Kategorier
Høye innlegg

Farlig å være supporter?

Bråk på og utenfor fotballstadion hadde jeg håpet var et tilbakelagt kapittel. At idrett er et terrormål virker jo også helt bak mål. Å vandre i visse bydeler rundt om i verden med feil drakt kan få katastrofale følger. Er det farlig å være supporter?

Kampen som aldri skulle ha vært spilt

Sist uke ble vi vitne til dramatiske scener der spillerbussen til Dortmund ble utsatt for et bombeangrep. Kun ren flaks at ikke flere ble skadet i denne hendelsen, eller drept av metallbiter, men Marc Bartra ble den ene uheldige. Episoden rystet troppen hardt og hvem som helst kan forsøke å sette seg inn i spillernes situasjon. Hadde du reist på jobb under et døgn etter en slik opplevelse og levert tidenes mest lønnsomme dag?

Under et døgn etter hendelsen presset UEFA kampen gjennom. Det er klart at terror ikke skal påvirke samfunnet og livene vi lever, men det påvirker oss enten en vil eller ikke. Idrettsfolk leverer prestasjoner basert på seg selv og er man preget av en aksjon som denne, og når en lagkamerat ligger på sykehus, er det klart at dette laget ikke er i stand til å spille opp mot sitt beste. Første omgang var trist å se på. Dortmund spillerne som vi vet har innsats og tæl gjør sjeldne feil, til de å være, og har ikke noe fart i beina. Hele Europa vet årsaken og kampen blir ikke rettferdig.

Det er synd at kampen ble spilt, noen den aldri burde ha vært. Spillerne og treneren gjorde så godt de kunne i en usedvanlig vanskelig tid for de rent personlig og som lag. Det skal de ha all ære for. Lagenes supportere sto samlet i et helt døgn, noe som gledet en hel fotballverden. At slikt er mulig gir håp om at idretten kan være et ufarlig samlingspunkt preget av sunn konkurranse og ren underholdning.

Lyons tøffe uke

Lyon har hatt en mildt sagt tøff uke. Første hendelse var i oppgjøret mot Besiktas, der bråket startet utenfor i gatene. I følge Lyon var det bortefansen fra Tyrkia som forårsaket det hele, men jeg tror neppe at en av partene er helt uten skyld. Her er det uansett små grupperinger av fans som lager bråk og i de fleste tilfeller er dette mennesker som liker å slåss. I tumultene før denne kampen hadde kamphanene drakter fra begge lag. At det skal sette andre publikummere i en farlig situasjon er leit.

Avspark måtte utsettes i 45 minutter, men kampen ble spilt. Begge lag kan vente seg bøter og strenge krav om sikkerhet i lang tid fremover under kamper i de europeiske turneringene. Fem politikonstabler og to tilskuere ble skadd i hendelsen. Det er det som er rapportert, men det er nok en del blåveiser og småskader som forblir urigistrert.

I går smalt det igjen i forkant av en Lyon kamp. Denne gangen i den hjemlige ligaen mot Bastia. Hjemme supporterne angrep plutselig Lyon spillerne under oppvarmingen og det ble stygge scener. Da hooligans fra Bastia angrep spillerne for andre gang fikk Lyon nok og regelrett kjempet seg inn i garderoben. Da jernportene ble lukket bak dem og alle var i sikkerhet, pakket de sammen utstyret sitt og forlot Korsika. De ble ingen kamp og godt er det. Hvorfor Lyon har blitt utsatt for to slike hendelser på en uke kan man spekulere i. Har hendelsene noe med hverandre å gjøre?

Feil drakt på feil sted

Historiene er nok mange der supportere blir banket opp på grunn av tilhørighet til et fotballag. Man kan kanskje se på det som en lek med ilden å ha på seg en fotballdrakt i bydelen der erkefienden holder til. Man setter liv og helse på spill og burde tenke seg litt bedre om. Dette er jo trist, men også sant. Å klappe for et fint mål når du sitter på en tribune i en familiesone kan virke harmløst, men dette er livsfarlig. Du risikerer å bli banket opp under eller etter kampen, men det er også en sikker måte å bli kastet ut av stadion på. Det siste for din egen sikkerhet.

