste dag over hele verden.

Trenerne glemmer keeperne
Det skyldes nok ofte mangel på kunnskap når keeperne ikke får godt nok oppfølging og øvelser under lagets økter. Det skyldes også veldig ofte mangelen på kapasitet i forhold til trener ressurser ute på feltet. Å være keeper på et lag der de ikke for lov til å være keeper er frustrerende. Jeg har stor forståelse for at keepere velger å bli utespillere i en slik hverdag. Hvor mange knallgode keepere har du egentlig i troppen din kjøre trener? Er noen av dine andre og tredjevalg på visse plasser den keeperen du glemte for 5 år siden? Han eller hun som aldri fikk trene keeper og som sto klar med hanskene? Ville denne spilleren kanskje ha spilt på G16 landslaget i dag? Dette er noen viktige tanker å ta med seg inn i trenergjerningen.

Man skal heller ikke glemme de stakkars barna som ikke får med seg hanskene på trening fordi foreldrene «tilfeldigvis» ikke finner de. Når dette skjer bevisst, blir jeg trist… Og ja, dette skjer!

Den eneste måten å komme seg ut av denne «keeperblemma» på er å gå inn i oppgaven som trener med respekt for keeperplassen. Mourinho sa en gang i et intervju at man trenger en spiss som scorer mål og en keeper som redder mål for å vinne ligaen. Her ligger det mye klokskap. Skal alle lag ha gode spisser og håpe på at ingen motstandere klarer å skyte av gårde et skudd mot mål? Det er lite som skal til for å øke interessen for keeperplassen. Keeperøvelser er utrolige artige med hopp og sprett. Om flere barn får prøve ordentlige keeperøkter vil de bli hektet. Start i det små og øk antall øvelser etter hvert. Ingen hastverk i progresjonen, men sørg for at trivselen og humoren er på plass. Plutselig sitter du med 10 keepere og ikke bare 2. Det er enkelt!

Norge kan blir verdens beste keeperlandHodesmell
Det er med hundre prosent alvor jeg mener at Norge kan bli det landet som klarer å utvikle verdens beste keepere på rullebånd. Vi har absolutt alt; styrke, høyde, mentalitet, tålmodighet, fasiliteter og nok spillere. Det handler om kunnskap og nok foreldre som faktisk slipper til sine håpefulle. La de få stå i mål dersom de ønsker. Er det så ille da? Med god trening og interesse for rollen, vil det ta kort tid før basis ferdighetene er på et svært høyt nivå. Jeg håper at alle i landet kan ta et felles løft i forhold til arbeidet med keeperne. Dette er på et altfor dårlig nivå her i landet og ingen gjør nok. Delta gjerne på private keeperøkter fra leverandører av dette. Jeg kjenner godt til Oslo Keeperskole og det gode arbeidet de driver fra min egen klubb. Press også trenerne til å lage et godt keepermiljø på laget og i klubben som vedvarer og ikke bare er et blaff i noen uker. La oss bli verdens beste keeperland! Ikke hindre barnet ditt i å kle seg i drakten med nr.1 på ryggen.

-Fotballhue-

Blogglisten hits