Kategorier
Høye innlegg Trenersnakk

Lange høye baller

Jeg vil gjerne bruke noen minutter på å rette fokus mot noe av det mest meningsløse jeg ser på norske fotballbaner. Når trenerne bevisst lærer laget sitt å mæle lange høye baller så langt de kan fra egen keeper i håp om at ballen havner helt oppe ved motstandernes mål, da går det et lite sukk langt inne i fotballsjela. Hva er vitsen?

Utspark
Den kraftigste spilleren på laget med desidert mest trøkk i støvelen står klar til å foreta et utspark. Forsvaret har beinflydd langt over midtbanen, for NÅ kommer utspillet. Ballen flyr himmelhøyt og langt. Den spretter et par ganger før en av spillerne dytter ballen over streken og det står 1-0. Det er klart at mål er mål og at kampene avgjøres på dette prinsippet, men er det slik treneren ønsker å ha det? Skal man kun utvikle skuddfoten til den ene spilleren, eller skal hele laget utvikle seg? Jeg har selv spilt mot lag som har denne taktikken og det er totalt ødeleggende. Vi har tapt mot slike lag og det er synd på bortimot 80% av alle spillerne på banen. Å tape kampen er jo ikke noe moro, men å spille på et lag som lemper ball er kjedelig. Jeg tror neppe dette laget holder seg samlet de neste 5 årene.

Vinnie Jones var kaptein på Wimbledon som slo ballen langt og høyt.
Vinnie Jones var kaptein på Wimbledon som slo ballen langt og høyt.

Trenerens motivasjon
Det er kun en faktor som spiller inn ved å legge tilrette for en slik taktikk og det er kun resultat. For noen trenere er det så viktig å vinne kamper at alt fornuft forsvinner. De trenger kun 3 spillere på banen. En som kan skyte langt, en som kan stusse videre og en som kan score. Alle andre spillere er kun med for å fylle opp plasser på banen, men kunne like så godt ha løpt bort i kiosken for å kjøpe seg vaffel. Disse lagene har som regel en skrikebøtte på sidelinjen som er mer enn engasjert og på grensen til sint. Vi snakker her om spillere og lag under 14 år. Det blir spennende å se disse lagene når de kommer på stor bane og med 11 spillere. Da blir denne taktikken litt for tynn og da vil også alle de andre spillerne på laget som aldri har vært med i spillet merke at de aldri var med på moroa da de var barn.

Treningsarbeidet
Jeg undrer over hva slags øvelser disse lagene har på øktene sine. Er det langpasninger, heading og duell foran mål i mølje? Aldri samspill, teknikk og igangsetting fra keeper ut til backen? I 7’er og 5’er er det ikke lov til å skyte ballen over midten ved utspark og denne regelen burde også gjelde for 9’er. Banen er ofte like liten som på 7’er, men med 18 spillere. Å spille lange høye baller blir da helt latterlig å holde på med. Det er en skam å be spillerne sine om å spille på en slik måte, kun for å vinne kampen. Det er heller ikke snakk om Drillo-fotball, for der var det i det minste et spillemønster.

Dersom du er trener for et lag med den gamle kick’n’run stilen, ber jeg deg om å tenke litt. Hvordan skal du klare å utvikle gode spillere og dra med deg gruppa du trener langt inn i ungdomsårene? Jeg stiller meg undrende til motivasjonen for valget av spillestil, men alle skal få lov til å velge selv. Motstanderne må også lære seg å spille mot slike lag.

-Fotballhue-

Blogglisten hits