Kategorier
Høye innlegg Trenersnakk

Hvorfor så sint?

Det er artig å være trener for små barn. Det er dessverre ikke alle som har et like lystig forhold til denne oppgaven. Det er nærmest ubehagelig å være i nærheten av enkelte voksne når kampene spilles. Å være sint løser ingen verdens ting. Er motivasjonen å vinne Champions League? La ungene få spille!

Generell oppførselAnger_yell
Når man leder en flokk med barn er det viktig å legge forholdene tilrette ved å skape den nødvendige tryggheten. Jeg kan som mange andre være veldig til å rope, men det er aldri ufine meldinger. Kun når spillerne har glemt å markere, eller gir blaffen i å jobbe defensivt etter ball tap. Når trenere på andre lag er ufine og begynner å slenge sure meldinger på sidelinjen til andre lags trenere, da burde de ta seg en gåtur for å få roet seg. Man skal ikke oppføre seg som apekatter mot folk man ikke kjenner og ihvertfall ikke som trener for et lag med barn som får med seg alt som skjer og sies. Slike ledere burde rett og slett kastes ut av klubbene sine. Det er ikke viktig å vinne kampen for enhver pris og det er ikke riktig å gå på et selvpåført personlig nederlag dersom så skjer.

Frustrasjonen
Det som frustrerer mest er som oftest dommeravgjørelser. På kamper for de aller yngste er det klubbdommere som er kampledere og de trenger all den roen og tryggheten som er mulig å oppdrive for å kunne gjøre det bra. Om det er et innkast eller en hands som de går glipp av, hva så? Jeg har lært meg til å tie stille selv om ballen har vært ute en halv meter. Her er det altfor mange trenere som strekker hendene i været og er illsinte. Ordene hagler mot en stakkars 14 åring som gjør så godt han eller hun kan. Slikt er ikke riktig og folk som gjør dette burde skamme seg. Det er da knakende likegyldig om laget taper et innkast? Det er også helt utrolig hvor stort fokus trenere skal ha på motstanderlaget. Innbytte, fisking, presslinje og andre saker virker mer motiverende å fokusere på enn eget lag og at spillerne får til noe. Kjære trenere, slipp ned skuldrene og nyt kampen. Ligger laget under så sett fokus på helt andre ting i kampen og gi spillerne noen andre mål. Kanskje målet er å få til minst 3 skudd på mål i andre omgang?

Egnethet til rollen
Som tidligere nevnt er det ikke alle som har nerver eller kontroll nok over eget sinn til å påta seg roller som trener. Vi er på den annen side avhengig av at disse trenerne er med på teamet. Det kan godt hende at disse gjør en helt fantastisk jobb som trener på øktene, men at det er selve kampsituasjonen de sliter med. Kan man kanskje dele på oppgavene? Man må jo ikke gjøre alt. Er du egnet som trenings guru så er det det du bør fungere som. En som styrer kampene må muligens ha en helt anen tilnærming og det finnes garantert en forelder som kan gjøre denne oppgaven helt glimrende. Trenings guruen vil helt sikkert komme inn i denne kamprollen når barna blir litt eldre. Det er spesielt å være leder for en flokk med barn og tungen må holdes rett i munnen.

Idrett er organisert lek og lek skal som kjent være moro!

-Fotballhue-

Blogglisten hits