Kategorier
Høye innlegg

Panenka teknikken

I 1976 presenterte den Tsjekkiske spilleren Antonín Panenka en utsøkt teknikk på et straffespark. Det hele skjedde i EM finalen mot Tyskland og keeperen Sepp Maier ble totalt utspilt. Etter dette har teknikken vært mye brukt og ført til begeistring på tribunen, men mange sinte keepere.

Formålet

Det er ikke uten risiko man tar denne type straffespark. Om man dummer seg ut vil nok nattesøvnen bli dårlig. Formålet med Panenka straffen er å vente ut keeperen for å se hvilken vei han eller hun kaster seg. De fleste keepere tar en sjanse og går altfor tidlig. Gode tekniske spillere kan da få en klar fordel med en Panenka. Formålet er ikke å chippe ballen over keeperen, men å legge den rolig og behersket midt i målet. Straffen utføres ved at spilleren løper raskt, for å så senke tempoet radikalt rett før skuddet. Utrolig effektivt, men enda mer underholdende. Mange vil kalle det breialt å utføre teknikken og jeg er tildels enig.

Eksempler

I går tok Real Madrid sin 40 strake kamp uten tap, noe som er ny spansk rekord. Sergio Ramos kronet denne kampen med en Panenka på utsøkt vis. Francesco Totti gjorde det samme i EM 2000 i semifinalen mot Nederland. Her er en Topp 10 liste over bra utførte Panenka spark. Originalen er også inne på listen.

Ut å øve!

-Fotballhue-

Blogglisten hits