Kategorier
Internasjonal fotball

Hvor langt ned skal vi?

Det er 16 år siden Blackburn Rovers rike eier Jack Walker gikk bort. I ettertid har klubben slitt. Hans påvirkning og lommebok har vært av stor betydning for den suksessen klubben hadde på 90 tallet. De kjøpte ikke de aller dyreste spillerne bestandig, selv om økonomien var god, men klubben fungerte. Alt fra akademiet til A-laget ble driftet godt og med en rød tråd, noe man ikke kan si om dagens situasjon i klubben. Jeg synes det er trist å se på at klubben forfaller. Jeg trykker allerede nå på alarmknappen etter å ha sett at pilen de siste årene har pekt nedover. Nå ser det mørkere ut enn på lenge.

Venky’s eierskapRovers_3 serierunder
Jeg har skrevet om dette tidligere også, men eierne Venky’s må snart forstå at det å drive fotballklubb er mer komplisert enn å avle opp kylling. Helt fra de tok over klubben har det gått helt på trynet. Gjentatte feil blir gjort på det sportslige og administrative. Første tragiske valget skjedde da Big Sam ble tuppet ut av Ewood Park og erstattet at Steve Keane. En fyr nesten ingen hadde hørt om og som var den treneren klubben mente sto for deres visjon. Det samme har skjedd før denne sesongen. Klubben intervjuet flere kandidater, men likte Owen Coyle. Så langt har laget scoret to mål og sluppet inn hele 9. Det er bare spilt noen få runder, men jeg kan se konturene av hvordan sesongen kommer til å bli. Det blir en kamp om å overleve. Jack Walkers arvinger fikk seg en god slump penger da de solgte til Venky’s, men den lille byen Blackburn i Lancashire sitter igjen med frustrasjon og sinne. Før årets sesong ble det, for å gjøre det ennå klarere, opprettet en ny stilling i klubben. Denne personen skulle jobbe som et mellomledd mellom styret og eierne, fordi kommunikasjonen ikke var optimal. Her mener jeg at man ikke løser problemet der problemet ligger, nemlig på eiersiden. Det er for mye innblanding på det strategiske og dette klarer ikke eierne å ta inn over seg.

Spillerlogistikken
De siste årene har logistikken når det gjelder spillere ut og inn vært en skuffelse. Den ene etablerte og stabile spilleren selges unna og erstattes med B-lags spillere fra andre klubber. Laget bygges systematisk ned og dette skjer år etter år. Jeg kan forstå at spillerne selv velger andre klubber og forlater Rovers. Her er det lite som tyder på lyst og vilje til å rykke opp i Premier League. Å byge et lag for fremtiden kan ikke være prioritet når man sloss om å overleve. Fotball på dette nivået handler om poeng og ikke snusfornuftige løsninger basert på 5 år frem i tid. Hvor befinner vi oss da? Dersom eierne av klubben er så rike som de forteller oss at de er, må det komme inn forsterkninger og ikke bare nye spillere. Det er surr fra ende til annen i klubben og jeg ser ikke at det vil bedre seg på de neste årene heller. Troppen vi har i dag kan muligens så vidt klare seg denne sesongen, men vi kan aldri klatre opp på den øverste delen av tabellen. Det kan godt hende at det ender med nedrykk også, men jeg forventer ikke at eierne bryr seg.

Valg av managere
Det er spillerne som skal spille kampene og gi alt de kan ute på banen. De strategiske valgene er det manageren som tar. Dette skal fungere optimalt dersom man skal kunne ta poeng. I Blackburn Rovers har det vært stolleken av managere de siste 10 årene. Dette er med på å skape enda mer kaos i troppen, for med en ny manager kommer det også en ny spillestil. Det er heller ikke enkelt for spillerne og stadig forholde seg til nytenkning og hyppige rotasjoner, fordi managerne ikke klarer å finne løsningen på hvorfor laget ikke tar poeng. Det er panisk forandring hele tiden og dette bygger ikke selvtillit i troppen. Jeg ønsker meg en erfaren manager med bakgrunn fra øverste nivå i Europa til å lede laget i 5 sesonger. Dette bør eierne ha råd til å investere i. En manager som vet hvordan man skal bygge lag, klubb, vite hvilke spillertyper som trengs og i tillegg skape en rød tråd gjennom hele systemet. Vi befinner oss nederst på tabellen i Championship, noe som er altfor dårlig. De som har intervjuet kandidater til managerjobben i klubben de siste årene burde få fri. Inn med nye folk som tar avgjørelser som er gode. Nok er nok.

Blå og hvit til evig tid
En ting er helt sikkert. Jeg bytter ikke klubb fordi det går dårlig. Jeg begynte å heie på Blackburn Rovers da de fremdeles lå i den nest øverste divisjonen i England. Nå er vi der igjen og det kan fort ende med en ny nedtur og nedrykk. Kanskje det er det som skal til? Det er bare spilt noen få runde med kamper og mye kan skje. Kanskje til og med Owen Coyle er mannen som skal snu den negative trenden i klubben? Dagens kamp mot Burton på Ewood Park vil bli helt avgjørende. Blir det ennå et tap i dag bør det ringe noen bjeller hos flere. Da er det på tide å ansette nye folk i klubben. Noen som vet hvor det skal taes grep og hva som må gjøres på kort sikt, men også med et lenger perspektiv. Nå er det bare tull og tøys og det er trist å være vitne til det. Kommentarfeltene jeg leser i England bærer preg av skuffelse, sinne, frustrasjon og desperasjon. Hvor langt ned skal vi før det skjer noe? Jeg biter meg fast i stuebordet og håper på det beste. Spillerne har min fulle støtte. De gjør så godt de kan og går på jobb hver dag for å kjempe om en plass på lagt. Håper det snur snart…

Klubben kom forøvrig ut med denne i dag, uten at jeg blir mer rolig av den grunn. Les saken her.

-Fotballhue-

Blogglisten hits