Kategorier
Høye innlegg

La ungene spille FIFA

I dagens samfunn er vi bekymret for barns stillesitting. Når det gjelder FIFA spillet, er jeg en stor tilhenger av stillesittende barn. FIFA på spillkonsollen er perfekt restitusjon.

Hva kan læres?fotballhue_spille-fifa
Når barn bruker tid foran tv’n i stua med kontrolleren i hendene, er det lett å bli irritert som foreldre. Vi var nemlig ikke så heldige å ha en god lekekamerat i XBOX, PlayStation og andre skjermer. Ihvertfall ikke i den skalaen som våre barn. Jeg er ingen ivrig FIFA spiller selv, men jeg observerer når barna holder på. Det er utprøving av ulike formasjoner, spilletyper, hvem som har god connection, egenskaper osv. Man kan nesten bli målløs over hvor komplisert dette spillet har blitt. Det er ikke sjelden at jeg får spørsmål om hva jeg tror vil lønne seg av både det ene eller det andre. Jeg svarer som regel ganske kjedelig trekker paralleller til vanlig fotball, men det er ikke så enkelt i spillet som har ganske godt programmerte muligheter.

Under måltidene kan vi prate om fordeler og svakheter rundt enkelte formasjoner. Her viser barna at de har god innsikt i roller og muligheter innen de aktuelle formasjonene. Dette har de snappet opp fra FIFA. Vi i foreldre generasjonen var umulig på dette nivået i fotballforståelsen da vi var i alderen 8-16 år. Det diskuteres hvor ballen skulle ha blitt spilt for å skape et godt angrepsspill. Selvsagt er dette til stor glede for en pappa som tilfeldigvis også er fotballtrener.

Noe som er en veldig morsom funksjon i FIFA spillet er manager rollen. Her er det hyppig rokkeringer på troppene for å kunne skape det optimale laget. Innbytterne er heller ikke tilfeldige. Det er totalt sett utrolig gøy å høre all prat og hvordan de tenker fotball i sofaen i stua. Det er klart at dette er med på å bygge teoretisk forståelse av fotball som er på en helt annen planet enn da jeg selv var på samme alder.

Interessen for idretten
Når barn spiller FIFA er det lett å høre hvor gøy de har det. Engasjementet er ofte i overkant av hva som tillates innendørs. Skrik og skrål må påregnes når kampen går mot slutten og på stillingen 1-1. Fotballinteressen blir helt enorm når man blir oppslukt av dette spillet. Barna blir eksperter og kan navnet på, ha meg unnskyldt, helt ubetydelige spillere. Jeg selv blir litt irritert over å få spørsmål om den eller den spilleren. Jeg har null peil på venstrebacker i verden og hvem som eventuelt kunne passe ved siden av Varane og med Isco foran seg.

Det er uten tvil med på å øke interessen for fotball å spille FIFA. Barn som ikke er aktive spillere selv er ihuga fans av ulike lag i Europa. Det er et godt eksempel på at det går an å elske fotball uten å eie et par fotballsko. Han eller hun i klassen kan knuse den beste spilleren på laget 10-0 i FIFA ved å være en smart spiller med kontrolleren i hånda. Kun ved å tenke fotball bedre enn å spille selv.

Regulering av tiden
Det er helt klart usunt å sitte inne for å spille hele tiden. Å begrense tiden foran skjerm er noe vi foreldre må ta ansvar for. Om du har et barn som er meget aktiv med en idrett, er det ikke noe i veien for at det brukes mer tid med spill. I dagens samfunn er det mange stress momenter og FIFA er en fin måte å koble ut på. Her kan de drømme seg bort og restituere seg på en artig måte. Det er også en fin sosial arena å spille mot hverandre, men da i samme rom. Online spilling synes jeg blir feil. La de møte hverandre og omgåes. Å sitte i hvert sitt rom er skikkelig usosialt.

Om et barn bruker en eller to timer i løpet av en hel dag. Er det ille? De færreste aktive barn får tid til så mye spilling uansett. Jeg sier ja til FIFA, men nei til timevis med skytespill. Som fotballtrener er jeg dessuten meget begeistret når mine spillere spiller FIFA hjemme.

-Fotballhue-

Blogglisten hits