Da jeg så Champions League oppgjøret i Parken mellom FCK og Real Madrid, hadde jeg på meg en Real Madrid drakt langt under ullgenseren. Vaktene gravde frem drakten under det tykke laget av gensere og boblejakke og jeg ble bedt om å ta den av før jeg gikk inn på stadion. Litt strengt, men samtidig strengt nødvendig. Da jeg kom inn fant jeg ut at plassen min var tre benkerader unna en tynn tape strimmel som skilte miks sone med Real fansen. Det var heller ingen vakter som passet på at folk med bortelagets drakter holdt seg innenfor dette området. Jeg møtte flere av de i øl-køen og inne på toalettene, side om side med FCK fansen. Halvveis sikkerhet kan være farlig.

Å bli banket opp på grunn av feil drakt har skjedd i Norge også. Ikke alle episoder har blitt anmeldt og skrevet om i avisene. En ting er å slenge dritt til hverandre, men å ta til nevekamp er utrolig barnslig og tyder på lav intelligens. Nok en gang skal vi tilbake til ørsmå grupperinger av supportere som kun er der for å lage kvalm.

 Strengere sikkerhet og ressurser

Det er helt nødvendig å skjerpe inn sikkerheten før, under og etter fotballkamper. Det er ikke slik at man uten risiko går på en fotballkamp. En koselig tur til en storby sammen med familien kan lett by på ubehagelige opplevelser om man ikke er på vakt. Du skal vite hvor du skal gå og oppføre deg deretter. Fotballkamper byr på økonomiske utfordringer også når politiet må sette inn store ressurser for å holde styr på det hele. Samfunnet må ta regningen for dette.

Det skal være trygt å gå på fotballkamp og du skal i utgangspunktet være like trygg som på en konsert eller på teater. Dessverre er det ikke slik og det kommer neppe til å bli det heller. På en fotballkamp er folk fritt vilt når de først slipper innenfor portene og utenfor portene er det gatas regler som gjelder. Jeg velger i hvert fall å stole på at andre rundt meg er et snev av fornuftige. Det er uansett slik at jeg ser meg godt rundt og følger med på det som skjer rundt meg hele tiden, samtidig som jeg koser meg med en god kamp. At jeg i det hele tatt tenker på sikkerheten for meg og mine er grunn til bekymring. Det er naivt å tro at ingenting vil skje og det er like rart at folk synes jeg er i overkant bekymret.

Er det farlig å være supporter?

Om det er farlig å være supporter er derfor helt innenfor å spørre om. Svarene vil sprike i alle retninger og folk mener forskjellig. Kulturen rundt fotballkamper er forskjellig fra land til land og fra ulike divisjoner, men å heie på et lag er ikke uten risiko om man er på feil sted til feil tid. Det spiller ingen rolle om du er barn eller voksen så lange du møter en neandertaler av en supporter som mangler både en og to skruer i hjernen. Disse kan du møte hvor som helst og når som helst. Størst risiko har du på reise når du bare skal ta deg en hvil på gal pub.

Forbered deg godt og legg opp reiseruta. Ta taxi til trygge steder dersom du har på deg hvit, rød, blå, eller grønn drakt. Om du er kledd nøytralt vil du mest sannsynlig møte få eller ingen problemer. Fotball vekker villdyret hos enkelte og dette er ikke å spøke med. Om du selv oppfører deg og tar sikkerheten seriøst vil du kose deg på både hjemme- og bortekamper med favorittklubben din. Om du er uheldig å havne i situasjoner der du merker at noe er på gang er det enkleste å gjøre et forsvinningsnummer. Bort fra situasjonen og inn i trygghet.

Fotball handler om mer enn sport. Politikk, tilhørighet, bitre strider, uvennskap, rik og fattig og en haug av andre faktorer. Nå er også idretten truet av terror.

-Fotballhue-

Blogglisten hits