Kategorier
Høye innlegg

Spillformer på utprøving

Hva skal man spille og i hvilken alder bør man spille 3’er, 5’er, 7’er, 9’er og 11’er? Flere steder skal det neste år prøves ut ulike spillformer og med en ny aldersfordeling til hver av de. Dette høres komplisert ut og det kan det også være. Buskerud, Hordaland, Nordland og Nordmøre og Romsdal er med på prosjektet der man skal spille 2 år i hver spillform.

3’er fotballfotballhue_spillformer
Nå er det kun 6 åringene som skal spille såkalt 3’er fotball. i 2017 skal barna i Buskerud, Hordaland, Nordland og Nordmøre og Romsdal spille dette som både 6 og 7 åringer. Dette gir utvilsomt flere touch på ballen for samtlige, men det er en del andre utfordringer som jeg se ved denne ordningen som kanskje ikke kretsene har tenkt på. 3’er fotball betyr også en annerledes bane. I 2016 klarte kanskje klubbene å sette opp og arrangere denne spillformen, men hva skjer når antall 3’er kamper dobler seg? Har man nok mål og et anlegg der dette kan arrangeres uten problem? 3’er skal spilles på 10×15 meter og det anbefales å bruke vant. Målenes størrelse bør være 1,2-1,5 m bredde x 0,75-1 m høyde (minimål). Det skal heller ikke benyttes keeper. Keeperen er altså ikke viktig i de to første årene man spiller fotball? Det vil kanskje skuffe en del små med keeperdrømmer. Jeg vet ikke hvordan jeg skal få dette puslespillet til i min klubb, men kommer sikkert på noen smarte løsninger. Vi må også investere masse i såkalte minimål.

5’er fotball
8 og 9 åringer skal endelig få spille 5’er fotball og attpåtil skal man endelig få lov til å stå i mål, etter å ha ventet i hele 2 sesonger. Infrastrukturen for 5’er er ganske innarbeidet hos de fleste klubbene og banekapasiteten og antall mål er allerede på plass. Banen er passe stor for denne aldersgruppen, men evnen til god organisering av laget kan bli en utfordring. Jeg mener at spillerne blir flyende i hytt og pine under 3’er fotballen, noe som igjen byr på noen utfordringer når de som 8 åringer skal tenke definerte roller. For meg har det ikke vært noen utfordringer med 5’er fotball for 6 åringer. Snarere tvert imot! Regelen om at det ikke er tillatt for keeperen å ta opp ballen med hendene ved tilbakespill skal bli morsom å se i praksis. De har aldri spilt keeper før og skal nå i tillegg få kampene kludret til av voksenregler. Dette er en prøveordning og jeg håper at Buskerud, Hordaland, Nordland og Nordmøre og Romsdal har observatører ute for å ta notater gjennom hele sesongen.

7’er fotball
10-11 år er en fin alder for å spille 7’er fotball. Jeg er helt enig i at 5’er banen for en 10 åring blir altfor liten. Skuddene kommer ofte fra egen banehalvdel og rett i mål for en 10 åring på 5’er bane. Det er med glede jeg ser at dette prøves ut. De spillerne jeg har sett som har spilt 7’er fotball i 10 års alderen har hatt få eller ingen problemer med banestørrelsen. Her må de fra en ganske tidlig alder tenke fotball og ikke bare rushe avgårde på ego-raid. Denne endringen tror jeg vil få en positiv konsekvens.

9’er fotball
12 og 13 år skal spille denne spillformen i 2017. Spillformen 9’er har jeg hatt mine tanker om etter å akkurat ha gått gjennom en sesong med 13 åringer. Problemet med 9’er er banekapasitet. Å spille 9’er på tvers av en 11’er bane, er nesten som å putte 4 ekstra spillere, som har blitt større, ut på en 7’er bane og i tillegg dømme for offside. Det er derimot svært positivt at spillformen gjelder for 12 åringer i Buskerud, Hordaland, Nordland og Nordmøre og Romsdal. Dette vil være en nyttig erfaring for denne aldersgruppen, men jeg er ikke enig i at 13 åringer skal bli tvunget til å spille 9’er for andre år på rad. Jeg mener at man kan velge å ta et år til på 9’er, eller å gå over på 11’er for en gruppe spillere med god fysisk utvikling. På 13 års alderen har spillerne vokst så forskjellig. De spillerne som har blitt store blir kneblet ute på en smal 9’er bane og løpskapasiteten får ikke blomstre fritt. Valget mellom 9’er og 11’er vil derfor være et lurt trekk fra NFF til å hjelpe de med best fysikk et steg videre. Her må trenerne gjøre en god jobb med å plukke ut en tropp som kan ha glede av 11’er. Jeg mener at 9’er bør spilles fra 16 meter til 16 meter. Da er det en ypperlig spillform. Banekapasiteten setter en stopper for en slik ordning, dessverre.

11’er fotball
Alle klasser over 14 år spiller 11’er fotball. Det er også tillatt å melde på 7’er lag. Hvorfor ikke 9’er her også? Hva med 5’er fotball på en 7’er bane? Kanskje det kunne ha bidratt til å holde ungdom ute på fotballbanen lenger? Det burde vurderes dersom man vil bygge videre på Flest mulig – Lengst mulig prinsippet. Med to år med 9’er burde alle og enhver ha god kontroll på 11’er fotballen.

Avslutningsvis håper jeg at Buskerud, Hordaland, Nordland og Nordmøre og Romsdal kommer med en fyldig rapport om hvilke funn og betraktninger de har gjort etter prøvesesongen 2017. Endringer kan være veldig positivt, men ikke uten observatører tilstede gjennom hele sesongen.

Artikkel: https://www.fotball.no/barn-og-ungdom/2016/nye-aldersinndelinger-pa-vare-spillformer/

-Fotballhue-

Blogglisten hits