Kategorier
Høye innlegg

Tren på 7’er organiseringen

Akkurat nå er det mange trenere som skal begi seg ut på en ny erfaring. 7’er fotball er ikke noe skummelt i det hele tatt. Om du frykter for den store banen med de søte små spillerne dine og trener heftig for å klare å henge med, er det bare å slappe helt av. Dette går fin bare du fokuserer på de rette tingene, som organiseringen av laget.

Ulike formasjoner

Det er egentlig ikke så farlig hvilken formasjon du velger for laget ditt. Den store forskjellen fra 5’er til 7’er er at laget må stå litt mer organisert og strukturert. På 5’er kunne man vandre rundt på hele banen. Mange av de beste spilleren gjorde kanskje jobben for de litt svakere og sørget for at laget ble godt balansert ved hjelp av deres heroiske innsats? Den tiden er over!

På 7’er bane nytter det ikke å løpe rundt og leke brannmann og slukke branner der det er mest kritisk. Da løper man raskt på seg melkesyre som ligger langt over ørene. I denne spillformen må hver spiller kjenne sin egen rolle og ikke minst sine lagkameraters roller. Dersom hver og en av de klarer å holde seg på sin egen side av banen og stort sett på samme plass, vil lage klare å holde seg godt organisert. Da oppnår du en rekke fordeler.

Om du spiller 3-1-2, 2-3-1, 2-2-2, eller noe annet spennende har kun betydning i forhold til motstanden man møter. Spiller laget mot et nivå 1 lag, er det kanskje best å parkere bussen i en 3-2-1 formasjon for å få nok defensiv styrke til å kunne stå i mot. I kamper der laget kan score en del mål, kan en 3-1-2 være morsomt, med 2 brede spisser i front. Ingen av disse formasjonene er særlig viktige dersom hele laget løper rundt som en bie sverm.

Pasningsvalgene

Når du vet at det finnes lagkamerater på de plassen de skal spille på, vil det bli enklere å etablere et spill. Det sier seg selv. Dersom laget øver på å stå godt organisert vil mulighetene for å kunne holde ballen i laget øke. Da blir det enklere å etablere et godt angrepsspill også. Dersom man ikke lykkes i å utfordre en motspiller, kan ballen alltid slås tilbake i støtte hos en godt plassert medspiller. Det finnes minst 2 muligheter for en kortpasning når laget er godt organisert ute på banen.

Sett opp formasjonen dere skal spille i og tegn streker. Vis denne plakaten til spillerne dine og ta den opp når de mener at det ikke finnes noen å spille pasning til. De finnes i aller høyeste grad dersom laget står riktig plassert.  På bildet ser du en plakat jeg laget for 2-3-1 formasjonen. Jeg synes det finnes nok av gode pasningsvalg på denne, både korte og lange.

Det kan dessuten være en smart idé å la foreldrene på laget se denne plakaten for å forstå hva dere trenerne forsøker å få til. Kanskje det hindrer en del tilrop fra sidelinjen som; Skyt! Få den vekk! Ta med deg ballen og løp!

Spillerne som mestret på 5’er

Ved overgangen til 7’er fotball er den en gruppe spillere som vil få merke at ting blir litt mer vrient. I lang tid har mange gutter og jenter hatt en enkel oppgave på små baner med små flater på grunn av sine gode fysiske evner. Noen barn er rett og slett tidligere motorisk utviklet og har fått store fordeler. I en alder av 11 år begynner denne forskjellen å jevne seg ut. Man vil kanskje føle at man stagnerer og blir en dårligere spiller? Det er ingen dramatikk i denne prosessen. Disse spillerne må nå starte å bruke hodet mer enn kroppen og den overgangen kan for mange bli en tøff nøtt å knekke.

