Kategorier
Høye innlegg

Hvor på banen du bør spille

Å velge sin plass på banen er ikke enkelt. Mange spiller i en rolle på banen der forutsetningene for å lykkes er minimale. Vi har sett flere spillere som har blitt omskolert og fått suksess. Dette kan ha med fysiske forhold å gjøre, men også andre egenskaper. Hvor på banen passer du best?

Din plass er ikke bestemt

Det er svært viktig å understreke at du i en alder av 8 til 14 år på ingen måte er ferdig utviklet. Å hevde at man er spiss, back, eller midtbane i denne alderen og kun tenke på denne rollen er sludder. Det kan uansett være forhold i en spesifikk alder der det er hensiktsmessig å spille på den ene eller andre plassen. Det betyr ikke at du skal være der for evig og alltid.  Å trene på ferdigheter til andre roller i laget er superviktig. Gareth Bale var for eksempel en back, men er nå en av verdens beste kantspillere. Dette fordi en trener så hans fysiske forutsetninger for å lykkes som en offensiv spiller. På samme måte var Ronny Johnsen tidligere spiss, men ble en solid midtstopper med suksess i Manchester United. Vær åpen for å spille på alle plasser på laget og slutt å sutre over å ikke få være spiss. Dette gjelder spesielt for foreldre som ofte har en tenkt plan med barnet sitt på fotballbanen. Det luftslottet kan du stikke hull på med en gang!

Keeper

Som keeper må du være trent på en helt annen måte enn utespillerne. For å bli god keeper bør du også være en god utespiller. Når dette er sagt kan du jo tenke deg hvor mye arbeid som må til for å kunne ta på seg drakta med Nr.1 på ryggen. Det er en stor fordel å ha litt høyde når man er keeper. Dette har med rekkevidde å gjøre. I tillegg er det en fordel å kunne nå ballen i høyden, over spissen som forsøker å heade ballen. En keeper bør ha en god fysikk og bør også være myk og smidig. Å trene turn øvelser er en klar fordel. Som keeper havner du i situasjoner der mobilitet kreves og av og til på det mest ekstreme. Reaksjonstiden hos en keeper bør være kort. En skal redde den første ballen for så å komme seg på bena og gjøre seg klar for returen. I tillegg bør du som keeper være god med ballen i beina og derfor bør du ha noen økter i uka der du er med på spilløvelser. Er du en som bør prøve å spille keeper?

Midtstopper

I likhet med keeperen er det en fordel å ha høyde i denne rollen. Å vinne dueller uten å ha en voldsom spenst er fordelaktig. Det finnes mange eksempler på midtstoppere som er lave og med sin store styrke på fart, timing og glimrende spill når ballen er langs bakken. Å være sterk i kroppen er også en fordel. Det er mye knuffing og tøft spill iløpet av en kamp og midtstopperne er som regel i hovedrollen i slike situasjoner. Som midtstopper bør du kunne lese motstandernes løp og ta taktiske valg i forhold til å hindre scoringer. Du bør ha en sikker pasningsfot og vite hvor ballen bør spilles for å unngå balltap på egen halvdel. Et godt tilslag på ball er lurt. Mange ganger er det helt nødvendig å få ballen så langt vekk som mulig. Det er mange hodedueller som midtstopper, så denne ferdigheten må øves. Kanskje du bør spille midtstopper?

Back

Det er i moderne fotball en stor likhet mellom back og kantspiller. Disse to samarbeider om å bryte gjennom på kanten og slår gode innlegg. Det er gøy å se backer som er like mye involvert i det offensive som det defensive spillet. For å overleve en hel kamp som back bør kondisjonen være veldig god. Det er voldsomt å løpe fra cornerflagg til cornerflagg i full sprint, noe en back må tåle opptil flere ganger i samme kamp. Pasning- og innleggsfoten bør være god som back. Du trenger ikke å være høy i det hele tatt ettersom spillet som regel skjer langs bakken. Når man spiller mot raske kantspillere, er det en fordel at du som back også er rask. Man er mye involvert i spillet som en back og bør derfor kunne tenke som en midtstopper, kantspiller og midtbanespiller. Ja, det er mye å tenke på… Noe for deg?

