Kategorier
Høye innlegg

Foreldretyper

Der det ferdes barn, ferdes også deres foreldre og det finnes mange ulike foreldretyper. Når barna organiseres i idrett, på skolen og i andre aktiviteter, er det artig å se de ulike typene som samles på samme sted. Det er også enkelt å sette disse foreldrene inn i kategorier der likhetstrekk, væremåte og særheter summeres. Denne listen her på fotballhue vil være i konstant utvikling. Dersom du har kreative innspill er du velkommen til å sende inn bidrag. Det er viktig å presisere at listen er laget med en litt humoristisk vinkling, men du vil nok kunne kjenne igjen folk i ditt eget nærmiljø. Takk til alle dere som bidro til den aller første listen.

fotballhue_foreldretyper

Sosialministeren
Sosialministeren kjennetegnes som en problemløser og den i gruppa som tar ansvar for fellesskapets beste. Denne personer har som regel de aller beste hensikter. Om det skal arrangeres en avslutning, foreldrefest, eller en reise, er denne personen primus motor for prosjektet. På spørsmål om hvem som kan bidra kommer hånden lynraskt i været og uten betenkningstid. Dersom et av barna er litt triste og lei, er det hos sosialministeren trøsten og hjelpen kommer. Denne personen er også best på å inkludere foreldrene inn i gruppa. Dette er en uunnværlig foreldre ressurs som enhver gruppe skal pleie godt. Hvem baker boller til festen? Jo, sosialministeren.

Il Capo dei capi
Denne personen er et uvær å ha med seg i en gruppe. Her er det seg selv først og de andre helt til sist, dersom det strengt tatt er nødvendig. Et typisk kjennetegn er et voldsomt temperament dersom noe butter litt imot. Da er det alle andres feil og med null selvinnsikt og objektiv oppfatning. Når hele gruppa kan være enige om noe, vil denne personen skjære igjennom med bryskhet og kreve vedtaket omgjort. Denne mafiastilen kan være et voldsomt gnagsår og uten tegn til forbedring. Alle andre kan bare ryke og reise, for denne personens familie er førsterangs. Går du i mot denne personen eller tråkker de på tærne blir det haraball…

Supportersjefen
Det finnes alltid noen trofaste supportere på et lag som trosser vær, vind og grums i halsen. Denne personen går ikke glipp av en eneste kamp og overværer også andres kamper, fordi de føler kallet til å bidra med sine heia rop. Dersom det er en bortekamp på et ugunstig tidspunkt er denne personen tilstede i godt humør og gjerne med bilen full av unger.

Transportministeren
Det finnes alltid den personen som lar resten av familien bli hjemme for å få plass til laget i bilen. I forkant av alle aktiviteter er det nøye planlegging for å sørge for at alle blir med. Antall hoder telles sammen med antall ledige bilseter. Det er så utrolig bra å ha en slik koordineringsmester med på laget. Det er faktisk noen som brenner for logistikk og det skal vi være glade for. Skal dere på utenlandstur? Null stress!

Ekspert kommentatoren
Når kampene spilles er det egen sport i å kommentere det som skjer. Det er alltid noe å sette fingeren på og som må meddeles trenerteamet i etterkant, gjerne i en sur kontekst. Disse personene har ofte en bakgrunn som spiller, men ønsker ikke å bidra som trener. Det er nemlig mye bedre å kritisere enn å hjelpe til. Når laget taper er det i deres øyne trenerens feil på grunn av taktikk og elendige treninger. Lite skjønner de at motstanderen er gode og at laget prøver så godt de kan. På foreldremøter sitter de gjerne helt stille og griner på nesa over alt som sies.

Omstrukturerer’n
Alle systemer og organisasjoner trenger jevnlig vedlikehold og justeringer. For noen er det lille laget på 10 jenter eller gutter en formidabel oppgave å håndtere. Her må alt gjøres på nytt før hver sesong om det skal bli noen gode resultater. Laglederoppgavene skal håndteres på en annen måte, trenernes informasjonsflyt settes under lupen, transportering av spillerne til bortekamper er ikke god nok, dugnadsvaktene må fordeles etter nye kriterier og ikke minst er det noe i styre og stell som også må byttes ut. Det som er artig er at denne typen person kun er med under planleggingen, men løfter sjelden en finger når jobben egentlig startes. Det er dessuten utrolig gøy for disse å kunne påpeke feil og mangler fordi de ikke hørte på de gode rådene.

