Kategorier
Trenersnakk

Nye managere

Jeg har ofte lurt på hvorfor nye managere ikke lykkes i nye klubber og får fyken etter kort tid. Dette kan være solide trenertyper og i klubber med lange merittlister. Vi ser også eksempler på norske managere som sliter med å slå gjennom i utlandet. Hva skyldes dette?

Årsaken til manglende suksess er nok mer komplisert enn konkret, men en ting er jeg ganske sikker på. Hver trener har sin filosofi om hvordan laget skal spille og hvordan de skal løse hverdagen. Når vi ser på hvordan dette til slutt ender, kan man lure på om strategien nye managere tar med seg inn i nye jobber er smart.

Mitt spørsmål er om det er lurere av nye managere å starte med en mer omfattende analyse av klubben de tar over og hvilke spillertyper som allerede finnes i stallen. Er det mulig å kunne gjennomføre sin egen filosofi i denne klubben? Hvordan vil denne måten å spille fotball på kunne hamle opp med motstanderne i ligaen? Kan det være lurt å videreføre en stil som spillerne allerede kjenner? Mye kan gjøres i treningsarbeidet og kampforberedelser og er muligens nok til å oppnå resultater.

Det er som nevnt mange faktorer som spiller inn, men å tviholde på sin egen filosofi er ikke med på å fremme egen utvikling eller å bygge selvtillit i gruppa. Å spille den fotballen som er best egnet for den stallen og spillertypene som finnes i klubben kan være et bedre utgangspunkt og heller gradvis innføre endringer. Mange klubber trenger noe nytt, men evnen til å motivere og inspirere kan være den største faktoren en ny manager bør fokusere mest på.