Kategorier
Høye innlegg Klær og utstyr

Leggskinn og trenden som skader spillerne

Alle som følger med på fotball har sett at proffene bruker bittesmå leggskinn under kamper. De er så små at de nesten ikke dekker noe av leggen. Vi kan vel gjette på at ca 30% av leggen er beskyttet mot spark. Ankelen er også fritt vilt ute på banen og er muligens der flest spillere blir taklet. Her må vi få en holdningsendring blant de yngste spillerne.

Trenings kulturen
Leggskinn_adidasPå treningsfeltet er proffene uten leggskinn. De har uansett høy intensitet på trening og skader oppstår. De synes muligens at de er i veien og at balltouchen blir bedre uten. Dette er nok også årsaken til at leggskinn de bruker i kamper knapt synes under strømpene. Dersom de ble vant med å bruke leggskinn på trening så ville de ha blitt vant med følelsen med å spille med de. Det de burde tenke på er de millioner av barn og unge som ser på de som forbilder. Når deres største idol kan bruke den typen leggskinn, så er det jo klart at de også kan? Jeg skjønner at det er enkelt og hyggelig for en uvitende forelder å kjøpe det som ønskes mest av spilleren selv.

Sikkerhet i første rekke
Dette er en kampsak for meg og jeg repeterer det til det kjedsommelige for spillerne på mine lag. Når de får et kakk på ankelen nevner jeg hver gang at de må ha leggskinn med ankelsokk. Da spretter mange opp igjen med tilsynelatende ingen skramme. Det går prestisje i å ha på seg bittesmå flak på innsiden av sokken. En farlig trend som man bør og må gjøre noe med. Det er ikke tøft å stå på sidelinjen med en unødvendig skade som kunne ha vært unngått med riktig utstyr. Bør det forbys barn under en viss alder å bruke bittesmå leggskinn? Kan det være en tanke om dommerne viser de spillerne som ikke oppfyller utstyrs kravet ut av banen for å skifte? Det er også leit for en spiller å være skyld i at en annen gråter etter en mindre forseelse. Å få et spark på ankelen er veldig vond, det kan jeg skrive under på.

Hva kan gjøres?
Trenerne for lagene må ta en del av ansvaret ved å fortelle foreldrene om hva som burde kjøpes inn allerede på et tidlig stadie. Å være konsekvent og nekte spilleren å delta på spilldelen uten riktige leggskinn kan være en effektiv metode for de litt eldre spillerne. Riktig utstyr innen amatørfotball bør inn på listen over regler som dommerne kan håndheve under kamper i barnefotballen. Seniorlagene får stå for sine valg, men hvorfor bytte type leggskinn når man har brukt den samme typen fra man var liten? Proffene er det lite å gjøre med, men de har ofte en gullkantet forsikring i en sveitsisk bank eller lignende. Valget tas i sportsbutikken og jeg håper at alle velger sikkerhet før de trendy typene som ikke beskytter mer enn en brøkdel av leggen og ikke ankelen.

Blogglisten hits