Kategorier
Høye innlegg Trenersnakk

Hvordan gikk det i år?

Vi befinner oss i adventstiden og sesongen er tilbakelagt. Kanskje det gikk veldig bra med laget, sånn midt på treet, eller skikkelig dårlig? Det er høysesong for evaluering av lagene i klubben og for å se hva som kan gjøres bedre neste sesong. Noen spillere opplever kanskje å ha en egen evaluering sammen med sine foreldre. Denne evalueringen er kanskje ikke alltid faglig forankret, men med fokus på om det ble stang ut, eller stang inn.

Mørk bane

Når man ser tilbake på et sportslig år er det viktig å holde tungen rett i munnen. Hva har man lært i løpet av sesongen som gikk? Ble man litt flinkere? Ble laget bedre? Viktigst av alt; Var årets sesong morsom totalt sett?

Det sosiale ved å være en del av et lag er et meget viktig poeng. Om en gjeng fungerer godt sammen og har det artig både på og utenfor banen, vil mest sannsynlig gruppa holde sammen i mange år. Jeg kunne ønske meg at flere klubber la dette inn under evalueringen av sesongen. Var treneren flink nok til å få alle spillerne til å oppleve mestring, motivasjon, spilleglede og trygghet? Om dette er på plass og treningsøktene er godt lagt opp, samt differensiert, vil ALLE spillerne etterhvert utvikle seg positivt. Da vil man i tillegg ha en harmonisk gjeng som jobber mer sammen, rett og slett fordi de trives.

Fokus på resultat er i alle tilfeller ødeleggende for lagmoral og motivasjonen til enkeltspillere. Hva sitter man igjen med om disse to faktorene forsvinner fra en gruppe? Resultatfokus er som oftest fremprovosert av en altfor ivrig trener med kortsiktige mål, eller enkeltforeldre som synes det er stor stas å være på «vinnerlaget».

Er det så viktig å vinne absolutt alle kampene i en sesong? Hva lærer man av det?

Min beskjed til alle trenere og ledere rundt om i landet er å tenke helhetlig og på alle i hele gruppa. Var det noe ålreit i år? Kommer alle til å bli med neste år? Har vi de riktige holdningene rundt trening, kamper og det sosiale på trenersiden? Alle skal med selv om de heter Ronaldo, Messi, eller Fredrik og Pia på 8 og 14 år. Felles for de alle er at fotball er gøy og at det er morsomt å møtes for å trene sammen.

Fotball er for alle!

Blogglisten hits