Kategorier
Høye innlegg Trenersnakk

Et tema man aldri må ta opp

Det er et tema som aldri må tas opp og det er dommerne. Jeg er personlig av den tålmodige typen og tyr en sjelden gang til å rope på dommeren. Da må det ha vært gjentatte forseelser som er så innlysende gale at man er nødt for å si ifra. Noen ganger er det også slik at dommeravgjørelser får innvirkning på sluttresultatene. Dommerne er en beskyttet gruppe som ingen bør si noe til, om det ikke er skryt. Det er dette vi er lært opp til, men er det slik vi bør ha det i fremtidens fotball?

Viktig rolle med ansvar
Uten en dommer blir det rett og slett ikke avviklet en eneste kamp. Vi skal applaudere de som tar på seg denne rollen innen idretten. Det er utvilsomt en viktig rolle, men det hviler et stort ansvar når man tar på seg denne rollen. Jeg har vært vitne til gode dommere, dårlige dommer, noen som ikke burde ha vært det og andre som prøver så godt de kan. Vi er bare mennesker, så en offside eller to er noe man lett kan overse. Jeg har de siste årene pratet med noen dommere etter kampen som har innrømmet tvil og mulige feiltolkninger av situasjoner. Dette er utrolig voksent gjort og tilhører dessverre sjeldenhetene. Resultatet er klart etter kampslutt og det er lite å gjøre med tap og seier når det siste signalet har gått. Å ha et godt klima med dommeren i forkant, under og etter kampen er utrolig viktig. Da utvikler dommeren seg og det blir enklere for den sortkledde å ha den nødvendige roen til å gjøre riktige avgjørelser. Vi må ta vare på dommeren, men det er også viktig å reagere når ting ikke er greit. Det er akkurat på dette feltet at det hele blir vanskelig.

Ikke til å prate tilNikolai_Golubev
Klubbdommere dømmer barne kamper og disse gjør en utmerket jobb. Det er sjelden disse gjøre feil som resulterer i ulik utfall av kamper. Oppover i ungdoms- og seniornivå er det imidlertid mye å ta tak i. Her er kvaliteten mildt sagt sprikende. Det er helt ok å ikke være en super dommer, men å ha en evne til å ta til seg tilbakemeldinger og muligens rette seg selv litt underveis i kampen, er et minimum av krav man burde stille. Dersom man har blitt avblåst for offside som er helt feil 5 ganger må det være lov til å si ifra. Dette er direkte ødeleggende for spillet. Det samme gjelder når laget har jobbet med linja bak og setter motstanderne i offside ved å være flinke. Når det da ikke blåses for 2 meter offside, er det lov til å slå seg frustrert over pannebrasken. Ved å rope: «Dommer da???», kommer det gule kortet med en eneste gang. Fotball vekker mye engasjement og det er et komplisert spill. Å ha en kampleder som ødelegger flyten i spillet er frustrerende. «Ikke si noe til dommer’n», er noe vi hører ofte. Å ha en dialog mellom to mennesker burde være lov og ikke straffes med et kort i en eller annen farge. Om en trener eller spiller er ufin og tyr til dritt slenging bør dette straffes, men ikke en rolig beskjed om at man burde bli litt bedre til å se, eller å være nærmere situasjonene. Noen dommere står milevis unna en forseelse og tar ofte feil avgjørelser.

Krav til dommerne og antallet
Det er tusenvis av dommer i aktivitet hver dag og det er dessverre slik at også de vil variere i kvalitet, på lik linje med spillerne. Dommere nedover i divisjonene er nok de svakeste og det er her det er mest skummelt å dømme. Amatører som brøler og kamper som utvikler seg til slåsskamper er ikke et sjeldent syn. Her trenger man en flink dommer som kan ta riktige avgjørelser, men også være bestemt og lede kampen i riktig retning. Det er dessverre slik at mange av de dommerne som har lite erfaring blir satt til å dømme disse vanskelige kampene. Jeg synes ofte synd på disse dommerne når det koker på banen, benken og blant tilskuerne. Da er det fristende å lete etter et hull å gjemme seg i… Med et så stor antall dommere vi har, burde også kravet til de være høyt. På den måten sikrer man at de ikke forårsaker situasjoner som sklir ut til det lite hyggelige. Jeg ser svært få observatører eller veiledere som følger opp de voksne dommerne som dømmer seniorkamper nedover i divisjonene. Å dømme testkamper og få løpende evalueringer burde også være et krav dommerne selv skulle ha gjort krav på fra forbund og krets. Det er like viktig å drive ferdighetsutvikling blant dommerne som for spillerne. Både dommer og spillere har et like stort ansvar for at kampene blir gode opplevelser. Bør det innføres to dommere på seniornivå?

Fremtidens dommere
Det må bli slutt på at dommere er et tema man aldri må ta opp. Om vi skal utvikle gode dommere i Norge langt nedover i divisjonene må det et bedre apparat rundt de. Mye bedre oppfølging, kvalitetssikring og utvikling vil igjen føre til bedre rekruttering. Gode rutiner for tilbakemeldinger om dommere som ikke fungerer bør komme på plass og der de som mottaker av meldinger gjør noe konstruktivt med de. Å tie rundt dårlige dommere og risikere å få et gult eller rødt kort er ikke fremtidens fotball verdig. NFF burde bruke penger som klubbene spytter inn i systemet på mye bedre rutiner rundt dommerne. De mener kanskje at rutinene er gode allerede, men det synes neppe spillere og trenere nedover i divisjonene. Jeg skriver denne teksten fordi jeg mener at dommerne fortjener noe bedre enn det som er rutinene i dag. Jeg håper flere av de som løper rundt som klubbdommere tar steget opp på ungdoms- og seniornivå, men da må de bli tatt i mot og få en god oppfølging for å få lysten til å fortsette. Det er jo også viktig at formelen «flest mulig – lengst mulig» og «trygghet og mestring» fungerer for dommerne også.

Jeg tror de fleste er enige i dette, men ikke tør å nevne ordet dommer i det offentlige rom.

-Fotballhue-

Blogglisten hits