Kategorier
Høye innlegg

Idrettens talemåte

Kampen står og vipper og det gjenstår snart kun én omgang å gjøre det på. Det er så langt i kampen 0-0 og laget ditt ser ut som om de ikke gidder å ta i. Dere har kjørt 3 mil til bortekampen og de eneste som ser ut til å ha vinnerskaller denne dagen er trenerne, men de er langt fra noen alternativer å sette innpå. Det blåses av til pause og du bobler innvendig av irritasjon, frustrasjon og tusen spørsmål. Spillerne samler seg inne i garderoben og du trer inn i rommet. Stillheten senker seg som et jernteppe… Nå er det din talemåte som kan snu hele innstillingen!

Forløsende minutter

Selv om barna er unge, må det en skikkelig prat til i sekundene før kampen starter.
Selv om barna er unge, må det en skikkelig prat til. Viktige sekunder før kampen starter.

Å være trener er like intensivt som det å spille selve kampen. Du er i din egen kampmodus og er dessuten psykisk involvert i alle dueller og situasjoner. Det mest frustrerende for en trener er å ikke kunne ta fysisk del i spillet. Når gruppa ikke fungerer og virker tafatte og gir blaffen i kampplanen og oppgavene, er det lett å bli forbanna. Å kunne si klart ifra til gruppa med spillere i en pause er forløsende, men det har også en enorm effekt på det mentale for laget. Det er ikke alltid veldig pent eller hyggelig å være tilstede inne i en garderobe når treneren, eller spillerne selv, er skikkelig forbanna. Det er uansett en nødvendighet å snakke rett fra levra og ordbruken er som oftest forbeholdt de over 18 år. Det kjennes utrolig godt å få tømt seg for all frustrasjonen i de første minuttene av pausepraten, men det må komme noe mer også. Dette skiller gode og dårlige talere i garderobesituasjonen. Det er en kunst å prate til en forsamling og spesielt kreative mennesker eller idrettsutøvere. Stoltheten er muligens deres aller største begrensning. Hvordan skal du komme gjennom forsvarsmuren deres?

Dramaturgiens mestere
De fleste har nok sett filmen Any Given Sunday der Al Pacino er trener for et amerikansk fotballag. Denne talen er gjennomarbeidet av et stort team av manusforfattere, men effekten den har på laget og deg som tilskuer er helt enorm. Jeg får gåsehud hver eneste gang jeg ser det klippet og det gir meg enorm inspirasjon. Idrett vinnes på mange måter gjennom å ha den rette innstillingen, fra start til mål. Å mestre dramaturgien inne i en garderobe vil i mange tilfeller vinne kampen for laget. Du som trener må våge å stå på scenen med alle lyskasterne mot deg og få inspirert og motivert spillerne til å gi det som skal til for å vinne kampene. Jeg liker å blåse ut all frustrasjonen jeg har helt i starten dersom jeg er nødt, så komme med grepene rent taktisk og til slutt gi gruppa en kort runde med oppbyggende ord og forsøke å tenne på lunta som vil føre til eksplosjonen på banen. Det er ikke alltid at det lykkes, men det er den eneste måten du som trener kan påvirke noe som helst. 15 minutter med god dramaturgi og vettuge faglige tilbakemeldinger. Jeg vil gjerne at du skal se Al Pacinos tale før du leser videre under videoboksen.

Språkets effekt
Det er kanskje hard kost for mange, men språkbruken i idretten er hard og ofte stygg. Spesielt på toppnivå og blant seniorlagene bør det være 18 års grense i garderoben. Jeg sier ikke at dette er noe vi bør hige etter og at banning bør være påbudt innen idrett, men effekten av å kline til med språkbruken er enorm. Jeg har tatt meg selv i det å banne foran 10 åringer for å få frem en effekt. Jeg er ikke stolt over de øyeblikkene, men ser at det fungerer. Egentlig burde jeg fått et klask på kinnet av en eller annen mor og muligens også pepper på tunga. Det er mulig at det er det indre villdyret som tar overhånd på idrettsbanen, for privat er det veldig få stygge ord som kommer ut av munnen min. Jeg sitter ofte i bilen og tenker etter om jeg har vært for hard, eller om det var innafor. Passer jeg å være trener for små? Svar på de spørsmålene får jeg aldri, men hva om jeg ikke hadde tatt i under pausepraten. Hva om jeg bare hadde pent bedt om høyere innsats og at vi måtte stå på? Ville det hatt samme effekt? Jeg er nok hardere med 13 åringene enn jeg er med 10 åringene, men på seniornivå må det være lov å smelle med dørene og rope F*** ordet dersom det er nødvendig. Jeg må presisere at jeg aldri høres ut som en sjørøver når jeg snakker til de yngste spillerne mine, men at det kommer noen små banneord innimellom fordi jeg er litt for ivrig. Det har nok mer å gjøre med min bakgrunn og oppvekst på østkanten i Oslo å gjøre enn noe annet. Jeg er aldri ufin på noen som helst måte, men velger feil ord i setninger.

Den totale pakka
Mine spillere ser nok på meg som en streng, autoritær og en som krever en del. På en annen side er jeg rettferdig, tar meg tid til å tøyse litt og bruker tid på å få skuldrene ned på spillerne når det er nødvendig. Jeg er ikke typen som står og skriker konstant og er en drittsekk, men av og til er jeg nødt for å brumme skikkelig for å få en kortvarig effekt som vil vare i 45 minutter. Å være en trener er derfor en krevende oppgave. Du skal være faglig flink, lage inspirerende treninger, lede laget gjennom en hel sesong og du skal til tider være en himla god skuespiller. Det er nemlig ikke alltid at du ønsker å ta i skikkelig i pausene, men ser at det er nødvendig og må derfor mobilisere ordentlig. Hvordan du leder ditt lag er opp til deg og hvordan du prater og inspirerer er også opp til deg. Husk bare at det er lov til å ose av følelser og at det har en enorm effekt på gruppa du leder. Vi kaster ikke dritt mot enkeltspillere, men taler til laget som helhet. Spillerne som har gjort en blemme vet det himla godt selv og trenger ikke en skyllebøtte i garderoben foran alle. Da bygger man ned. Hei, der kom det et punkt til. Treneren er også en ufaglært hobby psykolog!

Gode råd
Fokuser på å gi spillerne en god tale før, underveis og etter kampene. Det er like viktig som selve oppvarmingen å få noen kloke ord rett før starten av første omgang. Sett fyr på hodene før de løper ut på banen. Lag som er inspirert og motivert sammen, er nesten uslåelige! Sett av litt tid og tenk gjennom noen viktige punker. Noe som er viktig er å ikke skrive ned noenting. Det MÅ komme rett fra hjertet for å ha en effekt. Jeg bruker mange klipp fra amerikansk fotball for å motivere meg selv og jeg tror at det kan være til din inspirasjon også.

Her er noen flere video snutter som jeg liker:

Blogglisten hits