Kategorier
Høye innlegg

En klubb i fritt fall

Det er ikke alltid lett å være en fotballsupporter. Ihvertfall ikke når en klubb du heier på er i fritt fall. Den negative situasjonen i Blackburn Rovers har vart i syv år. I år kan det bli nedrykk fra Championship og feilen ligger utelukkende hos ledelsen i klubben. Det er ingen lys i tunnelen.

Klubbens supportere blir ikke hørt

I 2010 kom eierne Venky’s Group inn som eier av klubben. Klubblegenden Jack Walkers arvinger hadde solgt unna alle sine aksjer til de indiske eierne, som har blitt rike på kyllingproduksjon. På den tiden var det en stor trend at styrtrike eiere overtok fotballklubber som et hobby prosjekt. Noen lykkes godt med dette, men Blackburns eiere blandet seg tidlig inn i klubbens sportslige drift. Det resulterte i at Sam Allardyce fikk sparken øyeblikkelig til fordel for den ukjente Steve Kean.

Grunnlaget for denne sparkingen er det få som har forstått seg på, men i ettertid var det liten tvil om at Big Sams evne til å holde et litt svakere lag inne i det gode selskap, var helt unik. Allerede i 2010 begynte pilen å peke nedover og har gjort det siden. Det har blitt foretatt ubegripelige manøvrer hva gjelder managere og ikke minst innen kjøp og salg av spillere.

Systematisk nedbygging av klubb

I en fotballklubb på elitenivå blir det alltid mye trekk av spillere. Det kjøpes og selges spillere hyppig og som regel treffer de fleste med sine valg. I Blackburn har de truffet stang ut med de aller fleste. Det er få spillere som har kommet inn og styrket laget de siste sesongene i denne lille klubben fra Lancashire. Her har de for vane å selge de aller beste for å tjene gode penger til klubbdriften. Inn av portene har det kommet spillere som enten er rimelige fra lag på et lavere nivå, spillere på låneavtaler og som ikke bidrar til kontinuitet og ikke minst aldrende storspillere.

Venky’s har vært klubbens eiere siden 2010.

Rudy Gestede, Jordan Rhodes, Grant Hanley, Shane Duffy og Ben Marshall kunne ha utgjort en gruppe spillere som ville ha kriget om alt annet enn nedrykk. Hanley og Duffy er midtstoppere som er med å kjempe om opprykk med Newcastle og Brighton. Jeg har stor forståelse for at disse spillerne ville videre i karrièren, men jeg hadde forventet at klubben ville få inn noen nye fjes.

I årets tropp har det figurert rundt 10 spillere på låneavtaler og av det kortsiktige slaget. Å bygge et lag rundt spillere som kun skal være der i en kort periode for å få spilletid er det samme som å ha middels motiverte arbeidere på jobb. De er der og gjør akkurat det de må gjøre, men ikke noe mer. De sloss ikke for jobbene sine, men har fokus på seg selv og egen utvikling. De er på en lang trening før de skal tilbake til moderklubbens treningsleir i sommer for å imponere. En slik drift av en fotballag er et hån mot de som heier på klubben og for hele byen som setter pris på å se gode fotballkamper i helgene. Ikke så rart at publikum svikter og at ropene mot klubbens eiere øker i styrke.

I 2016 kunne Venky’s fått hjelp fra en gruppe investorer til å drifte klubben og få den på rett kjøl. Denne muligheten avslo de, selv om deres eget selskap var i en alvorlig økonomisk krise. Senere den sommeren kom det også frem i media en rekke avsløringer rundt klubben som førte til et opprør blant fansen. Dette bråket har ikke roet seg og vil neppe gjøre det før de selger seg ut av klubben.

Feil valg av managere

Tony Mowbray

Å følge klubben i sosiale medier gir meg en klar og tydelig følelse av hvordan de lokale i England tenker om klubben sin. Det er ingen tiltro til noe av det som foregår på klubbkontoret. Ansettelseprosessene er det få som skjønner noe av. Hva slags kriterier legges til grunn for ansettelse av managere? Å tuppe Allardyce ut av døra den første dagen de overtar klubben gav alle oss som heier på laget en pekepinn for hvordan fremtiden skulle bli. Steve Kean var eiernes førstevalg og en slik type de så etter, var ordene de brukte da han ble ansatt. Vi kan alle huske hvordan dette endte.

Før årets sesong var det Owen Coyle som skulle redde klubben og endelig starte prosessen med å få klubben oppover. Et prosjekt han fikk lov til å holde på med altfor lenge. Nå på tampen av sesongen og etter transfer vinduet stengte, kom Tony Mowbray inn dørene på Ewood Park. Han har et ganske håpløst utgangspunkt, men gjør alt han makter for å vinne kamper. Det er uansett ikke et godt nok lag han har på blokka til å kunne vinne bunnkamper i Championship. Da vil det være et mirakel dersom han klarer å redde klubben fra nedrykk. Han har en kontrakt som strekker seg til 30/6 2018. Spørs om den ikke ryker dersom han får skylden for at laget rykker ned av amatørene i klubbstyret.

Hva skjer når nedrykk er et faktum?

Vi har sett mange klubber falle sammen i løpet av årene. Noen har reist seg mesterlig igjen, mens andre har blitt nede i de lavere divisjoner. I Blackburn sitt tilfelle vil et nedrykk være katastrofalt ettersom klubben styres av personer uten teft for spillerlogistikk og evne til å velge ledere. Når denne skuta går ned vil det ta mange år før de kommer seg opp igjen. Om det i hele tatt er mulig.

Blackburn Rovers har et enormt bra akademi med lovende unge spillere. Disse vil få muligheten til å spille seniorfotball på tredje nivå i England. Om disse spillerne kommer til å bli i klubben og danne grunnlaget for et nytt storlag er som å tro på julenissen. De vil havne hos klubbene på nivået over ganske raskt. På a-laget vil det i hovedsak bli igjen spillere som ikke er gode nok for nivået over, eller spillere som trapper ned karrièrene sine.

Klubben kommer fremdeles til å eies av Venky’s Group. De er for stolte til å gi fra seg styringen og vil fortsette den samme dansen som de har innledet. Jeg håper ikke at de blir værende som eiere, men er redd for at dette er det mest logiske utfallet. Det er ganske enkelt å se for seg klubbens fremtid. Pila peker stadig nedover og det har aldri vært en mørkere fotballfremtid i den lille byen Blackburn.

Dersom klubben redder plassen i Championship og med alle lånespillerne på vei ut av dørene, vil det bli en tøff sesong 2017/2018. Kommer det helt nye spillere på lån inn, eller vil det settes inn tiltak for å styrke laget? Denne klubben er blant de eldste i det engelske ligasystemet og burde ha ambisjoner om å henge med helt i toppen, men det er umulig å frembringe en sportslig suksess med amatører bak spakene.

Jeg kommer alltid til å være supporter, men det er trist å se klubben i fritt fall!

-Fotballhue-

Blogglisten hits