Kategorier
Høye innlegg

Tilbake der det startet

Det var ikke den store overraskelsen da Steven Gerrard ble lansert som ny trener for Liverpool Akademiet sist uke. Han lever og brenner for denne klubben og har sagt at han ønsket å bli trener når skoene ble lagt på hylla. Det er slike karriere valg jeg liker å se. Etablerte spillere som vil hjelpe de unge.

Grasrota er viktigst

Dette innlegget handler ikke om spilleren Steven Gerrard. Den handler om noe langt viktigere, nemlig spillerutvikling. Alle de store stjernene har vært på grasrot nivå en gang i tiden. Den gang visste ingen hvem som kom til å bli en toppspiller og hvem som ville ende opp som noe helt annet her i livet. Det er uansett på dette nivået det er viktigst med gode trenere og veiledere. Å ha trenere man kan se opp til er bra. Når treneren på feltet i tillegg har vært spiller på det absolutt øverste nivået, da bør det bety mye. Når toppspillere returnerer til moderklubben for å jobbe med unge spillere blir jeg rett og slett glad.

Mesterlærere

Det finnes flere eksempler på tidligere toppspillere som har valgt å trene de yngre lagene. Dennis Berkamp og Tore André Flo er to eksempler. Når Steven Gerrard nå trer inn i Liverpools trenerteam er det med en enorm lyst til å spille en rolle i talentenes fremtid på banen. Det finnes sikkert millioner av trenere som er bedre enn de på øvelser, organisering og kunnskap. Det disse tidligere toppspillerne bør være gode på er handlingsvalg i kamp. De er gode på å observere og snappe opp de bittesmå delene som skal til for å mestre kampsituasjonen mesterlig. Spillerne skal jo ikke være mestere i øvelser, men utføre korrekte valg ute i kamp til fordel for seg selv og laget sitt. Hvem kan overgå toppspillerne i smartness på banen?

En til en coaching

Selv om spillerne har hatt flere dyktige trenere selv, betyr ikke det at de er gode på å lede grupper. De kan være sjenerte og innadvente. Når de trekker en spiller ut av gruppa for å coache de på et eller annet, er det med stor iver og entusiasme. Den verdien de kommer med til unge spillere er enorm. Noen er også fødte ledere og innehar evnen til å være en sjef. Derfor ser vi mange tidligere toppspillere som managere i store klubber. Det er nok uten tvil en til en coachingen som gjør til til suksesser i klubbene de leder. Deres kunnskap til praktisk fotball og løsningsorientert tankegang driver spillerne til nye høyder og laget presterer bedre. Taktikken og spillestilen kan være viktige elementer, men å løfte enkeltspillerne er viktigst.

Et rop til flere

Mange spillere kunne ikke tenke seg å være trener når de gir seg. Dette handler kanskje om andres forventninger og deres egen redsel for å feile. Ingen toppspillere behøver å bli topptrenere. Når de allerede har millioner på bankkontoen sin er vel kanskje ikke det å finne seg en jobb så viktig. Å trene unge spillere helt ned i 10 års alder vil gi de en skikkelig energi boost. Deres egne karrierer vil tilføre spillerne de trener verdifull kunnskap som er gull verdt for deres videre utvikling. Jeg ønsker at flere tidligere toppspillere engasjerer seg på grasrot nivå i klubben sin. Det er gøy, samfunnsnyttig og utviklende for små fotballføtter.

-Fotballhue-

Blogglisten hits