Midtbane

Jeg liker å se på midtbanespillerne som de med best fotballhjerner. En midtbanespiller tror jeg tar flest valg ute på banen i løpet av 90 minutter. De skal tenke offensivt og defensivt konstant og hele tiden være i en posisjon der de kan motta ball. Å ta gode valg for laget på hundredeler, eller få sekunder, skiller de aller beste. Midtbanespillerne gjør ting enkelt og dribler faktisk fint lite. Det eneste man kan se som en fellesnevner for alle er at det skjer en dragning eller finte før ballen slåes videre. Toni Kroos synes jeg er en god midtbanespiller. Han ligger riktig plassert stort sett hele tiden og bruker liten tid på å få ballen videre, med null og niks triks. Det kreves god kondisjon for å spille på midtbanen. Her løpes det mange kilometer pr kamp. Det er mange tøffe dueller, så fysikken må være bra. Mange lave midtbanespillere lykkes, men om du er høy vil du kunne vinne enda flere dueller. Er du lagets fotballhjerne?

Kantspiller

Det er ikke uten grunn av vi ser mange kantspillere på toppen av scoringslisten. De er hele tiden i situasjoner der man utfordrer motstandernes forsvar. Da kommer man til scoringsmuligheter veldig ofte. En kantspiller kjennetegnes med fart, teknisk repertoar, uredd, frekk og en fantastisk skudd- og innleggsfot. En kantspiller må dessuten være klar for å ta en tung løpetur helt hjem for å forsvare eget mål. Når backen er oppe i angrep må kantspilleren ta tak. Dette skiller de gode og mindre bra kantspillerne. Det er dessverre mange primadonnaer på denne drible-plassen på banen som ikke gidder å løpe hjem. Som kantspiller kan du være tynn, stor, høy, lav og sterk. Du må kunne løpe fra backen! Er du lagets sprinter?

Spiss

Spissrollen er noe alle barn og unge vil ha. Grunnen til det er at man kan score mål og bli populær. Det er også de mest omtalte spillerne på banen, nettopp fordi de er borti ballen i det mest avgjørende øyeblikket. Kun en liten tå på ballen kan gjøre at laget vinner kampen og dette kan ha vært den eneste berøringen på ball den dagen. I dagens fotball ser vi mange store og sterke spisser med suksess. Müller, Benzema, Costa, Zlatan, Cavani og Higuaín, for å nevne noen. Disse skal krangle med midtstopperne i 90 minutter og vinne alle dueller. Det krever ganske mye. Spissen kan gå en hel kamp og ha vært nær ballen sjelden, men er der i det avgjørende øyeblikket. De beste spissene er rå til å finne bittesmå rom foran mål der de kan trille ballen inn fra. De scorer ofte en touch mål og det er ikke alltid så pent å se på. Spissene tenker nesten kun på å score og er noen sleipinger. De stjeler gjerne et mål fra en annen på laget fordi de gjerne vil trone øverst på toppscorer lista. Du bør kunne score med begge føtter, hodet, magen, rumpa, låret, brystet for å spille spiss. Du må være litt gal og risikere tenner og leggbein for å dytte den ballen over streken. Har du disse egenskapene?

Foreldre må slappe av

De som ofte ilegger barna rollen som ditt eller datt er foreldrene deres. Mange har kanskje en bakgrunn fra fotball og vil gjerne se barnet ta opp tråden der de selv slapp. Dette er direkte ødeleggende for utviklingen av spilleren. La ungen få bestemme selv, gjerne sammen med treneren. Det er da vel det samme om barnet til en spiss blir keeper? For mange er slike ting altfor viktig. Slike foreldre bør gå et par runder med seg selv. Fotball skal være gøy og så lenge man liker å spille, bør man være på den plassen på banen man føler seg komfortabel i selv. Selv om barnet ditt er i forsvaret som 10 åringen kan det godt hende at han eller hun ender opp som spiss. Dette vet man ikke før langt opp i puberteten, om ikke enda lenger opp i alder. Det viktige er idrettsglede!

Lykke til med treningen. Tren deg gjerne opp til å bli god i drømmerollen, men tenk også på hvilke forutsetninger du har for å bli god andre steder på banen!

-Fotballhue-

Blogglisten hits