Kategorier
Høye innlegg

Hva synes du selv da?

Barn blir evaluert hele tiden. På skolen, av venner og ikke minst av sine foreldre. De blir hele tiden fortalt hva de burde ha gjort i etterkant av mange ulike situasjoner. Hva med å spørre barna om hva de synes selv?

Å bygge de ned

I etterkant av en kamp er det enkelt for en forelder å plukke hvert spilleminutt fra hverandre i småbiter og analysere grundig slik du ser på tv. Du har muligens sagt: «Du skulle ha satt den til venstre for keeperen!» Det er klart at barnet tenker andre muligheter selv rett etter å ha bommet på en åpenbar målsjanse. Det er nok ingen som tenker mer på den situasjonen og i samme øyeblikk sitter med en diger tordenvær sky over hodet som barnet. Da er det så utrolig upassende å høre far eller mor gnage videre på den situasjonen og sørge for at selvtilliten synker ned på et nivå der alle lamper blinker rødt.

Du oppnår ikke annet enn å bygge ned selvtilliten til barnet ditt ved å fortelle de dine egne løsninger der de selv feilet. Enten skryter du, eller så holder du munn om denne kampen. Prat mye heller om noe annet på veien hjem fra kamp. Kanskje dere skal noe spennende til helgen? Bruk ikke opp luften i bilen på negativitet.

Bevisstgjøring av egen prestasjon

En metode som fungerer mye bedre er å stille barna spørsmål. De må være positivt ladet og målet er å få de til å tenke etter og evaluere seg selv. Det er mye bedre å være litt kritisk til seg selv enn å få kritikk fra andre. Dette kan nok du som voksen også være enig i. Hvorfor er det så mye mer annerledes for barna? Dine spørsmål trenger ikke å ha noen faglig forankring i fotball. De er bare med på å hjelpe barnet ditt på veien mot å bli litt flinkere.

Noen spørsmål som kan stilles:

  • Var det noe gøy i dag da?
  • Fikk dere til noe som dere har øvet på?
  • Hva var det mest morsomme med kampen for deg da?
  • Hva ville du gjort annerledes dersom du kunne spole tiden tilbake?
  • Husker du noen bra ting som de andre på laget fikk til?
  • Synes du motstanderne var flinke?

Etter en slik runde kan dere legge den spilte fotballkampen ned i et skrin, låse det og kaste nøkkelen!

Idrettsgleden er viktigst

Idrettsgleden er det viktigste vi som voksne må få frem hos barna. Dette gjør vi ved å få de til å blomstre opp ved positive tilbakemeldinger. Man kan ha tapt en kamp med ganske mange mål, men det er ikke noen grunn for at hele ettermiddagen skal bli ødelagt av den grunn. Det kommer fotballkamper i hopetall i løpet av en sesong. Det vil gå både opp og ned. Forsterke alt det positive og la de sel få påpeke det de selv mener burde gjøres noe med. Du dreper idrettsgleden ved å prate på inn- og utpust om hvor dårlig alt sammen var.

Det er dessuten viktig å la barna få muligheten til å skinne. Å spille fotball er en fritidsaktivitet som er forholdsvis enkel å bygge mestringsfølelse i. Grunnen til det er at det finnes så mange barn som spiller. Med god differensiering på treninger vil det være en grei sak å finne alle barnas ferdighetsnivå og der de kan få til noe. Da bygger man idrettsglede sammen med riktig kommunikasjon hjemme.

Skriv ned og fest dette med tape i frontruta på bilen:

Hva synes du om kampen selv da?

-Fotballhue-

Blogglisten hits