Kategorier
Høye innlegg

Mobbing på fotballtrening

Idrett skal være sunt og inkluderende. Dette er noe vi ihvertfall ønsker. Hva man har på seg på trening kan være avgjørende for trivselen. Det kan også føre til regelrett mobbing.

Klesvalgfotballhue_mobbing
For de fleste barn som spiller fotball er generelt interessen ganske stor. Dette bunner i at man har sitt favorittlag, eller har en spiller man ser opp til og gjerne vil kopiere i absolutt alt. Med det mangfoldet som fotballen representerer, er valgene mange og meget varierte. Ved å titte på en treningsøkt med små barn, vil man raskt se flere Ronaldo, Messi, Bale og Neymar Jr. løpe rundt ute på gresset. Slik er det også på vinteren. Stoltheten over å bære drakten er stor. Det er ikke uten risiko at en liten fotballspiller trer en uskyldig drakt over hodet. Dessverre. Jeg har selv gitt ros til spillerne ansikt til ansikt for å ikle seg et av mine favorittlags drakter. Noen spillere har også tatt på seg en drakt fordi de vet at jeg som trener heier på dette laget. Dette kan virke ganske uskyldig, men det er nok ikke helt sunt.

Skittkasting
Vi som jobber tett opp mot spillerne på treninger er vant med å høre rivaliserende kommentarer, nettopp fordi fotballen engasjerer oss. Dette er helt naturlig. Uten rivalisering ville fotballen ha blitt lite spennende. Når rivaliseringen går over i gjentakende negativ skittkasting er grensen nådd for hva man bør akseptere på trening. Å heie på et lag ingen andre heier på, et lag som taper mye, eller der noen har markert seg negativt den siste uke, kan få konsekvenser for barnas trenings hverdag. Jeg har selv snakket rivaliserende prat med spillerne mine, men på det rent fotballfaglige for å teste de litt. Dette er på ingen måte greit det heller og jeg har gjort et valg om å ikke gjøre dette noe mer. Når spillerne internt i laget slenger med leppa over at man bærer en United, LFC, Real Madrid, eller Barcelona logo på en negativ måte er det noen som må sette på nødbremsen. Å høre slengbemerkninger over lang tid er ødeleggende for lysten til å møte opp på trening og dette bør flere klubber tenke på. Dette kan oppleves som direkte mobbing.

Like uniformer
For å komme unna denne problematikken med mobbing på trening, på grunn av feil fotballdrakt, bør vi vurdere ulike tiltak. Et av tiltakene kan være å ha på seg klær uten klubbtilhørighet, eller kun med tilhørighet til egen klubb. Klubbene kan enkelt skaffe et godt tilbud fra sin utstyrsleverandør slik at alle ser like ut. Med dette virkemiddelet vil man ta fra barna gleden og stoltheten av å bære sin favorittklubbs drakt, men får vi noe mye bedre i retur? At alle ser like ut vil gjøre klimaet på trening bedre. Man slipper kommentarer som ikke har med fotballag å gjøre. Barna vil føle seg litt tryggere på trening.

Trøbbel i skolegården
Dessverre er det ikke noe vi trenere får gjort med hva de har på seg på skolen. Det er nok rimelig enkelt å anta at det samme skjer der. Kommentarer og hetsing vil følge barnet ut på treningsfeltet også. Det er derfor en idé å velge en alminnelig genser dersom barnet ditt opplever å bli mobbet for sitt favorittlag. Det er ingen som synes det er noe gøy å få høre dag etter dag at man er en tosk som heier på «Real Madritt», eller «Bæsjelåna». En slik hverdag må føles som trist og lei.

Folks rett
Det er faktisk slik at folk må få lov til å ha på seg det man vil, enten det er på skolen eller på trening. Rivaliserende prat er, som tidligere skrevet, en uunngåelig ting når det gjelder fotball. Jeg mener at enhver liten fotballspiller skal få lov til å dyrke sin interesse gjennom å ha på seg produkter med klubblogo. Når andre barn fratar de retten til dette gjennom ubehagelig oppførsel og indirekte tvinger de til å ta av seg disse plaggene må noe gjøres med holdninger. Dessverre er vi nok der at fotballdrakter er en direkte årsak til mobbing.

Snakk med barnet ditt om mobbing og fotball.
Alle skal få lov til å heie på hvilket lag de ønsker!

-Fotballhue-

 

Blogglisten hits