Kategorier
Høye innlegg

Fotball i kulda

Det er ikke farlig å spille fotball ute i kulda. Gradestokken kan ligge ganske lavt før man bør holde seg hjemme fra trening. Det er noen kjøreregler man bør følge. Det aller viktigste er at foreldre må ta det med ro og ikke få vondt i magen med en gang gradestokken går under -5 grader.

Klesvalgene

Det har blitt skrevet en del innlegg her på Fotballhue om hva man skal ha på seg under vintertrening. Jeg vil derfor ikke gå i detalj om akkurat dette, men komme med noen få innspill. Tro det eller ei, men det er ikke lurt å ta på seg for mye klær. Dette blir ubehagelig for spillerne når man får opp varmen i kroppen. Superundertøy, fleece og windbreaker holder i massevis på overkroppen og gir god bevegelighet. Superundertøy og joggebukse, samt ullsokker, er også nok selv på dager under -10 grader.

Bruk ullsåler i fotballskoene og aller helst de såkalte grusskoene. De isolerer bedre mot det kalde underlaget og gir dessuten bedre feste på frosne baner.

Blås i vanter og hansker, men gå for votter. Disse er mye varmere. Mange barn vil kanskje synes det er barnslig med votter, men det er før de merker kuldas effekt.

Treningsøktene i kulda

I kaldt vær er det utrolig viktig at alle er i bevegelse hele tiden. Unngå øvelser der det danner seg kø eller perioder med lite effektivitet. Gå for øvelser med spill og aller helst smålagsspill der alle er involvert hele tiden. Det er viktig at man i sprengkulde holder aktiviteten i et moderat tempo. Det er ikke alltid godt å puste ned kald luft i lungene over lengre perioder. Her må treneren planlegge økta godt.

Det er ikke noe i veien for å kutte ned tiden på treningsøkta i kulda. 45 minutter med god intensitet kan være en smart idé istedenfor å avlyse det hele.

Oppvarmingen må være lang og god!

Kuldegrense

Dette med kuldegrense har det vært mange teorier og meninger om. Den ene etter den andre mener forskjellige ting. Det er ikke så lett å bli klok på hvilket råd man bør følge. Jeg mener at det kan være en utrolig fin trenings opplevelse på en dag med -14 grader og der det er vindstille. Da er det tørt og fint i lufta. Spillerne bør ha på seg Finladshetter som de puster gjennom og som holder de varme. Alternativt kan en buff fungere bra. Økter på en slik dag bør maksimalt vare en time.

Ute på kalde dager er det vanlig å se barn leke. Her sitter de stille i snøen i lengre perioder, noe foreldrene synes er greit. Mange er også ute på skøyter og ski på de kaldeste dagene. Det jeg lurer på er hvorfor dette er greit, men det å gå på fotballtrening er feil? Det er da vel like kaldt? Barna puster inn like mye kald luft når de løper opp akebakken eller pløyer seg gjennom marka i full fart? Det er et problem at foreldre synes at fotball er forbeholdt sommeren og at det er for kaldt for denne typen sport på vinterstid.

Ved -10 og med mye vind bør man vurdere å avlyse eller å korte ned treningsøkta. På vindstille dager og med -15 grader kan man trene en kort økt. Det er min personlige mening. La barna skifte sko inne i et varmt klubbhus og ta på seg varme sko etter endt trening.

Jeg ønsker alle en fantastisk vinter med massevis av gode fotball opplevelser!

-Fotballhue-

Blogglisten hits