Kategorier
Høye innlegg Internasjonal fotball

Fotball eller kylling?

Min favorittklubb i England heter Blackburn Rovers. Det er ikke mange fans i Norge, men jeg er en av de. Helt siden starten av 90-tallet har jeg heiet på laget, selv før de rykket opp til den øverste divisjonen. En gang i tiden vant vi ligaen og var oppe i Premier League i mange år, men så skjedde det noe som skulle bety mye negativt for klubben.

Eiere som synes det er kult å eie en klubb
Om man er rik og kakse er man nødt for å henge med i millionær klubben. For noen er det stas å eie en fotballklubb. Da Jack Walker døde, ville hans arvinger selge unna sine eierandeler i Blackburn Rovers for å tjene en god slant med penger. Selskapet Venky’s fra India sto klar med sjekkheftet i 2010 og fikk klubben uten noe mer bryderi. Venky’s er et selskap som har tjent seg rike på bl.a produksjon av kyllingprodukter. De etablerte et Engelsk selskap og fikk 99,9% av aksjene i klubben. De brukte 23 millioner pund på selve handelen og tok opp et lån på 20 millioner pund for å kunne drifte videre. Dette var starten på elendigheten hos de blå og hvite fra Lancashire. Nå har de hele lokalsamfunnet på nakken, etter å ha ødelagt nesten hele klubben med sine tankeløse handlinger som omhandler selve fotballen.

Stolleken av managere
At de ikke har peiling på fotball viste seg raskt da de sjokkerende sparket Sam Allardyce uten grunn. De hadde nemlig «sin» manager klar som ville ta klubben videre inn i fremtiden. Han het Steve Keane og sørget nesten alene for at klubben rykket ned. Her var det noen merkelige valg fra sidelinjen og man kunne se på spillerne at noe var galt. Keane forlot Ewood Park i 2012 og ble erstattet av vår egen Henning Berg. Han hadde en vanvittig ryddejobb foran seg som ville ta tid, men tid fikk han ikke. Hele 57 dager fikk han sitte før Venky’s kastet han ut av klubben. Han fikk heller ikke et eneste overgangsvindu med muligheter til å forsterke laget. Eierne mente at troppen var mer enn god nok. Michael Appleton fikk overta etter Henning og fikk 2 måneder i sjefsstolen. Gary Bowyer fikk overta roret etter Appleton og med litt lenger tid på seg til å jobbe klubben ut av krisen. Han gjorde en god jobb med å få sving på laget og tilskuerne begynte sakte å vende tilbake til stadion. Heller ikke han fikk lov til å fortsette. Paul Lambert har ledet laget den siste tiden, men i går meddelte han fansen at han ikke ville fortsette videre i jobben. Man kan bare undres på hva som har skjedd på klubbkontoret. Paul har gjort en god jobb med det grunnlaget han har fått å jobbe med.

Strategien bak
Blackburn Rovers har et godt ungdoms akademi. Her er det mange potensielle spillere som vil sette sitt preg på fremtiden, men klubben klarer uansett å signere unge ukjente spillere fra andre klubber i Storbritannia. Når man i tillegg selger unna de spillerne som vil kunne bidra til at klubben burde sloss om de øverste plassene på tabellen, sier det litt om hvilken strategi de har lagt. Her skal de kun kjøpe billig og selge dyrt, akkurat som deres business i næringslivet ellers. Spillere som har ruslet ut dørene er en indikasjon på at eierne ikke synes det er noe vits i å rykke opp. Jordan Rhodes, Rudy Gestede, Joshua King og Marcus Olsson er gode spillere som ville bidratt til en topp plassering på tabellen.

Hvordan blir livet videre for Rovers?
Så lenge Venky’s sitter som eiere og i styret i klubben vil nok ikke laget ta de riktige stegene. Alle fans frykter for hva som vil skje neste sesong. Nå har de mistet en god manager i Paul Lambert og jeg tror ikke mange potensielle kandidater har Rovers som førstevalg. Dårlig styring, ujevn og lite stabil spillerstall, eiere som gir blaffen i resultater og en lokalsamfunn som sitter fortvilet hjemme istedenfor å gå ned til stadion. Det lover ikke godt. Venky’s må ut og en ny seriøs eier med penger og følelser for klubben må inn. Så enkelt er det. Første hjemmekamp etter at Venky’s er borte kommer til å bli med stappfulle tribuner og allsang. Det er ingen tvil om at neste sesong blir tung for klubben og man skal ikke se bort fra at de må ennå et nivå ned. Et annet spørsmål er hvor lenge eierne har tenkt til å holde på med denne leken. De får ta valget mellom fotball eller kylling.

Dette innlegget ble skrevet med drakten fra 95/96 sesongen på.

-Fotballhue-

Blogglisten hits