Kategorier
Høye innlegg Trenersnakk

Tøys på trening

Fra tid til annen er det en del spillere som vil ødelegge treningen med tøys og tull. Denne lille gruppa bestående av kanskje 2 spillere vil kunne ha en utrolig negativ påvirkning. Hva skal man som trener gjøre i forhold til disse? Er det lov å bestemme selv hvordan man ønsker å ha det på trening?

Supergira
Du gir beskjed for femte gang til den samme spilleren, men møtes av et ansikt som er ganske artig. Adrenalinet står ut av øynene, blikket er ganske tomt og øynene vidåpne. Det betyr niks og ingenting hva du forsøker å si og uansett hvor oppgitt eller sint du er. Dette er utrolig slitsomt og du føler deg tappet for krefter etter halve økta. Stakkars de andre på laget som ikke får den oppfølgingen som de fortjener. Spillerne er supergira og det er få eller ingen tiltak som egentlig fungerer. Deres foreldre står og ser på og løfter ikke så mye som en finger, men haken kan ha falt ned på tredje knappehullet.

Tiltak
Man kan diskutere hvilke tiltak som må gjøres for å få slutt på tøyset på treningen i det uendelige. Det som er sikkert er at de det gjelder neppe vil ta seg nær av tiltakene, men det vil virke dempende for andre som lar seg rive med. Denne gruppa vil egentlig følge med på trening, men blir distrahert av moroklumpen. Tiltakene kan settes inn utfra spillerens alder og det er viktig å samtidig ha en god dialog med foreldrene. Det er sikkert høyt skolerte pedagoger som er uenig i en fotballtreners metoder, men de fungerer på kort sikt. Det er nettopp denne korte perioden du trener laget som er utfordringen her. 90 minutter går fort under gode forhold og med bra konsentrasjon, men kan være langdryg dersom du håndterer klovner store deler av tiden.

  1. Sett gruppen med tøysekopper i egen gruppe der de har leke øvelser, typ 3 på rad eller andre stafetter.
  2. Følg de bort til foreldrene og gi de en klar beskjed om at du ikke kan bruke tiden din på å gi barnet stadig tilsnakk.
  3. Hjemsending ved 3 advarsler (dersom spilleren er gammel nok til å gå hjem selv). Her må også hjemmet varsles med en sms.
  4. Sett opp en strafferunde løype som må gjennomføres for hver advarsel. Kan være en runde rundt banen for å få ut litt steam.
  5. Kollektiv straff på slutten av økta. Da vil gruppa selv gi beskjed til tøysekoppene hva de synes. Dette er effektivt og fører til at det sjelden blir en kollektiv straff på slutten.
  6. Sett tøysekoppen på den aller sterkeste gruppa der det kreves ekstrem konsentrasjon og innsats. Der er det rett og slett ikke tid til tøys.

Utfordringer som spiller inn
Avslutningsvis må det tillegges at du kun er en vanlig forelder som bruker tid på andres barn helt frivillig. Det er ikke forventet at du skal kunne tillate hva som helst og at du skal bli tappet for krefter. En god dialog med hjemmet til spillerne som stadig tøyser er avgjørende. Det er også viktig å tenke på at enkelte barn har sosiale utfordringer som spiller inn i adferd. Det kan også være slik at hendelser hjemme kan spille inn og føre til litt ulydighet fra tid til annen. Det blir også galt å straffe et barn hardt dersom det er første gang han eller hun bråker. Årsakene som ligger bak kan være mange.

Lykke til med å forske på hva som fungerer. Jeg har forsøkt omtrent alle de nevnte tiltakene og har ingen formel på hva som fungerer bedre enn det andre. Gruppene er forskjellig og det kan hende at du finner ut at noe helt annet er mer effektiv der du er trener. Informer også foreldrene om at du forsøker å få kontroll over tull og be gjerne om hjelp.

Blogglisten hits