Kategorier
Høye innlegg

Håndballregler som virker

Noe av det mest irriterende med fotball er alle tilfeller av falske skader. Unger og voksne ligger strødd som fluer og vrir seg av små smerter. I håndball kom det i år nye regler som jeg applauderer stående. Disse ønsker jeg velkommen inn i fotballen og spesielt i barneklassene. Filming er noe vi må forhindre.

Bakgrunn for regelendringfotballhue_regler
Å motta medisinsk hjelp ute på banen er en unik mulighet for trener og lag til å kunne samle seg. Her kan det gis viktige beskjeder når Time-Out kortet allerede er spilt. Dommeren har tidligere ikke hatt annet valg i håndball enn å stoppe spillet og vinke inn støtteapparat. Dette skjer jo nå også, men filming har fått en ny konsekvens som jeg liker. Dersom forseelsen ikke kvalifiserer til en utvisning, frikast, eller andre former for konsekvenser, vil spilleren få en personlig straff. Denne går ut på at spilleren alltid må forlate banen ved tilsyn ute på spilleflaten og deretter stå over tre angrep for eget lag.

Denne regelen har jeg sans for. Taktisk skade og fremprovosering av Time-Out kan ødelegge en hel kamp. I fotballen er filming et stort problem. En slik regel vil hjelpe stort. Vi vil på den måten oppdra spillerne til å komme seg opp på bena og for egen maskin gjøre et vanlig bytte. Da kan spilleren re-entre banen når som helst.

Regelen står bl.a omtalt her: https://www.handball.no/regioner/RegionInnlandet/praktisk-info/lover-og-regler2/endringer-i-spillereglene/

Dommerens ansvar
I håndball er man heldige som har et sekretariat som håndhever regelen og følger med på at tre angrep går før spilleren får komme inn på banen igjen. I fotball må klubbdommerne bedømme denne situasjonen og telle antall balltap og gjenvinninger. Dette burde gå bra. Om ikke det blir helt korrekt håndhevet, vil i det minste få en konsekvens for spilleren som må bæres ut med snørr og tårer. På samme måte vil barnet som ilegges en slik karantene være sikker på å bli tatt godt hånd om på sidelinjen. Mange trenere slipper muligens viktige spillere inn i kampen med tydelig vondt et eller annet sted. Dersom spilleren faktisk er skadet, vil han eller hun neppe komme inn igjen etter tre angrep uansett.

Det er viktig å presisere at laget ikke vil få noe straff ved at spilleren som legger seg ned og må få tilsyn må forlate banen. Spilleren kan nemlig erstattes av en annen. Dette vil neppe være mulig å gjennomføre i seniorfotball lenger opp i divisjonene, men kan fint integreres i reglene for breddefotball. Der kan spillerne fritt bytte ut og inn.

Unntak fra tre angreps-regelen
I håndball er følgende unntak beskrevet (utdrag fra www.handball.no):

  • I to situasjoner kan en spiller som mottar medisinsk behandling/tilsyn på spillebanen slippe å forlate spillebanen under tre angrep fra hans lag:

– dersom nødvendig behandling/tilsyn på spillebanen er et resultat av en regelstridig handling av en motspiller som blir bestraffet progressivt av dommerne;
– dersom målvaktens hode blir truffet av en ball under forsvar av mål i eget målfelt og behandling/tilsyn er nødvendig på spillebanen

Dette er unntak som uten omskrivning kan inngå i fotballreglene.

Fremtidens spillere
Mitt store håp for fotballens fremtid er et mer fysisk spill der spillerne tåler mer. I tillegg ønsker jeg et raskere spill med mer balltempo. Kampene må ha mer flyt og med få avblåsninger. I mange kamper stykkes spillet opp med mange dommeravgjørelser som går på bagateller og små dueller der spillerne lett kaster seg overende.

Fremtidens fotballspiller bør være bedre fysisk trent. Ha en bedre mentalitet. Høyere smerteterskel. Vite at filming fører til en personlig konsekvens som vil påvirke eget lag. Besitte tekniske ferdigheter som gjør at spillet kan gå raskere. Ta valg som er raskere for å forhindre at motstander tar fra de ballen, eller at det blir en kroppsduell som kunne ha vært unngått ved å spille fra seg ballen 2 sekunder tidligere.

Kaster ballen over til NFF
Fotballtinget er stedet der regler stemmes over og vedtas. Jeg vil i dette tilfellet be NFF booke et møte med NHF der de prater sammen om hvordan innføringen av tre angreps-regelen har påvirket spillet. På bakgrunn av disse erfaringene bør det defineres et forslag til endring av reglene. Dette kan fin integreres i barnefotballen aller først. UEFA og FIFA kan vurdere samme regelverk. Om dette blir en suksess, vil jeg tror at dette vil forandre fotballen til det positive. Det er min egen mening og vurdering.

Hurra for håndballen!

-Fotballhue-

 

Blogglisten hits