Kategorier
Internasjonal fotball

Ble kampen blåst i stykker av dommeren?

Gårsdagens returoppgjør mellom Real Madrid og Bayern München ble en tøff og tett kamp. Kampen endret karakter da Arturo Vidal ble utvist etter å ha pådratt seg to gule kort. Flere andre situasjoner i kampen kunne ha endret kampbildet i både den ene og den andre retningen. Var det bare dommeren sin skyld?

Dommerskandale?

Det er flere aviser som skriver om kampen i Madrid i går. Dommeravgjørelser blir tydelige når det gjøres feil på det øverste nivået. En rekke situasjoner kan man diskutere i det uendelige, men dommeren og linjedommerne har svært kort tid på å vurdere og vinke/blåse. Dette kommer som regel på impuls og feeling. Noen ganger er disse egenskapene helt ute av kurs, akkurat slik spillerne har det når de bommer på pasninger og gjør en slett jobb på banen.

Kampen mellom de to supermaktene i europeisk fotball ble spilt over to oppgjør. Etter to ferdigspilte kamper ble det dødt løp og kampen måtte avgjøres med ekstraomganger. I disse kan man tydelig se at Bayern spillerne er tomme for krefter. Ikke rart når de spiller med en spiller mindre på banen enn motstanderne. Det store spørsmålet er om kampen ville ha blitt vunnet av tyskerne dersom alle 11 hadde vært på banen. Svaret vil vi aldri få, men den tyske fansen er nok ikke i tvil. Kampen ville ihvertfall ha blitt rettferdig avgjort, noe man kanskje ikke sitter med følelsen av etter 90 minutter pluss ekstraomganger.

I hver fotballkamp oppstår det situasjoner som dommeren lar gå eller blåser for. I hver kamp blir disse avgjørelsene ganske avgjørende for resultat og kamputviklingen. I en kvartfinale blir alle avgjørelser blåst opp i mega størrelse. At dommeren spilte en viktig rolle for utviklingen i kampen er det liten tvil om. Dersom Real Madrids Casemiro hadde fått sitt andre gule, som han kanskje hadde fortjent, ville man avgjort kampen 10 mot 10. Han hang nok i en tynn snor hos dommeren, men kom unna med det. Flere spillere på begge lag kunne nok ha blitt notert i den lille boken til dommeren.

Ble den riktige vinneren kåret?

I etterkant og sett gjennom begge oppgjørene vil jeg si at Real Madrid påførte tyskerne store utfordringer. Frustrasjonen spredte seg i den tyske leiren da spanjolene scoret 2 mål på bortebane. Bayern er fryktelig gode på overganger, men i går ble disse effektivt stoppet av en god bakre firer hos Real Madrid. Hadde de scoret på noen av disse ville nok kampen ha blitt avgjort før ekstraomgangene. Da hadde spanjolene blitt stresset og utålmodige. Så innmari farlige mot Bayerns mål var ikke Madrid at ikke denne kampen kunne ha blitt avgjort tidligere. Lite stemte for Bayern og det raknet fullstendig psykisk da Vidal ble sendt i dusjen. Synd, men slett ikke noe unikt tilfelle i viktige kamper.

Vi kan alle mene noe om det er dommerens skyld at Real Madrid gikk videre til semifinalene. Faktum er slik at hjemmelaget scoret flere mål, men selve grunnlaget for seieren ble gjort i Tyskland. Tunge bein i ekstraomgangene og en mindre spiller på banen får det til å rakne fullstendig og kampen er over.

Bayern München vil reise seg. De vil forsterke i alle ledd med unge stjerner fra inn- og utland før neste sesong og vise at de er et av de aller beste lagene i verden. Det må ingen være i tvil om. I går gikk Real Madrid videre og dommeren har sikkert fått noen timer med analyse servert på sengen i dag. Slik er fotballen. Sinnet og anklagene mot dommerne vil avta. I kveld er det nye kamper som spilles og også i disse vil dommerne markere seg både positivt og negativt. 180 minutter med fotball er mye og hver kamp spilles med to forskjellige dommertrioer. Med så mange spilleminutter bør det rette vinneren kåres. Noen ganger med en bismak.

-Fotballhue-

Blogglisten hits