Kategorier
Høye innlegg Internasjonal fotball Øvelser Trenersnakk

Fysikken i Norge

Norge ligger et stykke etter resten av Europa i resultater på fotballbanen. Nå om dagen kjemper vi mot motstandere fra andre land for å kvalifisere seg til ulike turneringer utover høsten og vinteren. Det i seg selv er helt i orden, men mange i Norge vil synes det er rart med tanke på at vi er i europa toppen i nesten alle de største idrettsgrenene. Det er rett og slett uvant for oss nordmenn å ikke være i toppsjiktet.

De idrettene vi hevder oss godt i er der de fysiske prestasjonene må være ekstreme. Langrenn, skøyter, alpin, sykkel, svømming og flere idretter krever ekstrem grunntrening og beinhard jobbing fra ung alder. Fotballspillere har mage timer med ball, men spillere i Spania, Portugal, England og Nederland for å nevne noen overgår nok oss i dette også.

En tanke som har slått meg er om ikke norsk fotball burde ha vært tjent med å utvikle den fysiske delen av treningsarbeidet allerede fra ung alder. Vi vet at mange måneder går tapt med verdifull trening hvert år som følge av stivfrosne kunstgressbaner, eller kun gymsal trening. Om norske spillere hadde trent systematisk fysisk i denne perioden ville treningsgrunnlaget ha vært enormt. En spillestil som matcher denne fysiske kapasiteten kunne ha gitt gode resultater både kortsiktig og langsiktig på landslag. Det er mulig fotballen ikke hadde vært pen å se på, men hva var grunnprinsippene i vår gullalder under Drillo? Høye og lange baller mot Flo som stusset videre i bakrommet på en spiss som banket inn mål på enkel måte. Dette er fysisk fotball på sitt beste. Var det noen som slo Jostein Flo i hodedueller? Ihvertfall ikke mange…

Jeg vet at dette er en liten brannfakkel, men vi må innse hvor vi er og hva vi er gode på. At vi i Norge skal spille som Spania eller Brasil er bare tull. La oss bygge vår egen identitet og stil og ikke fokusere på alle andre. Vi har ikke spillere med et høyt teknisk nivå og vil mest sannsynlig ikke få det heller. Til det trener norske spillere altfor lite. Om vi blir sånn passe gode, men orker å løpe mest, er sterke og mentalt i toppklasse, da skal vi bli vonde å møte i kvalifiseringer mot andre nasjoner.

Ut å løp! Kjenn på melkesyre! Unge som er skikkelig slitne er det ikke noe synd på. Det bygger de bare sterkere.

Blogglisten hits