Kverulanten
Å ha med seg en kverulant i flere år er slitsomt. Dette sier seg selv. Det er lite matnyttig informasjon som kommer ut av disse menneskene annet enn at de er uenig. Om det faktisk er det, eller om de kun ønsker å være i opposisjon er uvisst. Disse er konstant sure og sitter helst for seg selv litt vekk fra de andre foreldrene. Det er noe galt med alle og ingenting er som det skal være. På foreldremøter er det kritiske spørsmål som stilles med kun spørreord. Hvorfor? Hva? Hvordan? Her bruker trenerne, lærerne og lederne mye tid på å utdype ganske innlysende spørsmål. Helt på tampen av forklaringen får man gjerne en himling med øynene, et håpløst sukk og en bitter kommentar som indikerer at du er en stor tufs. Slik er disse personene og ingenting ville ha blitt noe annerledes om en annen løsning hadde blitt presentert.

Like vilkår
Innen idretten er det utøvere som mestrer god, noe og lite. Slik vil det alltid være og alle skal få et tilpasset tilbud for å holde på dem så lenge som mulig. For noen er alle utøverne like gode og burde få helt likt tilbud. Dette vet de fleste at er klin umulig, men de tror sterkt på at dette er det eneste riktige å gjøre. I bunn og grunn ønsker denne gruppen personer at de med størst ferdigheter skal bade seg gjennom alle økter, mens de som ikke er så gode blir brukt som rundingsbøyer. Å mene at det er like gøy å vinne og tape skal du få meg til å tro når barna kommer opp i tenårene. Her blir det tydelig hvem som vil mye og hvem som vil lite. Å dele opp gruppa etter ferdigheter er helt feil og det vil være deres store kampsak helt til barna deres flytter hjemmefra. Lik spilletid som kampsak og med en stoppeklokke og skjema på tribunen er heller ikke et sjeldent syn.

Den takknemlige
Det finnes mange der ute som er så utrolig glade for at noen orker og har muligheten for å ta seg av barna og gi de muligheter. De er nesten på gråten når de takker av for i år og går ut i juleferie. Ofte er disse uten mulighet til å følge opp egne barn på grunn av skiftarbeid og lignende, men har et blødende hjerte for deres barns ve og vel. De er stort sett enige med alt som fremlegges og tar gjerne en ekstra dugnadsvakt for å ta igjen for fraværet under kamper og treninger. Som trener kunne man tenke seg noen konstruktive tilbakemeldinger fra nettopp denne gruppen, men de smiler heller pent og klapper i hendene.

Satsing og elite pappaen
Det finnes alltid noen pappaer i en gruppe som har sinnsyke forventninger til egne barns prestasjoner. De skal spille for de aller beste lagene og MÅ inn på førstelaget. Når de får seg en nedtur, går de helt i kjelleren av det som heter følelser. Det som ofte kjennetegner denne personen er at deres eget barn er sånn passe god, men spiller for å være sammen med venner. Det blir av og til uhyggelig i bilen og hjemme på grunn av konfrontasjoner om prestasjoner, som leveres med sinnastemme. Ofte bytter disse spillerne klubb og går med panna i gulvet etter første halvår på grunn av å ikke kunne takle nivået, komme seg inn i gruppa sosialt, eller i verste fall bli drittlei aktiviteten de er presset inn i. Å komme tilbake til klubben de forlot er ikke enkelt for egoet til far. Ofte har de også forlatt gamleklubben med et par meldinger og på en ubehagelig måte. Det føles som en tapt kamp for far sjøl, mens poden helst vil tilbake der vennene er. Ikke alle er skapt for elitesatsing, uansett hvor stort ønske far måtte ha.

Spøkelsene
Det er stadig noen foreldre som glimrer med sitt fravær. Du ser de aldri på kamp, ei heller på lagets dugnader eller møter. Når det er avreise på cup kommer alltid spilleren alene og trekkende på en stappfull bag. Som med spøkelser flest, ser du de en sjelden gang og når du minst aner det. På skolemøter og i gangen etter en foreldresamtale er det uunngåelig å treffe på de. Praten blir ofte kort og med ord. En skulle tro at spøkelser ikke finnes, men det er flust av de!

Listen oppdateres stadig, så klikk deg gjerne inn senere…

-Fotballhue-

 

Blogglisten hits