For denne gruppen av spillere som muligens har scoret hundrevis av mål på 5’er bane er nå hverdagen annerledes. Nå må de begynne å tenke på sine lagkamerater. Det kan være svært vanskelig å ikke spille fra seg ballen og de kan måtte tåle mange balltap fordi de ikke utfører valgene sine raskt nok. Andre barn har blitt raskere og sterkere og er mer lik de selv. Jeg vil råde alle disse spillerne til å ta en mer defensiv rolle i laget der lagkameratene befinner seg foran en selv. Kampene blir nå til et sjakkspill der brikker skal flyttes og strategier skal klekkes på få sekunder. Glem målene og ha fokus på handlingsvalg for denne gruppen spillere. Sett dere mål om å få til små deler av spiller fremfor å vinne kampene. Det betyr nemlig ingen verden ting i barnefotball. Alt handler om å lære.

Har du såkalte barnestjerner på laget ditt, eller er barnet ditt i denne kategorien? Vær oppmerksom på de og senk alt som heter forventninger til de. De vil møte en stor vegg av utfordringer og dersom de løse disse på en god måte, vil de utvikle seg enda mer i positiv retning, men nå som lagspillere. Det tar tid og mange vil bli sure og lei seg, men det er her man skal sette fokus på mikrodeler av kampen. Tell for eksempel antall gode pasninger og slå rekorden fra forrige kamp.

Hvordan jobber du som trener?

Som trener er det lett å bli oppslukt i taktikk og formasjoner. Den biten skal du la ligge frem til kamp. Ikke la deg friste til å spille 7 mot 7 på trening med masse stopp i spillet. Oppskriften er fremdeles smålagsspill. Det handler om å stå riktig plassert og få mange touch på ball. Coachingen din bør gå i retning av om spillerne faller tilbake til utgangsposisjonen de sto i ved avspark så raskt de kan. De skal uansett få muligheten til å dundre oppover langs siden på kontring. Da må en annen spiller rokkere inn på den plassen spilleren etterlater.

På en til en nivå må du kanskje rope på enkeltspillere at de må huske på plassen sin. En vennlig påminnelse er ofte nok. De vet jo hvor de skal stå, men barn er ofte oppsøkende mot ballen. Det er vrient å få dette til helt i starten av 7’er spillet. Påminne de ofte om hvor plassen deres på banen er.

Når jeg skriver at fokus uansett skal ligge på smålagsspill på treninger. Hvordan skal du da coache organiseringen av laget? Svaret er hyppige kamper. Avtal treningskamper mot andre lag og delta i så mange turneringer som mulig. Det er i konkurranse man får en god følelse på hvordan man klarer å løse den rollen man er tildelt i laget. Spillermøter med tegninger, slik du ser over i innlegget, er veldig gunstige. Barn klarer ikke å ta inn alle ordene du bruker. Bilder derimot er mye enklere å få med seg og memorere.

En spiller som var spiss på 5’er kan være den beste i forsvar og motsatt. 7’er fotball stiller helt andre krav til spillerne og her må du føle deg frem. Spillerne må også vite at de spiller på den plassen som er best for laget. I tillegg bør de få et innblikk i andre roller, slik at de kan lære seg å forstå mer av spillet. Det er nå i 7’er kamper at man tydelig kan begynne å se konturene av hvem som kommer til å spille hvor på banen når man tar steget over til 9’er og 11’er. Spillerne faller ofte ned der det føles naturlig for de å være, samt der de føler at de kan mestre godt. Det er fortsatt altfor tidlig å konkludere med noen ting.

Keeperne blir stadig viktigere som en god pasningsspiller og førsteangriper. Førsteangriper definerer jeg som den spilleren som starter opp angrepet med en flott igangsetting. Det kan ta kun to touch før det blir mål dersom keeperen leser spillet og situasjonene riktig. Å forstå hvor det er lavest risiko å sendeballen og hvor det er åpne korridorer hvor spilleren kan sette fart er gode egenskaper å ha som keeper.

Lykke til med 7’er spill. Dette er en artig og utfordrende spillform.

-Fotballhue-

Blogglisten hits